MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Beyaz Benek Hastalığı

Beyaz Benek Hastalığı

Beyaz benek hastalığı, pek çok akvaryum balığında görülebilecek bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Her ne kadar bir cilt hastalığı olarak tanımlanıyor olsa da, balıklarda beyaz benek hastalığı siz farkında olmadan ölümcül bir hal alabilir. Özellikle yetersiz beslenen ya da içinde yaşadığı ortamdan memnun olmayan bir balık, beyaz benek hastalığına yakalandıktan kısa bir süre sonra can verebilir. Beyaz benek hastalığı hakkında merak ettiğiniz her şey bu yazıda sizleri bekliyor.

Beyaz Bebek Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  • Kum tanelerini anımsatan küçük, beyaz benekler
  • Balığın kuma ya da kayaya kendini sürtmesi
  • Balığın aşırı derecede halsizleşmesi ve uyuşuklaşması
  • Kızarma ve kanlanma

Beyaz benek hastalığının farklı aşamalarında balıklar, ufak beyaz beneklerle kaplanır. Bu benekler sıklaştığında ve arttığında onları tespit etmek kolaydır, ancak hastalığın ilk aşamalarında bazen onu belirleyebilmek zor olabilir. Bununla birlikte belirtmekte fayda vardır ki beyaz benek hastalığı başladığı anda onun farkına varmamak neredeyse imkansızdır.

Beyaz Benek Hastalığı

Beyaz benek paraziti, kendini kurbanın derisine gömer ve kan ile ölü epital hücrelerden beslenir. Gömülü parazit yüzünden ortaya çıkan rahatsızlık, balığın cildinin şişmesine ve ufak beneklere benzeyen beyaz kistler oluşturmasına sebep olur. Balık, sanki bir sivrisinek tarafından ısırılmış gibi hisseder. Beyaz benek hastalığının balıklarda görünen en belirleyici semptomu, balığın kendini kum ya da kaya gibi sert yüzeylere sürtüyor olmasıdır.

Birkaç gün gömülü kaldıktan ve beslendikten sonra parazit, balıktan çıkarak akvaryumun dibine çöker. Yumuşak ve jöle benzeri bir madde halinde olan parazit, önce koruyucu bir dış katman oluşturur ardından da üreyerek yüzlerce bebek parazit meydana getirir. Bu aç bebek parazitler, çok kısa bir süre içerisinde evlerini terk ederek karınlarını doyurmak üzere başka balık arayışına girerler.

Serbest olarak yüzdüğü ortalama 3 günlük süre içerisinde parazitler, ilaçlara karşı duyarlı bir hal alır. Kendini yeni bir taşıyıcı balığa gömdüğü andan itibaren suyun içerisindeki kimyasallara karşı bağışıklık kazanır.

Beyaz Benek İlacı ve Tedavisi

  1. Suyun sıcaklığı artırılır.
  2. 10-14 gün boyunca ilaçlama yapılır. Beyaz benek ilacı için tıklayın. (Pulsuz balıkların tedavisinde daha az ilaç kullanılmalıdır.)
  3. Tedavi boyunca karbon filtrasyonu kesilir.
  4. Tedaviler arası su değişimi yapılır.

Beyaz benek hastalığının tedavi döngüsü, baştan sona yaklaşık 2 hafta kadar sürer. Suyun sıcaklığı yükseldikçe döngü kısalır, azaldıkça ise artar. Bu yüzden de suyun sıcaklığını artırmak, parazitin ilaçlamaya karşı hassas olduğu döneme ulaşma vaktini kısaltacaktır.

Beyaz Benek Hastalığı

Beyaz benek tedavisi, tüm parazitlerin ortadan kalktığından emin olmak için olabildiğince uzun bir süre devam ettirilmelidir. Parazitler tarafından hasar görmüş cilt, diğer enkfesiyonlara karşı da duyarlı hale geleceği için başka hastalıklara karşı da tetikte olmak gerekir.

Her ne kadar bir parazit kendi balık “oteline” yerleştikten sonra hiçbir şey onu öldüremezse de, balığı terk ettikten sonra parazitleri öldüren birkaç güçlü kimyasal vardır. Bunların hangileri olduğunu ve hangi markaların güvenilir olduğunu öğrenmek için veterineriniz ile görüşmekte fayda vardır.

Beyaz Benek Hastalığı Nasıl Önlenir?

  • Yeni balıkları en az 2 hafta boyunca karantinaya almak
  • Akvaryuma eklemeden önce bitkileri de beyaz beneğe karşı tedavi etmek
  • Suyun kalitesini daima yüksek tutmak
  • Balıkları dengeli bir beslenme rejimine tabi tutmak

Beyaz Benek Hastalığı

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir