MENU
100'LERCE ÜRÜNDE EN UCUZ FİYATLARI HEMEN BUL >
Üye Ol | Giriş Yap
Köpeklerde Dış Parazit Türleri ve Tedavisi

Köpeklerde Dış Parazit Türleri ve Tedavisi

Köpeğinizde bir dış parazit belirdiği zaman onları tespit edebilmek ve anında tedavi başlatabilmek için köpeğinizde görülebilecek dış parazit türlerini biliyor olmanız çok önemli. Her ne kadar köpeklerde dış parazitler çoğunlukla yalnızca kaşıntı ve rahatsızlık gibi orta düzeyde yan etkilere yol açsa da tedavi edilmemesi ve kontrol altına alınmaması durumunda çok daha ciddi bir sağlık sorunu ile karşı karşıya kalabilme ihtimaliniz oldukça yüksek. Tam olarak bu nedenledir ki köpeğinizde dış parazit olduğundan şüphe ediyorsanız kendisini bir an önce veteriner bakımında tedavi ettirmeniz gereklidir. Şimdi köpeklerde görülen dış parazit türlerine ve bu parazit türlerine karşı uygulanan tedavi yöntemlerine gelin, yakından bakalım.

Pireler

Koyu kahverengi renge sahip, ufak parazitler olan pireler, başta köpek ve kediler olmak üzere pek çok hayvanın tüyleri arasında yaşamayı alışkanlık haline getirmişlerdir. Pireler öylesine küçük ve hızlıdırlar ki onları çoğu zaman çıplak gözle tespit etmek imkansızdır. Öte yandan köpeğinizde oluşturdukları yan etki ve rahatsızlıklar çok daha belirleyicidir.

Ilık ve nemli ortamlarda yetişen pireler, içinde bulunduğunuz hava koşullarına bağlı olarak mevsimsel olarak belirebileceği gibi sürekli olarak da hayatınızın bir parçası olma potansiyeli taşır. Pireler köpeğinizin kanını emerek onun enfeksiyon kapma riskini yüksek oranda artırır; öyle ki aşırı dereceli bir pire istilası köpeğinizde kansızlık oluşmasına bile yol açabilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer köpeğinizde pire tespit ettiyseniz onu rahatlatmak ve kaşıntılarını azaltmak için hiç vakit kaybetmeden tedaviye başlamanız gerekmektedir. Her ne kadar evde uygulayabileceğiniz doğal ve alternatif tedavi yöntemleri olsa da bu gibi durumlarda profesyonel veteriner yardımı şiddetle tavsiye edilir; zira doğru şekilde tedavi edilmediği sürece pireler kurtulması çok ama çok zor bir sıkıntı haline dönüşerek köpeğinizin canını sıkmaya devam edebilir.

Köpeğinizi pirelerden arındırmak için öncelikle köpeğinizi ılık su ve özel pire şampuanı kullanarak yıkamanız gerekir. Ardından pire tarağı kullanarak tüylerini taramalı ve şampuanın akabinde etkisiz hale gelen tüm ölü pireleri vücudundan arındırmalısınız. Köpeğinizi tamamen pirelerden arındırdığınıza emin olduktan sonra evinizdeki tüm çarşafları, halıları ve yastıkları da buharla temizlemeniz ve mümkünse evin genelinde pire ilaçlaması yapmanız tavsiye edilir.

Bitler

Pirelere nazaran bu parazitler, boyut olarak daha irice oldukları için köpeğiniz üzerinde tespit etmek daha kolay olmaktadır. Bitler aynı zamanda köpeğinizin tüylerini severken elinizde hissetmeniz de mümkün olur. Tamamen yetişkin hale geldikleri zaman bitler, kendilerini köpeğinizin derisine gömer ve kanını emerek çoğalmaya başlarlar. Çok ciddi bulaşıcı hastalıklara yol açabilen bu dış parazitler köpeğinizde inme oluşmasına bile yol açabilmektedirler.

Nasıl Tedavi Edilir?

Her şeyden önce belirtmek gerekir ki köpeğinizde bit tespit ettiğiniz zaman dikkat etmeniz gereken en ama en önemli konu, asla bitleri çıplak elle kopartmaya çalışmamanızdır. Bunun yerine petshoplarda ve veteriner kliniklerinde bulabileceğiniz özel malzemeleri kullanarak özel bit tedavisi uygulamanız ya da doğrudan veterinere götürmeniz gerekir.

Eğer köpeğinizde bir bit ısırığı tespit ettiyseniz, tüylerini en geç 24-36 saat içinde bitlerden tamamen arındırmanız gerekir. Başka bir deyişle köpeklerde bit tedavisi söz konusu olduğu zaman seri hareket etmek çok önemlidir. Eğer bitleri kendiniz ayıklamaya kararlıysanız özel bit toplayıcı aparatlardan ya da cımbızlardan yararlanmanız mümkün. Köpeğinizin derisinde yer etmiş olan tüm bitleri temizlediğinize emin olduktan sonra bit bulunan yerleri alkollü bir solüsyon ile temizlemeli ve bitleri de alkollü suda öldürmelisiniz.

Uyuz Böceği

Uyuz böcekleri, köpeğin derisine yerleşen, mikroskobik ebatlara sahip dış parazitlerdendir. Fazla bulaşıcı olmayan bu parazitler aslına bakarsanız köpeğinizin derisindeki mikrofauna tabakasının belirli bir kısmını oluşturmaktadırlar. Uyuz böceklerinin derideki miktarı arttığı zaman uyuz hastalığı başlar; ancak bu miktarın artmasına sebep olan etmenler henüz tam olarak belirlenebilmiş değildir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Söz konusu uyuz böceğinin türüne ve köpeğinizin cinsine bağlı olarak uyuz böceği tedavisi değişkenlik gösterebilmektedir. Uyuz tedavisinin birinci adımı, köpeğinizi bu hastalığı diğer hayvanlara ve insanlara bulaştırmaması için karantinaya alarak izole etmektir. Koşulsuz şartsız veteriner kontrolünde devam ettirilmesi gereken uyuz tedavisi, çoğunlukla parazit önleyici ilaçlar eşliğinde devam ettirilir. Bununla birlikte uyuz tedavisi esnasında bir diğer önemli olan etmen de stres yönetimidir. Ciddi düzeyde kaşıntıya yol açacak olan ve köpeğinizin dış görünüşünü değiştirecek olan bu hastalık esnasında minik dostunuzu daima mutlu, huzurlu ve güvende tutuyor olmanız çok önemlidir.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir