Kediniz için ıslak mama seçimi, sağlığını ve iyiliğini etkileyen önemli faktörlerden bir tanesidir. Doğru ve faydalı bir ıslak mama seçmek, kedinizin uzun vadede ömrüne pek çok katkı sağlar. Bununla birlikte karşınıza ıslak mamalara dair pek çok farklı seçenek çıkacağı için, bazen bu seçimi destek almadan yapmak oldukça zorlayıcı bir hale gelebilmektedir. Islak mama seçerken önemli olan sadece mamanın tadı değil, aynı zamanda kokusu, ebatları, formu ve dokusudur. Tüm bunlara ek olarak kedinizin günlük ıslak mama porsiyonundan ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri temin ediyor olması da çok önemlidir. Islak mama seçerken nelere dikkat etmeli, ıslak mama çeşitleri nelerdir ve kediniz için en uygun ıslak mama hangisidir, hepsi bu yazıda sizi bekliyor.
Islak Mama Seçmeye Geçmeden Önce…
Doğru ıslak mamayı bulmak, daha doğrusu doğru ıslak mamayı bulmuş olduğunuzu anlamak, her zaman tek seferde yapabileceğiniz bir şey olmayabilir. Kedinizin yüzde yüz memnun olacağı bir ıslak mamada karar kılmadan önce onu da işin içine dahil ederek birkaç kez test yapmanız gerekebilir. Bu deneme yanılma süreci boyunca kediniz için en uygun ıslak mamayı bulacağınızdan ise kesinlikle şüpheniz olmasın.
Kedinizin canının ne çektiğini tespit etmek için deneyler yapmaktan çekinmeyin. Çoğu ıslak kedi maması markasının farklı içerikleri, çeşit çeşit lezzetleri ve tatları bulunmaktadır. Bununla birlikte yetişkin kedi maması, yavru kedi maması ya da kısır kedi maması olmak üzere farklı kedi gruplarına yönelik ıslak mama çeşitleri bulmak da mümkündür. İşte onlardan bazıları…
Islak Mama Çeşitleri Nelerdir?
- Ezme (Pate): Çoğu zaman tek bir parça halindedir, orta yoğunlukta bir kıvamı vardır ve pürüzsüzdür.
- Tiftiklenmiş: Tiftiklenmiş ıslak kedi mamaları, içerisinde tiftik tiftik tavuk etini andıran parçalar barındırır. Bu parçalar genellikle et parçalarıdır ve yoğun kıvamlı bir sos içinde yüzerler.
- Küp şeklinde: Piyasada en yaygın olarak bulabileceğiniz ıslak mama çeşididir. Yine kıvamlı bir sos içinde yüzen tavuk, et ya da balık parçaları, bu sefer küp şeklinde doğranmış ve konserve haline getirilmiştir.
- Pullu: Orta yoğunlukla bir kıvama sahip olan sos içinde yüzen küçük, yassı ve ince et parçalarıdır.
- Yahni: Et ve sebze parçaları barındıran, sıvı bir ıslak mamadır.
- Karışık: İçerisinde hem ezme, hem tiftiklenmiş et, hem küp küp doğranmış parçalar, hem de sebze barındırabilecek bir ıslak mama karışımıdır.
Islak Mama Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?
Kedinize ıslak mama yedirirken sağlığını bir yandan koruyacak, diğer yandan daha da iyi bir konuma getirecek bazı tüyolara dikkat etmeniz gerekir. Islak mama seçimi yaparken ve kedinizi ıslak mama ile beslerken dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekilde:
- Düşük proteinli ıslak mamalardan uzak durun: Kedinizin doğuştan etçil bir hayvan grubunda yer aldığını unutmamak gerekiyor, bu yüzden de protein oranı yüksek ıslak mamalar konusunda ekstradan dikkat etmeniz şart. Tercihinizi kedinizin günlük protein ihtiyacını karşılayabilecek içerikte ıslak mamalardan yana kullanmanızda fayda var. Pek çok veterinere göre bir kedinin beslenme rejimindeki en önemli unsur, protein oranları. İdeal protein oranının ne olduğunu merak edenlere: En az %8.8.
- Karbonhidrat tüketimine dikkat edin: Yine uzman veterinerler, karbonhidratların sağlıklı bir kedinin beslenmesinde minimal bir rol oynaması gerektiğini vurguluyor. Kediniz için ıslak ya da kuru; mama seçimi yaparken karbonhidrat oranlarının her daim son önceliğiniz olması gerekiyor. Bunu yaparken seçeceğiniz ıslak mamada buğday, mısır, soya, pirinç ve benzeri nişastalı besinlerin olabildiğince az olmasına dikkat etmeniz lazım.
- Alerji belirtilerine karşı uyanık olun: Bazı kediler, doğuştan tahıla alerjik olabilirler. Kedinizin hangi gıdalara alerjik olduğunu tespit etmeniz, buradaki ilk adım. Ardından da ıslak mama temin etmeden önce içerisinde bu alerjenlerin olup olmadığına dikkat etmeniz gerekiyor.
- Yapay içerikli ıslak mamalardan uzak durun: Bazı kediler için ise alerji yaratan tek şey tahıl olmakla kalmıyor; bir mamanın içerisinde yer alabilecek tüm yapay maddelere karşı alerjileri meydana gelebiliyor. Bu tür durumlar, kedilerde ciddi mide ve bağırsak sorunlarına yol açabiliyor. Kedinizin tam olarak hangi gıda ve maddelere alerjisi olduğunu öğrenmenin en güvenilir yolu ise bir veteriner aracılığıyla alerji testi yaptırmak.
- Kedinizin günlük ıslak mama ihtiyacını aldığından emin olun: Her kedi, sağlıklı bir beslenme diyeti ve düzgün çalışan bir sindirim sistemi için kuru mamanın yanında ıslak mama da tüketmek zorunda. Kedinizin yaşı, cinsiyeti ve diğer karakteristik özelliklerini göz önünde bulundurarak günde kaç gram ıslak mama tüketmesi gerektiğini öğrenin ve bu limitin altına inmemeye özen gösterin.
- Islak mamanın yeterli oranda sıvı barındırmasını sağlayın: Bazı ıslak mamalar, her ne kadar isminde “ıslak” geçse de içerisinde yeterince su barındırmıyor, bu da kedinize bu ıslak mamayı vermenin amacından sapıyor. İdeal bir ıslak mamadaki sıvı oranı, en az %75 olmalı. Bununla birlikte kedinizin sadece içindeki et parçacıklarını değil, aynı zamanda dışındaki sosu da yemesi önemli. Yeterince ıslak olmadığını düşündüğünüz ıslak mamalara kendiniz içme suyu katabilirsiniz.