MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Kedi Maması Yapımı

Kedi Maması Yapımı

Kediler zooloji biliminde “Felidae” familyasından sayılır. Evcil kediler, “Felis Silvestris Catus” Latince bilimsel taksonomiyle adlandırılır. Evcil kediler aynı familyadan aslan, jaguar, leopar ya da kaplan gibi büyük kedilerin anatomik yapısına sahip olup benzer çevikliktedirler. Gece görüşleri, insanın duyamayacağı desibelleri algılayabilmeleri ve koku alma duyuları oldukça gelişmiştir.

Ayrıca kediler çöpe atılıp israf edilen gıdaları temizleyerek doğanın döngüsüne ekolojik katkı sağlarlar. Kediler tıpkı büyük kediler gibi etoburdur. Evcil kediler şehirlere yakın yaşarlar. Burada yaşamalarının tek sebebi yabani ortamda avlanmaya gerek kalmadan atıl gıdalara kolayca ulaşabilmeleridir.

Kedi Maması

Ayrıca evcil kediler için çeşitli markalar kedi mamaları üretir. Bunlara ek olarak evde hazırlayabileceğiniz kedi maması yapımı tariflerimiz var 🙂 Bu yazımızda kedi maması yapımını anlatacağız; haydi başlayalım! Ama önce:

Kedi Maması Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hazır kedi mamaları vitamin ve amino asit içermekte olup, bu gerekli maddeler genellikle üretimin son aşamasında eklenir. Şayet hazır mama alınacaksa bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Bunlar; alerjen maddelerden uzak olması, mama içeriğinde neler olduğunun bilinmesi, mineral yönünden zengin olması, protein oranlarına bakılması ve kimyasallardan uzak besinler olması önemlidir. Kuru mamaların belli bir periyotta besleyici özelliği vardır. Ancak sürekli kuru mamayla beslenen kedilerde sindirim ve ürolojik sorunlar oluşabilir. Bu yüzden haftada 1 veya 2 defa ıslak mama verilmesi önerilir.

Kedi Maması

En sağlıklı yöntem ise evde kedi maması yapımı olup emin olduğunuz yemekleri taze olarak kedinize vermektir. Kedi maması hazırlarken sadece sebzeyle portföy oluşturmamak gerekir. Zira kediler etobur olup sebzeli gıdaları zor sindirmektedir. Bu yüzden et ile karışık verilirse sebzelerdeki vitamin ve proteinlere de kavuşurlar.

Evde Kedi Maması Nasıl Yapılır?

Öncelikle bu tariflerde yer alan malzemeler mutlaka taze olmalıdır. Yani nasıl kendi mutfağımıza taze gıda sokuyorsanız onların da biyolojik yaşamlarına sağlıklı ve taze gıda sunmak gerekir. Kedi maması yapımı tarifleri muhtelif olup bunlardan sadece birkaçına değinmek yerinde olacaktır.

Ciğer Haşlama

Malzemeler:

  • 250-500 gram arası tavuk ciğeri
  • 1 adet patates
  • 1 adet kabak ve havuç
  • 2 adet yer elması
  • 1 çay bardağı kadar pirinç
  • 1 kaşık ölçüsünde zeytinyağı

Tarifi:

Önce sebzeler kabuklarından ayrılır. Ciğerler de parçalara ayrılıp bir kaba konur. Pirinç iyice yıkanıp 0.5 lt suda ciğerle birlikte haşlanır. Haşlanma sonrası zeytinyağı eklenir. Tabii bu esnada isterseniz bir yumurta sarısı ve maydanoz da ilave edebilirsiniz. Bunlar tencereden alınıp iyice püre haline getirilir. Sıcaklık ılıman düzeye gelince kedinize servis edebilirsiniz. Artan olursa streçle buzdolabında birkaç gün muhafaza edebilirsiniz.

Kemik Suyunda Sebze Haşlama

Malzemeler:

  • 350-300 gram kadar kemik
  • 1 adet havuç ve kabak
  • 5 adet yeşil fasulye
  • 1 su bardağı tahılgillerden ürün

Tarifi:

Öncelikle kemikler 2 lt suda haşlanır. Sebzeler soyulup haşlanmış kemiklere atılır. Yarım saat kadar daha haşlanır. En son tahıl ürünü ilave edilir. Yemek biraz soğuyuncaya kadar bekletilir. Yemekte bir yumuşama görülürse ılık halde servis edilir. Tabi bunu haşlanmış et dışında hazır yaş mamaya ilave etmeniz de mümkündür.

Dana Etli ve Brokolili Kedi Maması

Kedi maması yapımı için etten önemli ölçüde faydalanılmalıdır.

Malzemeler:

  • 400 gram parça dana eti (kıyma da olabilir)
  • 4 baş brokoli ve zeytinyağı

Tarifi:

Tencereye 1.5 lt su konulur. Tencerede yıkanmış ve parçalara ayrılmış brokoliler ile et birlikte bir miktar zeytinyağı ile haşlanır. Haşlanma sonrası biraz bekleyin ve eti püre haline gelinceye kadar yoğurun. Püreleşen eti brokoliyle karıştırıp kedinize servis edin.

Balıklı ve Sebzeli Kedi Maması

Balık kedilerin çok sevdikleri bir protein ve vitamin kaynağıdır.

Malzemeler:

  • 400 gram kadar alabalık ya da istavrit (karışık da olabilir)
  • 3 sap brokoli

Tarifi:

Balık iyice yıkanıp parçalara ayrılır. Hem balık hem de brokoli 0.5 litrelik suda haşlanır. Haşladıktan sonra tencereden bir kaba alınıp kılçık tarafları ayıklanır. Balık ve brokoli kaşık veya çatalla püreleştirilerek ılıması beklenir.

Kedi Mamasına Katılmayacaklar

Kedi maması yapımı tarifleri çoğaltılabilir. Ancak bahsedeceğimiz malzemeler kedi maması tarifine konulmamalıdır: Sarımsak, soğan, kuru veya yaş domates, mantar, pişmemiş yumurta, çikolatalı ürünler ve üzüm meyvesi. Bunlar kedilerin sağlığını menfi etkileyebilir. Buna ilave olarak süt de az verilmelidir. Yoğurt ve peynir gıdaları da hem tuzsuz hem de çok az yağlı olmalıdır. Yavru kediler içinse kesinlikle kemikli kedi maması yapılmamalıdır. Çiğ eti ise mümkün olduğunca az vermeye özen gösteriniz.

Kedi Maması

Ayrıca kendi yediğiniz yemekleri özellikle ev kedilerine vermek doğru olmayacaktır. Bu kedinizin sağlığını olumsuz etkilemekle beraber, tüylerinde matlık, tüy dökülmesi, kedinizin kokması ve özellikle dışkının ciddi kokulu olmasına neden olur.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Kedi Maması Yapımı için 10 Yorum Var!

  1. Yasemin dedi ki:

    Bu yaptığım mamaların fazlasını derin dondurucuda saklayıp lazım oldukça çıkarıp çözerek verebilirmiyim

    • Maya dedi ki:

      Küçük poşetlere veya cam kavanozlara koyup saklayabilirsin fakat en fazla 1 hafta boyunca verebilirsin çünkü bozulur. Ve buzluktan cikarinca biraz ilik su koyup yas mama kivamina getirebilirsin kedin sevecektir:)

  2. Rootkit dedi ki:

    Ciğerli tarifi 3.5 aylık Ankara kedime yaptım ama yemedi. Fakat sokak dostlarına verdim silip süpürdüler. Genede teşekkürler

  3. Gece dedi ki:

    Ciğerli tarifi kedim çok sevdi onu hiç bu kadar iştahlı görmemiştim çok teşekkür ederim ☺️

  4. isimsiz dedi ki:

    bi bebek buldum çok hasta vücudunun sağ tarafı zar zor tutuyo ve ayakta kalamıyor bir mama denedim ama oda karnında gaza ve gurultulara neden oluyo yere yatırıp masaj yapıyorum şırıngayla su içiriyorum artık suyu bile zorla içiyo ölmesiniistemiyorum ama onu ayakta bile tutmak imkansız ona vitamin yada besleyici bir mama hazırlamak istiyorum ama nasıl olacağını bilmiyorum hazırlamama yardım edermisin lütfen

  5. Tülin dedi ki:

    Bu mamaları günde ne kadarlık ölçülerde vermeliyiz?

  6. İSİM VER MEK İSTEMİYORUM. dedi ki:

    Meraba benim de kedim var rusyan buel acaba yermi ?

  7. Tarçın dedi ki:

    Arkadaşlar benim kedim var ama ben dağa çok büyük değilim ve böyle tarifler yapamıyorum bana kolay ve yararlı tarifler verirmisiniz lütfen verenlere şimdiden teşekkürler

  8. Meltem dedi ki:

    Maydanoz kediler için zararlı diye duydum doğrumu acaba

  9. Şeref İNAL dedi ki:

    Yeni güncellenmiş mama hazırlama programlarımıza aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.
    https://www.selcuk.edu.tr/veteriner-zootekni_ve_hayvan_besleme/Ayrinti/4402-rasyon-programi

  10. […] beslenmesinde gerekli değişiklikleri yapmalısınız. Ayrıca dilerseniz siz de kediniz için kedi maması yapabilirsiniz […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir