MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Köpek Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpek Eğitimi Nasıl Verilir?

Yavru ya da yetişkin köpeğinize eğitim vermeye hazır mısınız? O zaman bu rehber tam size göre. Köpeklerin en temel ihtiyaçları arasında sosyalleşme ve düzgün bir eğitim yer alıyor. Köpeğinizi evlat edinir edinmez eğitimine başlıyor olmanız önemli bir nokta.

Her şeyden önce bilmekte fayda vardır ki köpek eğitimi gerçekten de ilk başta çok yorucu ve zahmet verici gelebilir – hele de bu, ilk köpeğinizse. Bu endişelerin bir kısmında doğruluk payı vardır; zira köpeklere eğitim vermek kapsamlı bir süreçten meydana gelir. Eğer adım adım ilerler ve her şeyi zamanı geldiğinde yaparsanız, bu sürecin çok daha kolaylaştığını fark edeceksiniz. Köpek eğitimi nasıl verilir sorusunun cevabına derinlemesine inmeden önce bilmeniz gerekenler şunlar:

Bir köpek itaat programı başlatın: Eğitime başlamadan önce itaat için nasıl temeller atmanız gerektiğini öğrenin.

Pozitif zorunluluk oluşturun: Bir köpeği eğitmenin birden fazla yolu vardır; ancak çoğu köpek profesyoneli bunun en iyisinin pozitif yaklaşım olduğunu savunmaktadır.

Köpeğinizi oyunlar yardımıyla eğitin: Köpek eğitimi her şeyden önce eğlenceli olmalı. Herkes iyi vakit geçirirken öğrenmenin daha kolay olduğunu bilir; bu köpekler için de geçerli!

Köpek Eğitimi Nasıl Verilir?

Bir köpeği eğitmek için en az 6 haftaya ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

Köpeklerde Ev & Kafes Eğitimi

Köpeğinizi sürekli olarak dışarıda tutmayı planlamadığınız sürece köpeğinize tuvaletini nereye yapması gerektiğini öğretmeniz gerekiyor. Bu yüzden de ev eğitimi ya da tuvalet eğitimi olarak da bilinen bu süreç, oldukça önemli bir hal alıyor. Bu süreçte öğrenmeniz gereken eğitim süreçleri şu şekilde:

  • Köpeklere ve yavru köpeklere kafes eğitimi
  • Köpeklerde tuvalet eğitimi
  • Heyecan kaçırmaları eğitimi

Tasma Eğitimi

Her köpek tasmada nasıl yürümesi gerektiğini öğrenmelidir. Çoğu ikamet bölgesinin tasma kuralları olduğu gerçeği bir yana, köpeğinizi tasmada tutmanın onun güvenliği için en ideal olduğu anlarla da karşılaşacağınız kesin. Köpeğinize tasma eğitimi verirken onu önce tasması ile tanıştırmalı, arından da tasması takılı iken nasıl yürümesi gerektiğini öğretmelisiniz. Köpeğinizi gevşek tasmada gezdirdiğiniz zaman ona tasması takılı iken çekmemeyi ve ani hareket yapmamayı öğretebilir, gezinti deneyiminizi her ikiniz için de daha keyifli hale getirebilirsiniz.

Köpek Eğitimi Nasıl Verilir?

Sosyalleşme Eğitimi

Köpeklere sosyalleşme eğitimi vermek demek, onu yeni insanlar, yeni hayvanlar ve yeni yerler ile tanıştırma konusunda alıştırmak demek. Ona yeni insanları ve yeni hayvanları kabullenmeyi eğitebildiğiniz zaman gerçek anlamda başarılı bir sosyalleşme eğitimi vermiş sayılırsınız. Sosyal köpekler, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde kötü davranışsal sorunlar ortaya çıkartmaya çok daha az meyilli olacak ve çevresini kabul etme konusunda daha hoşgörülü davranacaktır. Sosyalleşme aynı zamanda korku ve fobilerin ortaya çıkmasını da önleyecektir. Söz konusu köpeklerde sosyalleşme olduğu zaman işin özü şu: Sosyal bir köpek, daha mutlu ve daha uslu bir köpektir.

Clicker Eğitimi

Pozitif eğitimin en temel aşamalarından biri olan clicker eğitimi, modern, eğlenceli ve etkili bir davranışsal eğitim yöntemi olarak bilinir. Clicker denilen araç, avucunuzun içine sığan, küçük bir plastik kutudur. Üzerinde yer alan düğme ya da çelik bir düzenek sayesinde clicker’ın üzerine bastığınız zaman özel bir ses çıkar. Doğru uygulandığı takdirde ve doğru eğitim adımları kullanıldıktan belli bir süre sonra köpek, clicker’ın sesinin yaptığı doğru hareketin neticesi sonucu olduğunu anlayacak ve ödüllendirilmeyi bekleyecektir.

Köpek Eğitimi Nasıl Verilir?

Komut ya da ödül yerine geçmeyen bu alet, sadece ödülün geleceğinin bir habercisi niteliğindedir. Bilimsel yöntemlerle kanıtlanmış bir eğitim kanalı olan clicker eğitimi, köpeğinize hemen hemen her şeyi yapabilmeyi eğitmenizi sağlar. Hemen hemen tüm köpek cinslerini clicker ile eğitebileceğiniz gibi, pek çok eğlenceli ve farklı komutu köpeğinize clicker vasıtasıyla geçirmeniz mümkündür.

Temel Komut Eğitimi

Otur, kalk ve yat gibi temel komut eğitimleri, her köpek için öğrenilmesi gereken komutların başında gelir. Köpeğiniz ister tamamen evcil, ister açık hava köpeği olsun; bu tür komutları ona öğretebilmeniz, genel olarak günlük yaşantınızı gerçek anlamda kolaylaştıracak bir süreçtir. Herhangi beklenmedik bir durumda başvurabileceğiniz bu kurtarıcı komutlar sayesinde köpeğinizi daha kolay kontrol altına alabilir, onu öngöremeyeceği tehlikelerden koruyabilirsiniz. Temel komut eğitimi aynı zamanda köpeğinizin çok daha pozitif ve verimli davranışlar sergilemesine ve kötü davranışsal alışkanlıklardan uzak durmasına da yardımcı olur.

Köpek Eğitimi Nasıl Verilir?

Kanıt Eğitimleri

Kanıt eğitimleri, bir köpeğin eğitim sürecindeki en son aşama olarak bilinir. Kanıt eğitimlerinde köpeğin, parktayken ya da bir arkadaşınızın evindeyken gerçekten de istediğiniz gibi davranabileceğiniz kanıtlar nitelikte olan eğitimlerdir.

Bunların akabinde son olarak belirtmekte fayda vardır ki köpeğinizin eğitimlerinde son aşamaya gelmiş olsanız bile, köpeğinize vereceğiniz eğitimin ömür boyu sürmesi gerektiğini unutmamak gerekir. köpekler sürekli olarak gelişen, zeki ve hissiyatlı hayvanlardır. Bununla birlikte uzun süre eğitimsiz ve kontrolsüz kaldıklarında tembelleşme ve eski istenmeyen alışkanlıklarına geri dönme meyillinde de bulunabilirler. Köpeğinizle her daim mutlu, huzurlu ve keyifli anlar geçirmek için temel eğitim adımlarını tamamladıktan sonra disiplinli ve belirli kurallar çerçevesinde bir yaşam sürüyor olmanız çok önemlidir. Uzun vadede bu hem sizin, hem köpeğiniz için ideal olandır.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Köpek Eğitimi Nasıl Verilir? için 2 Yorum Var!

  1. kullanıcı dedi ki:

    büyünce akita inu almayı düşünüyorum eğitimi zor olmaz mı?

  2. İpek dedi ki:

    Bir Yorkshire Terrier TeaCup Kırması köpeğim var. Öğrenmesi zor olmaz mı??

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir