MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Yavru Köpek Bakımı

Yavru Köpek Bakımı

Şüphesiz ki yavru köpekler, yeryüzündeki en tatlı yaratıklar arasındadır. Yeni bir yavru köpeği sahiplenmek ise onu uzaktan sevmeye pek benzemez. Yavru köpek bakımı ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi bu rehberde derledik.

Yavru köpeğinizi barınaktan ya da petshop’tan alıp evinize getirme vakti geldiğinde bu üç şey ile karşı karşıya kalacağınız kesin: Tarifsiz bir mutluluk, yavru köpeğinizin sürekli olarak altına kaçıracağı küçük sürprizleri temizlemek ve devasa bir yaşam tarzı değişikliği. Çok yakında öğrenmeye başlayacağınız üzere büyüyen bir köpek, bir kulübeden ve mama kabından çok daha fazlasına ihtiyaç duyar. Bununla birlikte her ne kadar yavru köpek bakımı ilk etapta çok fazla çaba gerektiriyor gibi gözükse de, uzun vadede buna değer olduğunu kesinlikle anlayacağınızdan şüphemiz yok.

Yavru köpeğinizi evinize getirdiğiniz ilk haftalardan itibaren ona iyi ve sağlıklı alışkanlıklar kazandırdıkça köpeğiniz ile yıllarca mutlu bir ortak yaşamın temellerini atmış olursunuz.

Yavru köpek bakımında nelere dikkat etmeli? İşte cevapları.

1. Güvenilir ve profesyonel bir veteriner bulun.

Yavru Köpek Bakımı

Yeni yavru köpeğiniz ile birlikte ilk gitmeniz gereken yer elbette veteriner kliniği olacaktır. Bu ziyaret, sadece yavru köpeğinizin sağlıklı bir yapıya sahip olduğunu göstermekle kalmaz, aynı zamanda önlem amaçlı sağlık adımları atmanıza da ön ayak olur. Eğer köpeğinizi bir barınaktan sahiplendiyseniz, özellikle barınak çalışanlarının güvendiği ve tavsiye ettiği bir veteriner ile iletişime geçebilirsiniz. Mahallenizdeki köpek sahipleri ve köpek bakıcıları da iyi bir veteriner konusunda sizi yönlendirebilecek etkili kaynaklardan.

2. İlk veteriner ziyaretinizi gerçekleştirin.

Yavru köpeğinizle ilk defa veterinere gittiğinizde bu ziyareti maksimum verim ile tamamlıyor olmanız çok önemli. Hangi köpek mamalarını tavsiye ettiğinden ne kadar sıklıkla yemek yemesi gerektiğine kadar aklınızda olan tüm soruları sormayı ihmal etmeyin. Bununla birlikte ilk veteriner ziyaretinden çıktığınızda tamamlamış olmanız gereken işlemler şu şekilde:

Köpeğiniz için bir aşı takvimi belirleyin.

Hem iç hem dış olmak üzere parazitleri kontrol altına almanın güvenli yöntemlerini konuşun.

Yavru köpeğin ilk birkaç ayı içerisinde geliştirebileceği semptomların hangi hastalıklara işaret olduğunu öğrenin.

Köpeğinizi ne zaman kısırlaştırmanız gerektiği konusuna değinin.

3. Kaliteli bir köpek maması satın alın.

Yavru köpeğinizin vücudu, kritik ve hızlı bir şekilde, sürekli olarak gelişiyor ve büyüyor, bu yüzden de özellikle ilk aylarında onu ne tür bir mama ile beslendiğiniz büyük önem taşıyor. Unutmamak gerekir ki yavru köpekler, yetişkin köpeklere kıyasla daha farklı bir beslenme rejimine ve mama türüne ihtiyaç duyarlar. En temel hali ile yaş aralıklarına göre günlük beslenme alışkanlıkları şu şekilde olmalı:

  • 6-12 haftalık: Günde 4 öğün
  • 3-6 aylık: Günde 3 öğün
  • 6-12 aylık: Günde 2 öğün

Yavru Köpek Bakımı

4. Tuvalet eğitimi gerçekleştirin.

Tahmin edersiniz ki yavru köpekler, bez kullanmaktan pek hoşlanmazlar, bu yüzden de evde tuvalet eğitimi çoğu yavru köpek sahibinin ilk dönemlerdeki öncelik listesi arasındadır. Uzman görüşüne göre bir köpeğe tuvalet eğitimi vermenin temel yapıtaşları arasında sabır, planlama ve pozitif uygulayıcılık yer alıyor. Bununla birlikte halılarınızı da gözden çıkarmanızda ya da kapsamlı bir halı temizleme programına dahil olmanızda da fayda var; ne de olsa istenmeyen kazalar mutlaka olacaktır!

Köpeğiniz aşılarını tamamlayana kadar, tuvaletini yaptırmak için onu başka hayvanların olmadığı yerlere götürmenizde fayda vardır. Bu şekilde virüs ya da hastalık kapmasını önlemiş olursunuz. Köpeğinizi ne zaman dışarıya çıkartmanız gerektiğini bilmek de bir diğer önemli unsur. İşte köpeğinizi dışarıya çıkartmanız gereken en yaygın zamanlar:

  • Uyandığınızda
  • Uyumadan önce
  • Yavru köpeğiniz fazla miktarda yemek yedikten ya da su içtikten sonra
  • Yavru köpeğiniz uykudan uyandığında
  • Fiziksel aktivite sırasında ve sonrasında

5. Hastalığa karşı gardınızı alın.

Yavru köpeğinizi eve getirdiğiniz ilk birkaç ay, hastalığa yakalanma ya da iltihap kapma riski en yüksek olan dönemdir. Eğer erken yakalanır, teşhis edilir ve tedaviden geçerse köpeğinizden hiçbir kalıcı hasar bırakmadan atlatılabilir. Eğer aşağıdaki semptomlardan herhangi bir ile karşılaşırsanız, veterineriniz ile iletişime geçmenizde yarar olacaktır:

  • İştahsızlık
  • Yetersiz kilo alımı
  • Kusma
  • Şişkin karın bölgesi
  • Yorgunluk
  • İshal
  • Nefes alma zorluğu
  • Öksürme ve tıksırma
  • Soluk diş etleri
  • Şiş ve kırmızı gözler, gözlerde çapaklanma
  • Tuvalete çıkamama

Köpeklerde görülen en sık 10 hastalık için tıklayın!

Alman Çoban Köpeği & Özellikleri

6. İtaat etmeyi öğretin.

Yavru köpeğinize iyi davranmasını öğrettiğiniz sürece ona ömür boyu pozitif etkileşim alışkanlıkları aşılamış olursunuz. Buna ek olarak itaat eğitimleri, köpeğinizle aranızda çok daha güçlü bir bağ oluşmasına vesile olacaktır.

Otur, kal, yat ya da gel gibi komutları köpeğinize öğretmeniz, sadece çevrenizi etkilemenizi sağlamaz, aynı zamanda köpeğinizi güvende ve kontrol altında tutmanıza da yardımcı olur. Çoğu yavru köpek sahibi, yavru köpeklere özel olarak yürütülen itaat derslerinin köpeklerinin üzerinde olumlu etki yarattığını belirtiyor. Bu dersler, çoğunlukla yavru 4-6 aylıkken gerçekleştiriliyor.

7. Sosyal kalın!

Unutmayın, köpekler sosyal hayvanlardır ve tıpkı insanlarda olduğu gibi sürekli olarak iletişim kurmaya, sosyalleşmeyi ve etkileşime girmeye ihtiyaç duyarlar. Sosyalleşme aynı zamanda köpeğinizin ilerleyen dönemlerinde davranışsal problemler yaratma riskini de minimize eder. Yavru köpeğiniz ile 2 aylıktan itibaren sosyalleşme çabalarınızı başlatmalı ve bu alışkanlığı tercihen ömür boyu sürdürmelisiniz.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir