MENU
Üye Ol | Giriş Yap

Kedi Bakımı & Hijyen

Kedi Bakımı & Hijyen

Kedi Bakımı

Kedi bakımı bir yandan meşakkatli bir yandan keyifli süreçlerden meydana gelir. Koşullara ve kedinin durumuna bağlı olarak yapılması gereken bakım uygulamaları oldukça değişkendir. Yakında zamanda bir kedi sahiplenmeyi düşünüyor olabilirsin ya da çoktan yeni ev arkadaşınla yaşamaya başlamış bile olabilirsin. Bunun yanı sıra sokak kedilerinin bakımı ile de yakından ilgileniyor olabilirsin. Tüm bu senaryolara göre kedi bakımı nasıl yapılır, alınabilecek bakım ürünleri nelerdir sayfamızda bulabilirsin!

Kediler İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kedi bakımının adımlarından önce kediler hakkında bilinmesi gereken pek çok ayrıntı vardır. Bunlar, bakım aşamasında kedi sahiplerine ciddi kolaylıklar sağlayabilir. Hiçbir kedi aynı değildir ancak onların biyolojisini ve davranışlarını anlamak bakımı da kolaylaştırabilir. Buna göre kediler hakkında öne çıkan bazı bilgiler şu şekildedir:

Genel Kedi Bakımı

İster yetişkin ister yavru kedi bakımı olsun, genel uygulamada her kedi sahibinin dikkat etmesi gereken ortak noktalar vardır. Bunların başında tabii ki beslenme düzeni gelir. Bununu yanı sıra tüy bakımı, banyo, taşıma, kısırlaştırma gibi farklı süreçler de vardır. Tüm bunlara göre temel kedi bakımında uygulamaları aşağıda keşfedebilirsin.

Beslenme

Yaş, aktivite düzeyi ve sağlık gibi faktörler bir kedi için alınabilecek mamaları belirleyebilir. Ayrıca kediler, kalp ve göz sağlığı için esansiyel bir amino asit olan taurine ihtiyaç duyar. Bu nedenle seçtiğin mamadaki taurin oranı oldukça önemlidir. Örneğin, yetişkin kedilerin minimum taurin gereksinimi genelde 25mg/100 kcal değerindedir. Buna göre beslenme programının özelleştirilmesi önemlidir. İkinci önemli konu kediye temiz su sağlanması ile ilgilidir. Kedinin su kaplarını her gün yıkayıp yeniden doldurman gerekir. İştahsızlık, ishal, kusma veya uyuşukluk belirtileri iki günden fazla devam evcil hayvanın veterine götürülmesi gerekir.

Bakım

Çoğu kedi, kendi kendini temizleyebildiği için nadiren banyo yapmaya gereksinim duyulur. Ancak kedini düzenli olarak fırçalamalı veya taramalısın. Bu, kedi tüy bakımının önemli bir parçasıdır. Sık fırçalama sayesinde tüylerinin temiz kalmasına yardımcı olabilirsin. Bunun yanı sıra tüy dökülme miktarı da bu şekilde azalabilir ve tüy yumağı oluşumu azalır.

Taşıma

Gerek veterine gitmek gerek araçla seyahat etmek nedenlerle kedilerin sık sık taşınması gerekir. Ancak kedi, taşıma çantasına ya da araca götürüleceği zaman dikkatli taşınmalıdır. Kedini kucağınıza almak için bir elini ön bacakların arkasına, diğerini de arka bacaklarının altına koyabilirsin. Ardından yavaşça kaldırabilirsin. Bir kediyi ensesinden veya ön bacaklarından tutup kaldırmamak gerekir.

Alan Tanıma

Evde kedi bakımının en önemli noktalardan biri, kediye ev ortamında alan tanımaktır. Kedinin uyuması ve dinlenmesi için kendine ait temiz ve kuru bir yeri olmalıdır. Ayrıca yumuşak bir yatak, bir battaniye de en gerekli temel ekipmanlar arasındadır. Bunun yanı sıra ev kedisinin sıklıkla ev ortamında bulunması gerekir. Dış mekânlar, evde yaşayan kediler için birçok açıdan sakıncalıdır. Örneğin, ev standartlarında yaşayan kedilerin bulaşıcı hastalıklara yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Kedi Tuvaleti

Kedi kabı içerisindeki kumun her zaman temiz tutulması gerekir. Bu, hem kedi hem hane halkı için önemli bir hijyen kuralıdır. Bakteri ve parazit oluşumunu önlemek için kedi kumlarının her zaman hijyenik olması beklenir. Kedi kumunun mümkünse haftada bir, değğilse 10 günde bir değiştirilmesi sıklıkla tavsiye edilir. Ayrıca kum değişimi esnasında kumu koyduğun kabı da temizlemen gerekir. Dilersen, Hangi Kedi Kumu Daha İyi? başlıklı yazımıza da göz atabilirsin.

Tırnak Bakımı

Kedilerde tırnak bakımı da son derece hassas bir temel bakım sürecidir. Bir kedinin patilerindeki tırnaklar uzayabilir, kesilmezlerse batabilir ve enfeksiyona neden olabilir. Bu nedenle kedi tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi gerekir. Uygun bir kedi tırnak makası kullanarak kesim işlemi gerçekleştirebilirsin. Tırnak kesme süresi kediden kediye farklılık gösterse de ortalama ayda 1 kez yapılabilir.

Kedilerde Aşı Programı

Kedi bakımının olmazsa olmaz parçalarından biri de elbette aşı uygulamalarıdır. Kedilere yapılması gereken 3 tane temel aşı vardır. Bunlar; karma (hibrit) aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısıdır. Bu aşıların haricinde bütün kedilerde 3 ayda bir uygulanması gereken iç parazit aşısı da vardır. Veterinerin ile görüşerek kedin için en doğru aşı programını oluşturabilirsin.

Kısırlaştırma

Birçok dinamik olmasının yanı sıra sonuca bakıldığında kedilerin sağlıklı ve kaliteli yaşamı için kısırlaştırma operasyonu yapılmalıdır. Operasyonun ise öncelikli olarak meme tümörü riskine karşı ilk kızgınlık öncesi yapılması önerilir.

Farklı Koşullara Göre Kedi Bakımının Ayrıntıları

Kedi bakımındaki temel süreçleri yukarıdaki gibidir. Bununla beraber, annesiz kedi bakımı ya da hamile kedi bakımı gibi çok farklı süreçler de vardır. Bu durumlar, yukarıdaki temel bakım uygulamalarına farklı maddelerin eklenmesi anlamına gelebilir. Ayrıca temel bakımdaki bazı uygulamaların değiştirilmesi de gerekebilir. Tüm bu faktörlere bağlı olarak aşağıda diğer kedi bakımı uygulamaları hakkında bilgi alabilirsin.

Annesiz Kedi Bakımı

Terk edilmiş, vahşi veya öksüz yavru kediler bakıma en çok ihtiyaç duyan kediler arasındadır. Ancak önce yavru kedilerin gerçekten terk edildiğinden emin olmak gerekir. Bazen anne kediler, etrafta görünmemelerine rağmen yavruları ile birlikte yaşarlar. Eğer yavru kedi temiz, tombulsa ve sessizce uyuyorsa, muhtemelen dikkatli bir anneleri vardır. Terk edilen, kimsesiz kediler ise genelde zayıf, kirli ve huzursuz olurlar. Kurtarılan kimsesiz bir yavru kedi ile ilgili en sık karşılaşılan durumlardan biri kedinin üşümesidir. Bu gibi durumlarda onu hemen ama nazikçe ısıtmak gerekir. Ardından veteriner destekleri ile beraber temel bakıma geçilmesi için ilgili adımlar yavaş yavaş uygulanabilir.

Hamile Kedi Bakımı

Hamile bir kedinin bakımı, özellikle bunu ilk kez deneyimleyenler için zorlayıcı olabilir. Bununla birlikte, hem anne kedi hem de yavru kediye mümkün olan en iyi ortamı sağlamak için çeşitli ipuçları vardır. Öncelikle hamile kedilerin, hamileliği öncesinde olduğundan farklı besinlere ihtiyacı vardır. Hamile kedilere ve yavru kedilerin sağlıklı büyümesine yönelik olarak özel hazırlanan kaliteli mamalar alınmalıdır. Bunun yanı sıra evde güvenli bir ortam yaratmak da çok önemlidir. Hamile kediler, doğurana kadar bulundukları ortamın yavruları için güvenli olup olmadığını düşünmeyebilir. Ancak doğum sonrasında güvenli ve emniyetli bir yerde saklanmak isteyeceklerdir. Yavru kedilerinin doğumundan önce ona bu alanı sağlayabilirsin. Evdeki stresi azaltmak, aşırı beslemekten kaçınmak ve düzenli olarak veterinere gitmek de hamile kedi bakımı ile ilgili diğer önemli uygulamalardır.

Yeni Doğan Kedi Bakımı

Yeni doğmuş kedi beslemek için ilk tercih anne sütü olmalıdır. Eğer anne sütü sağlanamıyorsa anne sütü yerine geçen mamalar tercih edebilirsin. Genel olarak 4 haftalıktan küçük yavru kediler katı yiyecekleri yiyemezler. Mama seçiminde en güvenilir kararı almak için bir veterinere danışabilirsin. Bunun dışında yavru kediler, etrafta anneleri yoksa güvenlik ve bakım için sahibine güvenecektir. Nazikçe beslemek, eşyaları temiz tutmak, güvenli ve huzurlu bir ortam yaratmak bu açıdan değerlidir. Yavru Kediler için Süt Tozu başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsin.

Kedi Diş Bakımı

Kedilerde diş, çene ve ağız bozuklukları önemli bir meseledir. Kedi mutlu ve rahat görünüyor olabilir. Hatta normal şekilde yiyip içiyor bile olabilir. Ancak bunlara rağmen kediler yine de ağız ve diş problemleri yaşıyor olabilir. Bu nedenle veteriner götürüldüğünde ağız ve diş sağlığı da kontrol ettirilebilir. Kediler bebeklik dişlerini doğumdan iki ile altı hafta sonra çıkarmaya başlar. Tam 26 tane süt dişi bulunur. Bir yavru kedinin yetişkin dişleri ortaya çıktığında, diş etinde hafif bir iltihaplanma ve ağız kokusu yaygındır. Tüm bu süreçler, veteriner kontrollerinde tespit edilebilir ve gerekli müdahaleler yapılabilir.