MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Köpek Aşı Takvimi

Köpek Aşı Takvimi

O tatlı kokulu, minik köpek yavrusunu evinize getirdiğiniz andan itibaren, istisnasız her şey için size bağımlı olduğunu da bilmek zorundasınız. İhtiyaç duyduğu bakımı ona gün be gün sağlamak da tamamen sizin göreviniz. Elbette bir yavru köpeğin başlıca ihtiyaçlarının başında sağlığı, yani aşıları gelir. Köpek yavrularının ilk 1 yılı dolana kadar oldukları aşılar oldukça önemlidir ve kritik bir döneme denk gelmektedir. Köpeklerde aşı takvimi hakkında bilmeniz gereken her şey bu sayfada.

Köpeklerde aşılama köpeğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Yavru bir köpeğe yapılması gereken 4 temel aşı bulunmaktadır. Bunlar karma (Adeno, HCC, Parvo, Distamper, Leptospira, Parainfluenza), Corona (Corona viral Enterit), Bordotella (Bordotella bronchiseptica) ve Kuduz (Rabies) aşısıdır. Yavru köpek için aşı programı aşağıdaki gibi uygulanmaktadır:

YAŞUYGULAMA
6 HaftalıkPuppy DP
7 Haftalıkİç ve Dış Parazit Uygulamaları
8 Haftalık1. Karma Aşı
9 HaftalıkBronşin-KC aşısı ile iç parazit uygulamasının tekrarı
10 Haftalık1. Corona virüs Aşısı
11 Haftalık2. Karma Aşı
12 Haftalık1. Lyme Aşısı
13 HaftalıkKuduz Aşısı
14 Haftalık2. Corona virüs Aşısı
15 Haftalık2. Lyme Aşısı

Önemli: Aynı zamanda iç parazit ve dış parazit uygulamaları üç ayda bir tekrar edilmelidir. Yoğun parazit popülasyonu olan yerlerde bu süre daha kısa tutulabilir

Köpekler Hangi Aşılara İhtiyaç Duyarlar?

Öncelikle kendinizi hazırlayın: Yavru bir köpek evlat edindiğiniz andan itibaren ilk birkaç ay boyunca düzenli olarak veteriner ziyaretleri yapacağınız kesin. Bununla birlikte ilk yılın aşıları tamamlandıktan sonra da yılda bir ya da iki kez de olsa takviye edici aşılar için yine size veteriner yolu gözükeceğini belirtelim. Bu ilk bakışta zahmetli bir süreç gibi görünebilir; ancak köpek aşılarının minik dostunuza sağladığı katkıları ve koruyucu özelliklerini öğrenince o kadar da zahmet olmadığını anlayacağınızdan eminiz.

Köpeklerde oluşabilecek pek çok farklı hastalık için pek çok farklı türde aşı bulunmaktadır. O kadar ki, bazen köpeğiniz için tam olarak hangi aşıların elzem olduğunu tespit etmekte güçlük çekebilirsiniz. Yavru köpeğinize mutlaka yaptırmanız gereken aşıları bilmeniz için, bu aşıların köpeğinizi hangi hastalıklardan koruyacağınız bilmeniz önemli:

Bordetella Bronchiseptica: Yüksek derecede bulaşıcılığa sahip olan bu bakteri, ciddi düzeyde öksürüğe ve kusmaya yol açmakta, ileri seviyelerde ise inme ve ölüme bile gidebilmektedir. Köpeklerde oluşabilen “kennel öksürüğü”nün de başlıca sebeplerinden biri olan bu bakteri, hem aşı hem de burun spreyi olarak uygulanır.

Canine Distemper: Yine bulaşıcı ve ciddi bir virüs olan “Köpek Gençlik Hastalığı”, özellikle üst solunum yolunda ve gastrointestinal bölgede etkili olmaktadır. Başta köpekler olmak üzere rakunların ve kokarcaların sinir sistemine olumsuz etkileri olan bu virüs, aynı zamanda ortak kullanıma açık mama ve su kaplarından da bulaşabilir. Felç ve ölüme kadar gidebilen ve hiçbir şekilde bir tedavisi bulunmayan bu virüsten korunmak için yavruyken aşı olmak şart.

Canine Hepatitis: Köpek hepatiti olarak bilinen bu bulaşıcı virüs, böbrek, karaciğer, dalak, akciğer ve gözleri etkisi altına alması ile bilinir. Hafif ateş ve titreme ile başlayan, ardından da kusma ve mide büyümesi gibi yan etkiler çıkartan bu virüsten korunmanın da en etkili yolu aşıdır.

Corona Virüsü: Özellikle mide ve bağırsak bölgesini etkisi altına alan Corona virüsü, aynı zamanda üst solunum yolu enfeksiyonlarına da yol açabilir. Her ne kadar virüsün yol açtığı bulantı ve kusma gibi semptomlara karşı önlem almak mümkün olsa da bu virüsü yok eden bir tedavi henüz bulunamamıştır.

Kalp Kurdu: Yavru köpeğiniz 12-16 haftalık iken veterineriniz ile kalp kurduna karşı önlem alma süreci hakkında konuşmanız gerekecektir. Her ne kadar bu hastalığın belirli bir aşısı olmasa da düzenli ilaç tedavisi ile onu kontrol altına almak mümkün. Hastalığın tanımı ise isminden kendi kendini açıklıyor; köpeğinizin sağlığı için zararlı olan kurtçuklar, kalbin sağ tarafına yerleştikten sonra akciğerlere giden kan içerisinden tüm vücuda yayılır ve ileri seviyelerde karaciğer ve böbrekleri de istila edebilir. Elbette bu kurtçukların bir araya geldiğinde ve büyüdüğünde söz konusu organlara ciddi zararlar verebileceklerini hatırlatmaya gerek yok.

Kennel Cough: Köpek kulübesi öksürüğü olarak yukarıda bahsettiğimiz bu enfeksiyon, üst solunum yolu enfeksiyonunun birincil sonucu olarak bilinir. Bakteriyel ya da viral olabilen bu virüs çoğu zaman aynı anda birden fazla enfeksiyona yol açar. Tedavi olarak çok ciddi durumlarda antibiyotik kullanımı gerekebilirken çoğunlukla öksürük giderici ile köpeğinizi rahatlatmak mümkündür. Elbette hastalığı tamamen önlemek için bu virüsü birbirine bulaştırabilecek köpekleri birbirinden ayırmak ve birkaç ay boyunca ayrı tutmak gerekir.

Köpek Aşı Fiyatları Ne Civarda?

Köpeğiniz için yaptıracağınız aşıların fiyatları, yaptırmayı planladığınız aşı miktarı ve elbette gittiğiniz veterinerin ücret tarifesine göre değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte köpeğinizi sahiplendiğiniz andan itibaren aşıları için sağlam bir bütçe ayırmanız gerektiğini de vurgulamamızda fayda var. Minik dostunuzun aşıları ile ilgili aklınıza takılan tüm detaylı soruların en sağlıklı cevabını ise elbette veterineriniz verecektir.

Köpek Aşısı Açıklamaları

Puppy DP: Anneden erken ayrılan yavrulara uygulanan yavru karma aşısıdır. Kliniğimizde uygulanan yavru karma aşı Canine Parvovirus ve Canin Distemper (köpek gençlik hastalığı) virüslerine karşı köpeğinizi korumaktadır.

Karma Aşı: 5 farklı virüse karşı koruyuculuk sağlayan aşıdır. Bunlar:

  1. Parvovirüs (Kusma, ishal, dışkıda kan görülmesiyle karakterize ölümcül bir hastalığın etkenidir.)
  2. Distemper: Köpek gençlik hastalığı (Solunum, sindirim, sinir sisteminde etkisini gösteren, yavru köpeklerde ölüm oranı yüksek olan bulaşıcı viral bir hastalığın etkenidir.)
  3. Adenovirüs Tip 2 (Daha çok solunum sisteminde hastalık yapmaktadır. “İnfeksiyöz Tracheobronşitis veya Kennel Cough” olarak adlandırılan köpek öksürüğü hastalığının etkenlerindendir.)
  4. Parainfluenza: (Üst solunum yollarında enfeksiyon oluşturan öksürük ile kendini gösteren hastalığın etkenidir.)
  5. Leptospira Canicola: (Böbreklerde bozukluk yapan kanlı ishal ve sarılık meydana getiren bakteriyel bir hastalığın etkenidir).

Bronşin, KC aşısı: Etkeni Bordetella bronchiseptica bakterisi olan, Kennel Cough- Köpek boğmacası olarak bilinen, üst solunum yollarında enfeksiyon oluşturan kronik öksürükle karakterize bulaşıcı bir hastalığa karşı uygulanan aşıdır. Uygulaması 2 şekilde yapılmaktadır. Enjeksiyon ile deri altına uygulandığında 3 hafta sonra tekrarının yapılması gerekmektedir. KC aşısı nazal boşluğa uygulandığında ise tekrarına gerek yoktur.

Corona Virus Aşısı: İştahsızlık, kanlı- mukuslu ishal, kusma meydana getiren viral bir hastalığa karşı koruma oluşturur.

Lyme Aşısı: Borrelia burgdorferi, B. Garinii, B. Afzelii türü bakterileri hastalığın etkenleridir (Spiroket). Lyme hastalığı, insanlara da bulaşabilen bir hastalıktır. Etken Ixodes cinsi keneler aracılığı ile yayılır. Ateş ve eklemlerde ağrı şikayeti ile başlayan hastalık polyartritis ile kendini belli eder. Hastalık vücudun birçok sisteminde etkin olmaktadır.

Kuduz Aşısı: Kuduz hastalığına sebep olan Rabies virüsüne karşı koruma sağlayan aşıdır. 3 aylık iken ilk kuduz aşısı yapılmalıdır.

İç ve Dış Parazit Uygulamaları: Köpeğin sindirim sisteminde bulunan tenya, kancalı kurt ve şerit gibi iç parazitlerden; bit, pire, kene gibi dış parazitlerden korunmasına yönelik yapılan uygulamalardır.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Köpek Aşı Takvimi için 1 Yorum Var!

  1. Seref Sami dedi ki:

    Merhaba
    Ben Kirgizistan Biskek den yaziyorum oldukca sevimli bir Alman Coban kopegim var 4 aylik ken aldim su an 4 yasinda.
    Sizlerden ricam yapilmasi gereken asi surelerini bana yazarsaniz cok mutlu olurum ona gore pasaportuna takip olusturayim .Burada otur hizmetleri almak oldukca zor bana yardimci olabilecek bilgileri paylasirsaniz mutesekkir olurum
    Selam ve saygilarimla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir