MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Köpeklerde Obezite

Köpeklerde Obezite Sorunu

Obezite, vücuttaki yağlanma oranının aşırı düzeye gelmesi ile birlikte oluşan bir beslenme rahatsızlığı olarak tanımlanıyor. Aşırı besili, egzersiz imkanı olmayan ya da kilo almaya müsait bir metabolizmaya sahip olan köpeklerde obezite oluşma riski artıyor. Köpeklerde obezite, yaşam süresinin azalması gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Vücuttaki yağın artması ile birlikte başta kemikler ve eklemler olmak üzere sindirim sistemi ve akciğer gibi yaşamsal değeri yüksek organlar da tehlike altına giriyor.

Obezite, her yaşta köpekte görülebilme potansiyeline sahiptir, ancak çoğunlukla orta yaş ve üstü köpeklerde görünür; başka bir deyişle 5-10 yaş arası köpeklerde obezitenin oluşma riski daha da yüksektir. Aynı şekilde sadece iç mekanlarda yaşamını sürdüren ve kısırlaştırılmış köpeklerde de obezite görülme ihtimali daha yüksek.

Köpeklerde Obezitenin Belirtileri Nelerdir?

  • Kilo alımı
  • Aşırı yağlanma
  • Egzersiz yapamama; yapma isteğinin olmaması
  • Vücut analizinde idealden uzak bir vücut analiz puanı

Köpeklerde Obeziteye Yol Açan Sebepler Nelerdir?

Köpeklerde obezite oluşmasının birden fazla sebebi olabilir. En yaygın hali ile enerji alımı ve enerji tüketimi arasındaki dengesizlik, obezitenin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Başka bir deyişle köpeğiniz harcadığından daha fazla kalori tüketimi gerçekleştiriyorsa obezite yolunda ilk adımını atmıştır demektir. Obezite aynı zamanda köpeğin yaş alması ile birlikte de baş gösterebilen bir hastalıktır; zira köpeğiniz yaşlandıkça hareket etme kabiliyeti azalmaktadır. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları, yüksek kalorili yiyecek tüketimi, sürekli değişen bir rejim ve ödül mamalarının aşırı kullanımı da obeziteye yol açabilen diğer nedenlerden.

Köpeklerde Obezite

Köpeklerde Obezite Tanısı Nasıl Konur?

Obezite teşhisinin konulabilmesinin en kolay ve temel yolu, elbette köpeğinizin kilosunu ölçmektir. Kilo ile birlikte köpeğinizin vücudundaki yağ oranının da belirlenmesi gerekir. Bu ölçümlemeler veteriner kontrolünde yapılır, aynı zamanda fiziksel de bir muayene gerektirir. Veteriner hekim köpeğinizin kaburgalarını, kuyruğunu ve başını fiziksel olarak muayene ederek cinsinin standartlarına oranla onların durumunu analiz eder.

Eğer bir köpek obez ise vücut ağırlığının yüzde 10-15’i kadar fazlalığı var demektir. 9 puanlık vücut analiz değerlendirmesi skalasında ise köpeğinizin obez olarak teşhis edilebilmesi için çıkan puanın 7 ve üzerinde olması gerekir.

Köpeklerde Obezite Nasıl Tedavi Edilir?

Obezite tedavisi en temel hali ile köpekte zayıflama sürecine girilmesine ve bu zayıflama sürecinin uzun vadeli bir plana yayılmasına odaklıdır. Bu süreç, kalori alımını azaltarak ve egzersiz süresini artırarak başlatılır. Veterineriniz, köpeğinizin yemek yeme alışkanlıklarını terbiye etmek ve değiştirmek adına size uymanız gereken bir diyet planı sunacaktır.

Protein ve lif kaynağı bakımından zengin, yağ bakımından ise düşük olan rejim programları, obezite ile tedavide tipik olarak en çok tercih edilen diyet çeşitlerindendir. Protein metabolizmanın ihtiyaç duyduğu stimülasyonu desteklerken aynı zamanda yüksek oranda tokluk hissi yaratma konusunda başarılıdır. Lifler ise her ne kadar az enerji sağlıyor olsa da özellikle sindirim sisteminin düzenlenmesine ve daha efektif çalışmasına yardımcı olur.

Köpeklerde Obezite

Bu noktada köpeğinizin gerçekleştirdiği fiziksel aktiviteleri de artırmak oldukça önemlidir. Başarılı bir obezite tedavisi için köpeğinizle tasmalı bir şekilde günde en az iki kere olmak üzere 15 dakikalık yürüyüşler gerçekleştirmeli ve “getirme” oyunlarına yoğunlaşılmalıdır.

Köpeğime Obezite Teşhisi Konuldu. Hayatını Nasıl Kolaylaştırabilirim?

Obeziteye dair veterinerinizden aldığınız tüm talimatlara eksiksiz uyduğunuzu göz önünde bulundurabilirsek bu süreçte köpeğinize destek oluşturmak üzere alabileceğiniz önlemler de var. Aylık olarak köpeğinizin kilosunu kontrol ettirmeniz, egzersiz seanslarını olabildiğince sıklaştırmanız ve daima köpeğinizin sağlığını ön planda tutmanız, bu süreçte hem size hem köpeğinize destek olacak unsurlardan.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir