MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Lethrinops sp. "Red Cap"

Lethrinops Sp. ”Red Cap”

Latince Adı: Lethrinops sp. “Red Cap”
Coğrafik Kökeni: Malawi Gölü’nün kuzetbatısındaki Itungi, Chewere ve Mdoka bölgelerinde bulunur.
Yaşam Alanı: Sığ, korunaklı ve sakin koylarda, 7-15 metre derinlikte bulunur. Oldukça geniş kumluk alanların arasında birbirinden ayrı küçük kayalık düzlükler ve Vallisnerien ve Ceratophyllum demersum türü bitkiler bulunur. 35 metrelik derinliklerde de rastlanmıştır.
Beslenme Biçimi: Etçil. Doğada büyük gruplar halinde kumu kazarak ve filtre ederek avlanırlar. Kumu ağzına alıp solungaçlarından çıkartarak filtre eder. Yiyecek arama çoğu zaman gruplar halinde yapılır. Çoğunlukla mikroorganizmalar, kabuklular ve böcek larvalarıyla beslenir. Akvaryum ortamında verilen her türlü yemi kolayca kabul ederler.
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
Yüzme Seviyesi: Taban
Cinsiyet Ayrımı: Erkekler oldukça gösterişli, parlak renklere sahiptir. Anal yüzgecinde yumurta benekleri bulunur. Dişi ise gümüş renklidir.
Üreme: Erkek üreme zamanında açtığı geniş kum kraterine dişiyi çeker ve çiftleşme burada gerçekleşir. Dişiler yumurtaları ağızda kuluçkaya yatırır. Doğada üreme sezonu Ağustos’tan Ocak’a kadar sürer.
Sıcaklık: 25°C – 28°C
En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 17 cm, Dişiler 14 cm
En Az Akvaryum Hacmi: 300lt
Su Sertliği: Orta – Sert
pH: 7.8 – 8.6
Zorluk Seviyesi: 3

Genel Yorum: Kumluk bölgede yaşayan diğer türler gibi yırtıcılardan korunmak için gruplar halinde yaşar. Bölgeci erkekler kraterlerini gün boyunca asla başı boş bırakmaz ve iyi bir şekilde savunur. Gece olunca kraterlerini bırakıp dişi ve genç erkeklerden oluşan kalabalık gruba katılırlar ve ertesi sabah anlaşmazlığa sebebiyet vermeyecek bir şekilde bölgelerine geri dönerler. Avcı kedi balığına karşı daha güvende olabilmek için gece grup haline gelme davranışı gösterdikleri düşünülmektedir. Bölgeci erkekler kraterlerini sürekli olarak onarırlar, erkek ne kadar büyük ve güçlüyse krateri de o kadar büyük olur. Doğadan yakalanan balıklar çoğunlukla Itungi bölgesinden gelmektedir, alın kısmındaki renk bu bölgeden gelen örneklerde daha yoğun bir biçimde görülür. Akvaryum ortamında büyük kayalarla bölgelere ayrılmış geniş kumluk alanlar tavsiye edilmektedir. Geniş kumluk alanlar bırakıldığı sürece akvaryumlarına bitki de ekilebilir. Grup halinde geniş akvaryumlarda beslenmelidir. Pasif bir cichlid olduğundan tank arkadaşları dikkatlice seçilmelidir. Stresten kaçınmak için tek tür olarak veya barışçıl türlerle (Aulonocara gibi) beslenmelidir. Yanlış tank arkadaşları renklerini göstermemelerine sebep olabilir.

Etiketler:

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir