MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Köpeklerde Kulak Akıntısı

Köpeklerde Kulak Akıntısı

Köpeklerde kulak akıntısı nedeni kulak enfeksiyonu gibi sorunlardan kaynaklanmaktadır. Kulak enfeksiyonu tıpkı burun akıntısı gibi köpekler için son derece acı verici ve ağrılıdır. Köpeğinize bu acıyı yaşatmamak için problemlerini iyi tespit etmeli ve veterinere zamanında başvurmalısınız. Köpeklerin kulağında kanama, yara, akıntı gördüğünüzde geç kalmadan veterineriniz ile görüşmelisiniz. Köpeklerde kulak akıntısının belirtileri, önlenmesi ve tedavisi ile ilgili veterinerden en doğru bilgiyi almalısınız. Bu yazımızda ise sizlere köpeklerde kulak akıntılarının nedenleri ve akıntıyı önlemek için neler yapılabilir; açıklamaya çalıştık.

Köpeğin Kulak Akıntısının Nedenleri ve Tedavileri

Köpeğinizin kulağına dokunduğunuzda ağrı varsa ve acı çekiyorsa, başını bir tarafa doğru eğiyorsa, kulaklarını kaşıyorsa, kulak kokusu ve iltihaplanma varsa kulak problemlerine dikkat edilmelidir. Köpeğinizin kulağı ile ilgili sorunların bazı ortak nedenleri bulunmaktadır.

Kulak akarları: Son derece küçük olmasına rağmen kulak akarları özellikle genç köpekler için büyük bir problem olabilir. Köpeğinizin kulak akarı olabileceğinin işaretleri; siyah kahverengimsi bir akıntı olmasıdır. Kulak akarları için çeşitli tedaviler bulunur. Bazı tedaviler yalnızca yetişkin akarları öldürür ancak yeni ürünler yumurtaları ve olgunlaşmamış formları ortadan kaldırır. Bu ürünler ile yapılan muamele çok daha kolay olacaktır. Bu nedenle köpeğiniz için en iyi tercihi bulacak olan veteriner hekiminiz olacaktır. Gelişmiş ilaçlar ve temizleyiciler ile köpeğinizin kulak temizliğini aksatmadan yapmalısınız.

Köpeklerde Kulak Enfeskiyonu

Dış kulak enfeksiyonu: Sarı veya kırmızı ile kahverengimsi bir kulak akıntısı köpeğinizin kulağında enfeksiyon olduğunu işaret edebilir. Alerjiler, akarlar, polipler, fazla kulak mumu üretimi, aşırı banyo, yüzme sonucu köpeğinizin kulağında enfeksiyonlar oluşabilir. Köpeğinizin bir kulak iltihabına sahip olabileceğine dair ek işaretler arasında; kötü koku, ağrı, sıcak kulaklar, kafa sallama bulguları yer almaktadır. Bu problemler ortaya çıktığında veteriner hekim ile iletişime geçilmelidir. Dış kulak enfeksiyonunu tedavi etmek için antibiyotikler, losyonlar, kulak temizleme solüsyonları ve kulak kurutucu maddeler kullanılabilir. Kronik konularda bazen ameliyat gerekebilir. Dış kulak enfeksiyonları hemen tedavi edilmeli ve daha kötü hale gelmemelidir. Kulakta enfeksiyonun ilerlemesi halinde köpeğinizin kulağında sağırlık bile oluşabilir.

İç kulak enfeksiyonu veya orta kulak enfeksiyonu: Tedavi edilmemiş bir dış kulak iltihabı, ağrılı iç kulak ve orta kulak enfeksiyonuna neden olabilir. Orta veya iç kulak enfeksiyonu tedavisi antibiyotik gerektiren bir rahatsızlıktır. Veteriner hekimler köpeğinizin kulağını temizler ve ilaçlar ile tedavi eder. Enfeksiyon çok ciddi durumlara geldiğinde ameliyat gerekebilir. Köpeğiniz iç kulak enfeksiyonu ve orta kulak enfeksiyonu geçiriyorsa aşırı ağrı ve acı çekiyor demektir. Antibiyotikler ve ilaçlar yardımı ile enfeksiyonlar giderilebilir.

Veteriner Hekiminize Ne Zaman Başvurmalısınız?

Köpeğinizin kulaklarını hafifçe çekerek içine ve etrafına bakın. Kulaklarında görmeniz gereken temiz ve pembe bir kulak kanalıdır. Köpeğinizin kulağında kızarıklık, şişme, koku fark ederseniz veterinere danışmalısınız. Tedavi edilmediği takdirde köpeklerde görülen kulak problemleri ciddi ağrı, kanama, denge sorunları ve hatta sağırlık ile sonuçlanabilir. Köpeklerde kulak akıntısı birçok nedenden kaynaklanabilir ve koku, renk, kıvam gibi belirtiler çok önemlidir. Köpeğinizin kulak akıntısının nedenini ve en iyi tedavi şeklini veteriner hekim belirler ve size sunar. Veterinerin önerilerini dikkatli dinlemeli ve tedavileri uygulamalısınız.

Köpeklerde Kulak Akıntısı

Köpeğinizin Kulağına İlaç Uygulamanın Adımları

Veteriner, köpeğin kulak akıntısını temizlemek için kulak damlası önerirse birkaç hafta boyunca bu damlayı uygulamanız gerekebilir. Kulağa damlayı uygulayabilmek için bazı ipuçlarına dikkat etmelisiniz. Kulak damlalarını yakınınızda bulundurunuz. Köpeğinizin kafasını tutup parmaklarınızı köpeğin çenesinin altına sarın. Köpeğinizin kulağını kaldırın ve balmumundan pamuklu bir bez ya da kulak temizleme çöpü ile temizleyin. Kulağın fazla derinine inmeyin ve kulak borusuna zarar verebilecek çubuklar kullanmayın. Kulak zarına zarar verebilecek uygulamalarda bulunmayın. Köpeğinizin kafasını sabit tutarak veterinerin belirttiği damla sayısını kulağın içine damlatın. İlacı damlattıktan sonra da köpeğin kafasını bir süre tutun. Böylece köpeğiniz kafasını sallayıp ilacı dışarı atamaz. Köpeğinizin kulağına otuz saniye boyunca masaj yapın. Veterinerin verdiği talimatlara uyduğunuzdan emin olun. Kulak tıkanıklığını gidermek için köpeğinizin kulak temizliğine dikkat edin ve ilaçlarını aksatmayın. Köpeğinizin temiz ortamlarda ve sağlıklı olması için veterinerden aldığınız önerileri uygulayın.

Köpeklerde Kulak Sorunlarının Önlenmesi

Sarkmış kulaklı köpekler, basset köpekleri, İrlanda setterleri, spanieller gibi köpek türleri kulak problemlerine daha yatkın olan köpeklerdir. Ancak herhangi bir köpek de kulak akarlarına yakalanabilir, enfeksiyon geliştirebilir, kulaklarında tıkanıklık oluşturacak maddeler görülebilir. Kulak problemlerini önlemek köpeğinizin mutlu bir yaşam sürmesine yardımcı olacaktır. Köpeğinizin kulak sorunları tedavi edilmezse daha büyük sorunlar oluşabilir. Köpeğinizin kulağında enfeksiyon ve bakteri oluşmasını önlemek için sürekli kontrol etmelisiniz. Köpeğinizin kulağında şüphe duyduğunuz durumlar olduğunda hemen bir veteriner ile irtibata geçmelisiniz. Veterinerin yaptığı incelemeler ile köpeğiniz daha sağlıklı ve mutlu yaşayacaktır.

Köpeklerde Kulak Akıntısı

Köpeğinizin Kulaklarının Sağlıklı Olması İçin İzlenmesi Gereken Adımlar

  • Köpeğinizin kulağında kir, koku ve yabancı cisimler olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
  • Köpeğinizin kulaklarını iki haftada bir muayene ederek gerekli bakımları yapmalısınız.
  • Köpeğinizin kulaklarını sürekli temiz ve kuru tutunuz.
  • Kulaklarını temizlerken baskı yapmayın ve zarar verecek maddeler ile temizlik gerçekleştirmeyiniz.
  • Köpeğinizin suda geçirdiği zamanlara dikkat edip gerekli önlemleri almalısınız.
  • Köpeğinizde kulak akıntısı gördüğünüzde geç kalmadan veteriner yardımı almalısınız.
  • Veteriner ile sürekli köpeğinizin durumunu sürekli görüşmelisiniz.
  • Veteriner hekimin önerilerini ve tedavilerini aksatmadan uygulamalısınız.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Köpeklerde Kulak Akıntısı için 1 Yorum Var!

  1. Yusuf POLATKIRAN dedi ki:

    Benim köpeğim sarkık kulaklı kopey kulak iltihabı ve pis koku var fakat çok agrasif kulak damlası bile damlatamıyorum hap ile tedavi mümkünmü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir