MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Kedi Aşı Takvimi

Kedi Aşı Takvimi

Kedilerde aşılama kedinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Yavru bir kediye yapılması gereken 3 temel aşı bulunmaktadır. Bunlar karma, kuduz ve leukemia (lösemi) aşısıdır. Yavru bir kedinin aşı programı aşağıdaki gibi uygulanmaktadır:

YAŞUYGULAMA
6-8 HaftalıkGenel Kontrol + İç ve Dış Parazit (2 Ayda 1 Tekrarlanır)
8-10 HaftalıkGenel Kontrol + Karma Aşı
9-11 HaftalıkGenel Kontrol + Leukemia (Lösemi) Aşısı (Leukemia Testi)
10-12 HaftalıkGenel Kontrol + Karma Aşısı (Tekrarı)
11-13 HaftalıkGenel Kontrol + Leukemia (Lösemi) Aşısı (Tekrarı)
12-14 HaftalıkGenel Kontrol + Kuduz Aşısı (3 Aydan Küçüklere Yapılmaz)

1 Yaşına Ulaştıktan Sonra Her Yıl İçin:

  • 1 Karma Aşı
  • 1 Leukemia Aşısı
  • 1 Kuduz Aşısı

yapılır.

Önemli: Parazit uygulamaları da kedinizin yaşamı boyunca 2 aylık periyotlar halinde yapılması gerekir.

Aşı Yapıldıktan Sonra Ne Yapmalıyım?

Kedinize stres yaratabilecek durumlar oluşturmamaya çalışın. Mümkünse istirahat etmesini sağlayın. Aşıdan sonra genel yan etkiler arasında hafif rahatsızlık, hafif ateş, iştah kaybı, aktivite kaybı yer almaktadır. Bunları gözlemlediğinizde hemen panik yapmayın. Kedinizde normal dışı gelişmeler ya da alerji söz konusu ise vakit geçirmeden veterinerinizle irtibata geçin.  Nadiren de olsa bazı kediler aşıya karşı reaksiyon geliştirebiliyor.

Kedi Aşı Takvimi

Her kedi – daha da önemlisi her yavru kedi – sağlıklı kalmak için aşıya ihtiyaç duyar. Kedi aşıları, kedinizin belli başlı hastalıkları kapmasını ya da kendi içerisinde oluşturmasını önler niteliktedir. Kedi aşı takvimi nasıl olmalıdır, gelin birlikte bakalım.

Kedi Aşısı Nedir?

Kedi aşılarını iki ana kategoride gruplamak mümkündür:

Temel aşılar: Her yavru ve yetişkin kedi için tavsiye edilen, en sık karşılaşılabilecek ve en tehlikeli hastalıklara karşı onlara koruyan aşılar.

Temel olmayan aşılar: Her kedi için önerilmeyen bu aşılar, yüksek enfeksiyon riski altında olan kedilere uygulanır. Bu gibi durumlarda kedinin yaşam tarzı değerlendirilerek hastalığın riski göz önünde bulundurulmalı ve aşı ile gelebilecek olan riskin, kedinin hastalıktan elde edeceği riskten daha büyük olup olmadığı tartışılmalıdır.

Temel Aşılar

İstisnasız her kedi, en temel kedi hastalıklarına karşı bu temel aşıları olmak zorundadır. Kedilere özgü üst solunum yolu enfeksiyonları, kedi kalisivirüsü ve kedi panlökopenisi, bu hastalıkların başında gelir. Özellikle kalisivirüs, kedilerde sıklıkla görülebilen viral bir enfeksiyon olmakla birlikte solunum yolu hastalıklarına da yol açabilmektedir.

Bu hastalıklara özel aşı takvimi, yavru kedilerde 6 haftalık iken başlar ve 16 haftalık olana kadar devam eder. Bazı veterinerler aşırı aşılamayı önleyebilmek adına aşı sürecini yavru 8 haftalık iken başlatabilir, 12 veya 16 haftalık iken de takviye edici bir aşı seansı ile bitirebilir.

Söz konusu yavru kedinizin temel aşıları olduğu zaman bir diğer önemli hastalık aşısı da kuduz aşısıdır. Kuduz, yalnızca kedinizi değil, diğer hayvanları, hatta ve hatta kuduz kedinin birlikte yaşadığı insanları bile etkileyebilen, ciddi bir hastalıktır. Yavru kediniz en erken 12 haftalık iken kuduz aşısını olmalıdır.

Temel Olmayan Aşılar

Temel olmayan ve opsiyonel olarak yapılabilecek kedi aşıları arasında lösemi aşısı, bağışıklık sistemi virüsü aşısı, karınzarı enfeksiyonu aşısı ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı aşılar yer alıyor. Bu aşıları yaptırıp yaptırmama konusunda kesinlikle kedinizin cinsine, yaşına ve genel sağlık durumuna bakıp veterinerinize danışmanız gerekmektedir.

Yetişkin Kedilerde Aşı Takvimi Nasıl Olur?

Yavru kedinize ilk aşılarını yaptırdıktan tam 1 yıl sonra artık yetişkinliğe adım atmış olan dostunuza bir tur daha temel aşı takviyesi yaptırmanız gerekmektedir. Bu bir yıllık takviyeden sonra ise aşıların genelde 1-3 yıl arasında tekrar edilmesi tavsiye edilmektedir. Kullanılan aşının spesifik özelliklerine ve kedinin yaşam tarzına göre bu aşıların sıklığı ve türleri değişkenlik gösterebilir. Tekrar belirtmekte fayda vardır ki söz konusu kedinizin aşı takvimi ve programı olduğu zaman en net ve kesin bilgiyi size aşıyı yapan veteriner sağlayacaktır.

Tıpkı temel aşılarda olduğu gibi temel olmayan aşılarda da tekerrür aralığı genellikle 1 yıl olarak belirlenir; ancak bu sıklık, sadece ve sadece belirli hastalıklara karşı risk oluşturan kediler için geçerlidir. Kedinizin bireysel aşı ihtiyaçlarına göre veterineriniz, bu temel olmayan aşıları ne sıklıkla takviye etmeniz gerektiğini size söyleyecektir.

Kedi Aşı Fiyatları Ne Civardadır?

Kedinize uygulanan aşıların fiyatları, her şeyden önce ikamet ettiğiniz bölgeye göre değişkenlik gösterecektir. Gittiğiniz veteriner muayenesi, talep ettiğiniz aşı türü ve diğer faktörler de fiyatları etkileyebilecek unsurlardan. Pek çok veteriner, başta genel fiziksel muayene, röntgen ve standart temel aşılar olmak üzere uygun fiyatlara paketler de sunabilmekte.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Kedi Aşı Takvimi için 11 Yorum Var!

  1. Ayben dedi ki:

    Merhabalar. Evlenen bir arkadaşımın esi istemediği icin üç kedisini de ben aldim. Bunların ikisi 5 ya da 6 yaşında ve hic aşı yapilmamis. Ne yapmam lazim? Bu yasta kedilere asi yaptırılır mi?

    • Queen dedi ki:

      Tabi ki yaptırılır,bu yaşa kadar nasıl aşı yaptırmamışlar hemde üç kediye birden. Madem siz aldınız bundan sonra aşılarını aksatmayın herhangi bir hastalığa yakalanmasın çocuklar,lütfen bir veterinere başvurun hemen.

  2. banu dedi ki:

    Merhaba,
    1 yaşını doldurmamış kedilere (ilk karması 6 aylık iken yapıldı ) karma aşıları kaç hafta ara ile yapılmalıdır. Kimi vet hekim 3 hafta kimisi 1 ay diyor. Doğrusu nedir? 12 mayıs ta ilk karması yapıldı. 2. karma zamanı geçti mi?
    Sevgiler,

    • emrah dedi ki:

      iki karma aşı arasındaki zaman 21 günü (3hafta) geçmemeli..14 günden önce de ikinci karma yapılmamalı .yani iki karma aşı hekimin tercihine göre 2-3 hafta ara ile yapılır .21 günü geçtikçe oluşacak bağışıklık azalır 40 günü geçtiyse eğer aşı takvimine baştan başlanır..

  3. Helbest Gönüllü dedi ki:

    Merhaba, 3 ay 1 haftalık scottish fold bir yavru kedim var. Merak ettiğim için soruyorum 12-14 haftadan önce kuduz aşısı yapılmama durumunda ısırma veya tırmalama durumu sonucunda insana kuduz bulaşma ihtimali var mıdır?

    • dru dedi ki:

      Kuduz birden oluşmaz kedinize kuduz bulaştıktan sonra tükrük, tırmalama ve tüy yoluyla buluşabilir. 70-80 tl civarı aşılar sağlığınıza kavusmak için çok daha fazla maddi ve manavi yol kaletmeniz gerekir

  4. Tugba dedi ki:

    2aylik kedim var scotis erkek 750 gr kilosu karma,asi kac kiloya ulasinca yapiliyo bilgilendirirseniz sevinirim.herkes birsey diyo karma asi agir kilo az olursa kaldiramaz diye

    • Pınar dedi ki:

      benim kedim de scottish dişi, 2 hafta önce 700gr gelmişti 2 aylık olmasına 3 gün falan vardı. royal canin babycat(kitten) kuru maması ve yaş mama verin, tabi önce veterinerinize sorun. bizim veteriner de bunları önerdi ve gözle görülür şekilde kilo aldı o sırada 2 aylık oldu. 1 kilo olmadan iç parazit aşısı bile yapılmamıştı. 1.5 haftada 350gr aldı ve 1kilo 50gr oldu. iç parazit aşısı yapıldı, 10 gün sonra karma aşısı yapılacak.

  5. Yok dedi ki:

    8 aylık bir kedim var hiç aşı yap5ırmadık ne yapmamız gerek tüm aşıları olsun mu yoksa sadece şimdi olması gereken aşılarımı olsun

  6. Ozz dedi ki:

    Merhaba! 2 kedim var. Birinin kuduz asisinin tarihi geldi. Digerininki de Subat’ta dolucak. Ben ikisinide birden yaptirmak istiyorum ucra bir yerde yasadigim icin ama Subata kadarda beklemek istemiyorum; o tarihi dolan kedim genc erkek ve sokaga ciktigi icin! Sorum su: subatta asisi dolan kedime simdi kuduz ve karma asisini yaptirmamda sakinca var mi acaba?

  7. Qrzu dedi ki:

    Evimize sokak kedisi aldık yaşını bilmiyoruz tahmin ederek 5-6 aylık diye düşündük erkek kedi nezaman ameliyat olması uygun olur teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir