MENU
100'LERCE ÜRÜNDE EN UCUZ FİYATLARI HEMEN BUL >
Üye Ol | Giriş Yap
Kedilerde Göz Akıntısı

Kedilerde Göz Akıntısı

Normalde parlak ve net olan kedinizin gözleri son zamanlarda biraz bulanıklaştı. Bazen gözlerine pati atıyor, bazen de yüzünü kanepeye ya da halıya sürtüyor. Tüm bunlar, kedinizin gözlerinde kesinlikle bir sıkıntı olduğunun işareti… Basit bir nezleden ciddi bir rahatsızlığa, kedinizde göz akıntısına sebep olacak pek çok farklı etmen var. Kedilerde göz akıntısı ile ilgili bilmeniz gerekenler ve merak ettikleriniz bu yazımızda.

Kedilerde Göz Akıntısı Sebepleri Nelerdir?

Sağlıklı bir kedinin gözleri, net, açık ve berrak olmalıdır. Göz sorunları kedinizin birden bire bambaşka bir hayvana dönüşmesine sebep olabilir. Gözlerini patileyen, sürekli olarak gözlerini kısan ve göz kırpan bir kedi, göz sağlığı ile ilgili problem yaşayan bir kedidir. Bu problemler ameliyat ve körlük gibi ciddi sorunlara yol açabileceği için bu gibi durumlarda mutlaka veterinerinize haber vermeniz gerekir. Kedilerde göz akıntısının en temel sebeplerini şu şekilde sıralamak mümkün:

Üst solunum yolu enfeksiyonları: Kedilerde göz akıntısının en sık rastlanan sebeplerinden biri, kedigillere özgü bir virüs olan kalisivirüsün varlığıdır. Bu virüs, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olmakla birlikte ilk etapta hafif olan semptomlar zamanla ciddi bir sağlık sorununa dönüşebilir. Virüsün en belirgin semptomu ise gözden akan yapışkan ve yoğun kıvamlı çapaklar.

Göz nezlesi (Konjuktivit): Kedinizin gözleri etrafındaki açık pembe çizginin etrafında oluşan bir iltihap olan konjuktivit, kedinin her iki gözünün de şiş ve kızarmış görünmesine sebebiyet verir. Gözler ışığa karşı duyarlı olmakla birlikte kalın bir iltihaplı sıvı akıtır. Yüksek ateş, ishal ve nefes zorluğu ile bir araya geldiğinde göz nezlesi potansiyel olarak ölüme yol açabilecek bir enfeksiyona dönüşebilir.

Korneal rahatsızlıklar: Kedinizin gözünün tam ortasında bulunan, kubbe şeklindeki yüzey gözün korneasıdır. Gözün bu kısmı da şişebilir, hasar görebilir ve ülserli hale gelebilir. Bunun sonucunda gözde puslu ve bulanık bir görüntü oluşacak, kediniz de refleksif olarak aşırı derecede göz kırpmaya başlayacaktır.

Sulu gözler: Tıkanık gözyaşı kanalları, aşırı gözyaşı üretimi, alerji ve viral göz nezlesi gibi sorunlar, kedinizin aslında abdominal sorunlar ile boğuştuğunun bir işareti olabilir.

Üveit: Gözün iç yapısında meydana gelen bir enflamasyon, göze alınan bir travma, kanser ya da ciddi bağışıklık sorunları, gözde sancılı bir üveit sorununa yol açabilmekte.

Göz kuruluğu: Kronik bir gözyaşı üretimi kıtlığı olan göz kuruluğu, şişen korneaya ve kızarmış gözlere sebep olabildiği gibi tedavi edilmediği takdirde körlüğe neden olabilir. Gözyaşının sulu kısmı eksik olduğu için gözden sarı ve yoğun kıvamlı bir sıvı çıkar.

Kedilerde Göz Akıntısı

Kedilerde Göz Akıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

Pek çok farklı etmen, kedilerde göz akıntısı oluşmasına sebep olabileceği için herhangi bir sorun sezdiğiniz anda yapılacak en doğru hareket, veterinerinize başvurmak olacaktır. Veterinerin bulgularına göre kedinizin göz akıntısı geçirecek tedavileri şu şekilde sıralamamız mümkün:

Üst solunum yolu enfeksiyonları: Spesifik tedavi, enfeksiyonun sebebine bağlı olmakla birlikte göz ilacı kullanımı, antibiyotik ve sıvı alımı gibi tedaviler uygulanabilmekte.

Göz nezlesi: Göz nezlesine polen, toz ve benzeri dış etkenler sebep olabildiği için antibiyotik kullanımı gerekebilir.Kornea bozuklukları: Antibiyotik temelli göz damlası kullanımı, göz temizliğinin sağlanması, gevşekte kalan kornea tabakasının alınması ve göz ameliyatı gibi tedaviler, kornea rahatsızlıklarında etkili olan yöntemler arasında. Tedavi sonrası bakım aşamasında da koruyucu göz damlası kullanımı önerilebilir.

Sulu gözler: Genel anestezi uygulayarak veterineriniz, kedinizin tıkanmış olan gözyaşı kanalını özel sıvılar yardımıyla açmayı deneyebilir. Eğer ortada bir iltihap varsa yine antibiyotikli göz damlası kullanımı gerekebilir.

Üveit: Her ne kadar kedinizde üveitin oluşmasına sebep olan faktörleri tespit etmek biraz güç olsa da, tedavi de o faktörlere uygun olarak kararlaştırılmalıdır. Çoğunlukla üveit söz konusu olduğunda ağrıyı ve şişkinliği gidermek için göz damlası tavsiye edilir.

Göz kuruluğu: Göz kuruluğunu gidermek için suni gözyaşı damlası, göz merhemi ve antibiyotik kullanımı gerekebilir.

Kedimi Ne Zaman Veterinere Götürmem Gerek?

Kedinizin gözleri güzel olduğu kadar hassas ve narindir. Küçük göz sorunları çok hızlı bir şekilde ciddi rahatsızlıklara dönüşebilir. Eğer kedinizdeki göz akıntısı sorunu 24 saat içerisinde geçmezse, onu veterinere gösterme vaktiniz geldi demektir.

Kedimin Gözlerini Nasıl Sağlıklı Tutabilirim?

Kedinizin göz akıntısı gibi göz problemleri ile karşılaşmaması için evinizde alabileceğiniz ufak tefek önlemler de yok değil. Aşılarını düzgünce ve zamanında yaptırmanız, kedi popülasyonun yüksek olduğu bulaşıcı ortamlardan kedinizi uzak tutmanız ve düzenli olarak kedinizin gözlerini muayene etmeniz, oluşabilecek göz sağlığı sorunlarını minimize etmenize yardımcı olacaktır.

Kedimin Gözündeki Çapakları Nasıl Alabilirim?

Kedinizin gözünde biriken çapak ve sıvıları güvenli bir şekilde ortadan kaldırmak için başvurabileceğiniz birkaç basit ipucu var. Bir miktar pamuğu suya batırın. Nemli pamuğu kullanarak kedinizin gözündeki çapağı yavaşça alın; bunu yaparken daima gözün iç köşesinden dışa doğru hareket edin. Her bir göz için temiz birer pamuk kullanın. Veterineriniz tavsiye etmediği sürece hazır ürünlerden ve temizleyicilerden uzak durun.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Kedilerde Göz Akıntısı için 11 Yorum Var!

  1. İlkan dedi ki:

    Kedimin gözleri kızarık ve akıntı geliyor ve sürekli aksırıyor sebebi nedir

  2. Leyla Kara dedi ki:

    Benim de kedimin gözleri iki gündür öyle korona sebebiyle veterinerimiz çalışmıyor ne yapmalıyız ?

  3. Cornelia dedi ki:

    Normal bizim goz damlasi benim kediye kulanabilirmiyim

  4. Sagibe dedi ki:

    Kedinizin sol gözü hep akıyor veteriner damla verdi 3 gunde gecirir dedi eger ise yaramazsa kremi kullanın dedi suan hala akıyor lütfen yardımcı olun napabilirüz daha 🙁

  5. Gönül dedi ki:

    Benim kedimde de göz akıntısı kızarma var veterinere götürdük animal healt drops temizleme suyu gentagut damla verdi kullandım fayda etmedi tekrardan götüreceğim

  6. Yaren dedi ki:

    Kedimin gözünden yaş geliyor ne yapabilirim

    • Ayşe dedi ki:

      Bende de oldu akciğer enfeksiyonu çıktı üç gün iğne vurundu ama hala var başka veterinere basvurucam

      • Naz dedi ki:

        İyileştim peki benim kesiminde bugün gözünden ilk defa yaş geldiğini gördüm

  7. Elif dedi ki:

    British golden tabby cinsi kedim var. Sahipleneli 2gün oldu fakat gözlerinden kahverengi kırmızı akıntı geliyor ne yapmalıyım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir