MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Köpek Kulak Bakımı ve Temizliği

Köpek Kulak Bakımı ve Temizliği

Her ne kadar bir köpeğin kulakları hayatı boyunca düzenli olarak muayene edilmek zorunda olsa da sahibi tarafından yapılan ufak rutin bakım ve temizlik seansları da onları uzun vadede sağlıklı tutmaya yarayacak cinsten.

Köpeklerin Kulak Anatomisi

Kıvrımlı ve büklüm büklüm yapısı yüzünden köpeğinizin iç kulakları parazit, bakteri ve mantar oluşumuna fazlasıyla açıktır. Bu aynı zamanda kulak yolunda tıkalı kalan kulak kirinin ve çapakların da enfeksiyona sebep olmasına yol açabilir. Alerjisi olan köpekler bu tür rahatsızlıklara karşı özellikle hassas bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte özellikle uzun ve sarkık kulakları olan köpek cinslerinin de kulak anatomileri diğer akranlarına göre biraz daha sıkıntılıdır – Cocker Snapiel ve Poodle’lar gibi.

Köpek Kulağının Anatomisi

Köpeklerde Düzenli Kulak Bakımı Nasıl Yapılmalı?

  • Köpeğinizin kulak temizliği ve bakımı kesinlikle rutin bakımı içerisinde bulunmalı. Özellikle iç kulağında fazlasıyla tüy olan ya da normalden daha fazla kulak kiri üreten köpeklerde daha da önemli hale geliyor diyebiliriz.
  • Eğer köpeğinizin iç kulağı kirli görünüyorsa mineral yağları, hidrojen peroksit ya da bu amaç için üretilen bir solüsyon ile ıslatılmış kulak çöpü kullanarak onu temizleyin. İç kulak hassastır, bu yüzden de bunu tek başınıza uygulamaya kalkmadan önce veterinerinizin size temizliğin nasıl yapılması gerektiğini anlatmasına izin verin.
  • Köpeğinizin kulaklarını sık sık temizlemeyin; bu fazla derine inen kulak çöpünün köpeğinizin kulaklarında tahrişe neden olmasını sağlayabilir.
  • Hiçbir koşul altında köpeğinizin kulak kanalına herhangi bir şey sokmayın.
  • Eğer köpeğinizin kulak kanalında tüyler çıkıyorsa, birkaç haftada bir buradaki tüyleri cımbızla almanız ya da veterinerinize aldırmanız gerekebilir. Bu tüyler uzun vadede problemli düğümlerin oluşmasına yol açabilir; ama tabii ki bunun oluşup oluşmayacağını öncesinde veterinerinizle konuşmanızda fayda var.

Köpeğin Kulaklarının Arkasının Islak Kalması

Eğer yeterince dikkatli davranmazsanız, köpeğinizin sık sık yıkanması ya da yüzmesi, kulak arkasının nemli kalmasına sebep olarak kulaklarında enfeksiyona ya da kaşıntıya yol açabilir. Bu gibi bir durumun ortaya çıkmasını engellemek için banyodan ya da yüzmeden önce köpeğinizin kulaklarına pamuk koyun. Islak yerden çıktıktan sonra köpeğinizin kulaklarını olabildiğince kurutmaya çalışın. Eğer köpeğinizde sık sık kulak enfeksiyonu meydana geliyorsa kulak kanallarında sıkışıp kalabilecek suyun buharlaşmasına sağlayan özel solüsyonlardan da damlatabilirsiniz. Çoğunlukla kestane özlü olan ve köpeklere özel olarak üretilen bu solüsyonları pek çok petshopta bulmanız mümkün.

Köpek Kulak Bakımı ve Temizliği

Bunlara Dikkat!

Eğer aşağıdaki belirtilerden herhangi birini tespit ederseniz derhal veterinerinizle iletişime geçmelisiniz:

  • Kulak akıntısı
  • Kulaktan gelen kötü koku
  • Kızarıklık
  • Şişlik
  • Kulak içinde ve çevresinde döküntüler
  • Tüy kaybı

Kulak Temizliği Sırasında Unutmamanız Gerekenler

Süreci olumlu bir hadiseye dönüştürün. Kulak temizleme sürecini daha da zorlaştıran bir köpekle karşılaşmak istemiyorsanız bakım ve temizlik seansını olabildiğince pozitif bir aktiviteye dönüştürmenizde fayda var. Temizlikten sonra ona vereceğiniz güzel bir ödül maması ya da birlikte çıkacağınız kısa bir yürüyüş, kulak temizliğini çok daha keyifli ve sorunsuz hale getirebilir.

Doğru ekipmanı kullandığınızdan emin olun. Tıpkı insan kulakları gibi, köpeğinizin kulakları da oldukça hassas ve narin bir yapıya sahiptir. İnsanlar için üretilen pamuklu çubukları kullanmak yerine sadece köpeklerin anatomisine uygun olarak tasarlanan kulak çöplerinden kullanmanızda fayda vardır. Temizlik sırasında steril pamuk, steril sargı bezi, medikal eldiven ve köpeklere özel kulak temizleme solüsyonları kullanıyor olmanız gerekir.

Kurallara uyun. Köpeğinizin kulaklarına herhangi bir zarar vermeden onları temizlemek için veterinerinizin ve uzmanların size sunduğu kurallara uymanız gerekiyor. Bu kuralların başında kulağı dıştan içe doğru temizlemek yer alıyor. Bununla birlikte köpeğinizin huzursuz ve rahatsız olmaya başladığını hissettiğiniz anda durmanız da çok önemli.

Kulak bakımı da dahil, her ne yapıyorsanız köpeğinizin iyiliği için yaptığınızı unutmayın; böylece çok daha verimli ve sağlıklı bir kulak bakım sürecini geride bırakmış olursunuz.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Köpek Kulak Bakımı ve Temizliği için 2 Yorum Var!

  1. Şüheyda dedi ki:

    Köpeğim rahatsız Bi şekilde sürekli kulağını kaşımaya çalışıyor yanıma geliyo yardım ister gibi ne yapmalıyım üzülüyorum ??

  2. Sinan dedi ki:

    Kulak Temizleyin Eğer Tüyleri Çok Varsa Kulak İçinde Cımbız Yardımıyla Sakin Sakın Onunla Konuşurken Çekin Merak Etmeyin Kaçmaya Çalışmıyor Tam Tersi Anlamaya Çalışıyor Benim Evlatta Kaşınıyordu Kan Tahlili Yaptırdık Normal Çıktı Daha Sonra Araştırdığım da Kulak Temizliği Çıktı Karşıma Aldim Baktım İçi Full Tüyden Kapanmış Tek tek Temizledim Yavaş Yavaş Şimdi Kaşınması Gitti Kafasını Sala Sola Sallıyor Oda Kulakları Açıldığı İçin Gıdıklandigi İçinmiş Suanlik Sıkıntımız Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir