Bağırsak kurtları, tıpkı insanları olduğu gibi kedileri de olumsuz yönden etkileyebilir. Eğer evcil bir kediniz varsa hayatının bir bölümünde bağırsak kurdu rahatsızlığına kapılma olasılığı yüksek. Yapılan araştırmalar evcil kedilerin yüzde 45’inin herhangi bir anda bağırsak kurdundan mustarip olduğunu gösteriyor. İşin aslına bakarsanız bir kedide bağırsak kurdunun olma olasılığı, olmama olasılığından daha fazla.
Söz konusu kedilerde bağırsak kurdu tedavi olduğu zaman ise teknoloji ve tıp, gelişen uygulamaları sayesinde sevindirici çözümler ile karşımıza çıkıyor. Veterineriniz doğru tedavi ve yöntemlerde kedinizi bağırsak kurtlarından etkili bir biçimde kurtarabilme potansiyeline sahip. Şimdi kedilerde bağırsak kurdu sorununu daha yakından inceleyelim.
Kedilerde Bağırsak Kurtları Nasıl Oluşur?
Kedilerde bağırsak kurdu istilası tabii ki söz konusu kurdun türüne göre değişiklik gösterebilir, ancak kediler çoğu zaman bağırsak kurtlarına enfeksiyon kapmış dışkı partikülleri ya da yumurtalar ile karşı karşıya kaldıklarında yakalanırlar. Bağırsak kurdunun kedinizin vücuduna girmesinin en muhtemel yolu, bulaşıcı bir dışkı parçasına bastıktan sonra kendini temizlerken onu yutmasıdır.
Bazı durumlarda sokak kedileri ise kemirgenleri avlayarak iç dokularında kurt lavralarının yaşamaya başlamasına sebebiyet verirler. Kedi kemirgeni tükettiğinde bulaşıcı dokuyu kendi vücuduna enjekte ederek kurtların kedinin bağırsağında bir yaşam ağı kurmasına yol açar.
Yuvarlak solucanlar/yuvarlak kurtlar, kedi bağırsaklarında en sık görülen kurt türlerinin başında gelir. Kedilerde yuvarlak kurtlar çoğunlukla kemirgen yediklerinde ya da enfekte dışkı ile temas ettiklerinde meydana gelir.
Yuvarlak kurtların anatomik yapısına baktığımızda en fazla 1-2 santimetre uzunluğunda olduklarını ve kedilerin bağırsaklarından beslendiklerini söylememiz mümkün. Kedinin besin değerlerinden çalarak hayatta kalmaya çalışan bu kurtlar, yumurta üreterek kedinin dışkısı yolu ile bu yumurtaları açığa çıkartır. Bir kedinin lavralı dışkısı ile temas eden başka bir kedi de aynı enfeksiyonu kaparak bir kısır döngünün meydana gelmesine sebep olur. başka bir deyişle kedilerde bağırsak kurtları ciddi oranda bulaşıcı ve kurtulması zor bir durumdur.
Yavru Kediler Bağırsak Kurtlarından Nasıl Etkilenir?
Yavru kediler fazlasıyla küçük oldukları için herhangi bir bağırsak kurdu enfeksiyonu sırasında çok ciddi yan etkiler ile karşı karşıya kalabilir. Hassas ve korunmasız oldukları için yavru kedilerde bağırsak kurtları anemiden kan kaybına kadar pek çok büyük çaplı soruna yol açabilir.
Yavru kediler sürekli büyüme ve gelişim halinde oldukları için ishal yolu ile besin ve elektrolit kaybetme lüksüne sahip değillerdir. Bağışıklık sistemleri de henüz tam anlamıyla gelişmiş olmadığı için bu tip bağırsak enfeksiyonlarına karşı çok daha açıktırlar. Eğer yavru kedinizde ishal, dışkıda kan, kilo kaybı ve kusma gibi semptomlar fark ettiyseniz bunun sebebi bağırsak kurtları olabilir. Bu gibi durumlarda ilk olarak veterinerinize başvurmanız ve zaman kaybetmeden tedavinin başlatılmasını sağlamanız gerekmektedir.
Kedilerde Bağırsak Kurtları Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir?
Veterineriniz, genellikle fiziksel bir muayene sonrasında bağırsak kurdu teşhisi koyabilmektedir. Bu fiziksel muayene kapsamında dışkı örneğinin mikroskop altında incelenmesi de bulunmaktadır. Bununla birlikte veterinerinizi ekstradan kan testleri ya da daha kapsamlı bir sağlık taraması da isteyebilir.
Eğer kedinizde bağırsak kurdu olduğu teşhis edilmişse herhangi bir hastalık belirtisi olmadığı durumlarda bile tedaviye başlanır. Piyasada pek çok güvenilir ve etkili bağırsak kurdu ilacı ve tedavisi bulunmaktadır; burada önemli olan kedinizin yaşı, cinsi, fiziksel özellikleri ve bağırsak kurdunun niteliği göz önünde bulundurularak doğru ilaç tedavisinin uygulanıyor olmasıdır.
Bağırsak kurtlarında tedavi genellikle oral yoldan, hap tüketimi ile gerçekleştirilmektedir. Bağırsak kurtlarının ilerleme düzeyine göre değişebilen bu oral tedavi bitiminde yine bir dışkı örneği alınarak takip sürecine girilir. Takip süreci haftalarca ya da aylarca sürebilir; veterineriniz bağırsak kurtlarının tamamen yok olduğunu teyit ettiği zaman tedavi ve takip sürecini bırakacaktır.
Kedimde Bağırsak Kurdu Oluşmasını Nasıl Önleyebilirim?
Söz konusu kedilerde bağırsak kurtları olduğu zaman kedi sahibi olarak atmanız gereken en önemli adım, proaktif davranarak gerekli önlemleri almanızdır. Kedinizde bağırsak kurtlarının oluşmasını istemiyorsanız bireysel olarak yapabileceğiniz en etkili şey, kedinizin tuvaletini düzenli ve sık aralıklarla temizlemeniz ve kumunu daima temiz tutmanızdır. Bununla birlikte başka kedilerin kedinizin tuvaletini kullanmasına izin vermemeniz ve kedinizin sokak kedileri ile etkileşime geçtiğinde mümkün olduğunca dikkatli olmanız çok önemlidir. Tabii ki kedinizin yıllık aşıları, bu tip sorunlarla karşılaşmanıza engel olacak en etkili yöntemlerdendir.
Yani kedinin bağırsakları kendi kendine üretmiyor dimi kurtçukları
Yok kendi kendine üretmez. Bir kez parazit tedavisi yapıldıktan sonra kediyi hiç dışarı salmaz ve çiğ et / süt vermezseniz, kedide kendi kendine parazit oluşmaz.
Valla gayet güzel oluşuyo okadarki 2 ayı bulmadan yeniden aynı manzara ?
Benim anlamadığım şey sadece kedilere özel mi bu kurtlar
Veterinere götürmeden ne yapabilirim
Tenizol iç parazit hapının 1 adedini veterinerden 20 TL ye alabilirsiniz. 4 parçaya bölüp ilk 3 ünü 3 gün üst üste verip, sonuncuyu 1 hafta sonra veriyorsunuz. ( gittiğim veteriner o şekilde uygulama yaptırmıştı kedim için)
Benim arkadaşımın çocuğu için doktora gittik aynı ilaci ve aynı tedavi yöntemini tavsiye etti
Merhaba bu yöntemi hani parazit çeşitin de uygulayadı acaba ?
Kediniz yetişkin mi yavru muydu?
Geçti mi peki
Merhabalar benimde kedimde kurt vardı. Doktorun tavsiyesi ile Azinoks denilen ilac verdim 2 rane her pazar günleri. Bu sabah kedimin gece hiç birşey yemediği ve içmediği halde sarı renkte katı değil sulu şekilde kustuğunu gördüm en son verdiğim ilacın üstenden yaklaşık 10 gecti. Nedir sebebi ne ola bilir bu kusma. Kurtla mı ilgili yoksa başka bir Allah korusun sorun var mı? Şunuda belirteyim hareketleri normal
Kedimin içinde kurtlar varmış. Ve ben onu öpüyordum. Bir gün kustu ve kusmuğunun içinde kurtlar vardı. Ben içimde kurt olup olmadığını nasıl anlarım
Ben de aynı sorunun cevabını arıyorum
Kedilerdeki pire vb. Parazitleri insanlara geçer ama yasayamaz ama kurtcuklar hakkınd ainsanlara geçiyor mu bilmiyorum.
Kurtcuklar hava yoluylada bulaşabiliyor dikkatli olun
Poposundan çıkar ve sen görmeye bilirsin
Merhaba kedimde kepeklenme var, ayrıca çok çok küçük nokta kadar siyah şeyler gördüm yakından resmini çektim bükülmüş kırmızı renkte kurtçuk olduğunu farkettim cansızlar sizce ne olabilir , ne yapabilirim , başka bir kedim daha var ona ve bize bulasırmı ?
Kedim 6aylık iç parazit dış parazit aşısını oldu sonra diskisinda kurt gördük tekrardan veterinere götürdük tekrar iç parazit aşısını oldu iki hafta geçti ve gene diskisinda kurt var ne yapmam gerekiyor . Bir daha veterinere götürme gibi bir şansım yok çünkü bulunduğum yere çok uzakta ne yapacağımı bilmiyorum ?
Bende kedimde dışkı parazıti gördüm pandemi diye acıkyeryok yapabileceyim birşeyvarmı ev dekedime