MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Van Kedisi

Van Kedisi

  • 7/10
    Çocuklarla Arası - 7/10
  • 9/10
    Zeka - 9/10
  • 8/10
    Hareketlilik - 8/10
  • 6/10
    Bakım İhtiyacı - 6/10
  • 8/10
    Oyunculuk - 8/10
  • 9/10
    Eğitilebilirlik - 9/10
7.8/10

Özet

Türkiye’nin dünyaca ünlü kedi ırkı Van Kedisi, sahibi ile özel bir bağ kuruyor ve insanlarla birlikte vakit geçirmekten çok hoşlanıyor.

Tarihi

Van kedisinin kökenleri, isminden de anlaşılabileceği gibi Van’dan gelmekte. Van bölgesinde doğal mutasyon sonucunda ortaya çıkan Van kedilerinin tarihi net olarak bilinmiyor. Çok eski dönemlere dayanan bir geçmişi olduğu düşünülen Van kedisi, bölgenin soğuk iklimine uyum sağlamak ve kendilerini soğuktan korumak amacıyla oldukça sık ve güçlü bir kürk geliştirmiş.

Efsanelerde Nuh’un gemisinde bulunduğundan bahsedilen Van kedileri oldukça ilginç inanışlar ortaya çıkmasına neden oluyor. Normal şartlarda beyaz olduğu düşünülen kürkü, Yahudi efsanelerine göre, ilahi bir dokunuş nedeniyle sararıyor. Aynı inanç İslamiyet’te de görülmekte.

Van kedileri uluslararası kuruluşlar tarafından ilk kez 1970 yılında tanındı. Tüm kuruluşlar tarafından tanınması 1988 yılını bulan Van kedisi, Türkiye’de milli hazine olarak değerlendirilmekte.

Ağırlığı – Boyutları

Van kedilerinin ağırlıkları 4.5 ile 8 kilogram arasında değişmekte.

Yaşam Süresi

Bu ırkın ortalama yaşam süresi 12 ile 17 yıl arasında.

Karakteri

Van kedileri oldukça sosyal bir karaktere sahip. Ev içerisinde yaşamaya çok uygun olan bu ırk, sahiplenen kişiler arasından bir veya ikisini favori olarak belirleme eğilimine sahip. Favori olarak belirlediği kişiler ile sürekli birlikte olmak isteyen ve özellikle geceleri yalnız kalmaktan hiç hoşlanmayan Van kedileri, ilginç karakterleri ile sahiplerine farklı bir deneyim yaşatıyor.

Fazlasıyla zeki olan Van kedileri kolayca eğitilebiliyor. Farklı oyunları çok kolay bir şekilde öğrenme yetenekleri sayesinde, köpeklere öğrettiğiniz her şeyi biraz çaba ile Van kedilerine öğretebilirsiniz.

Doğal bir yüzücü olan bu ırk su ile oynamaktan çok hoşlanıyor. Çeşmeleri açmayı öğrenebilen ve açık bulduğu yer su dolu yere atlayan Van kedilerini kontrol altında tutmanızda fayda var.

Van kedileri özgürlüklerine oldukça düşkün. Kısıtlanmaktan veya istenmediği zaman kucakta dolaştırılmaktan hiç hoşlanmıyor. Irkın karakteristik özelliklerinden biri olan burunları, kızdıklarında pembeden daha kızıl bir renge dönüyor. Bu durumlarda kedinizi rahat bırakmanızda fayda var.

Bakımı

Van kedilerinin kürkü uzun olsa da taraması oldukça kolay. Haftada bir kez taramanız yeterli olacaktır. Yaşlı kedilerde tüyler daha yoğun olduğu için daha fazla taramaya ihtiyaç duyulabilir.

Çocuklarla ve Diğer Hayvanlarla İlişkisi

Van kedileri çocuklarla çok iyi anlaşıyor. Aynı şekilde kendine tehdit oluşturmayan köpeklerle de iyi vakit geçirmekte.

Diğer kedilerle birlikte yaşarken genellikle kendi ırkından kedilerle anlaşabilen Van kedileri, düzgün tanıştırıldığı sürece her kedi ırkıyla yaşayabiliyor.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Van Kedisi için 3 Yorum Var!

  1. Charlotte dedi ki:

    Guten Tag, ich bin Charlotta aus Wien. Ich würde mich für eine Vankatze oder für eine Angorakatze interessieren. Bei uns lebt schon ein Siamkater. Unsere andere Katze ist leider vor Kurzem gestorben. Deshalb suchen mein Mann und ich eine zweite Katze.
    Danke für Ihre Informationen!
    Mit freundlichen Grüßen
    Charlotta

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir