MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Balıklarda Neon Tetra Hastalığı

Balıklarda Neon Tetra Hastalığı

İlk tespit edildiği balıktan sonra isim verilen neon tetra hastalığı, tetra ailesinin birçok üyesine özgü bir balık hastalığıdır. Diğer popüler akvaryum balıkları ailelerinin bu hastalığa karşı bağışıklığı yoktur. Melek balıkları, ciklitler, zebra balıkları, rasboralar gibi balık türleri genellikle bu hastalığa yakalanmaktadırlar. Japon balıkları bile enfekte olabilirler. İlginç bir şekilde kardinal tetralar, benzer görünümlü neon tetralara göre bu hastalığın etkilerine daha dirençli olabilirler.

Neon Tetra Hastalığı Nedir?

Neon tetra hastalığı, birçok akvaryum meraklısının bildiğinden daha yaygın olan ve neon tetralardan daha çok diğer tür balıkları etkileyen Microsporidian parazitinin neden olduğu bir çeşit hastalıktır. Hastalık dejeneratiftir. Yani hafif başlar ancak sonrasında çok şiddetli hale gelmesi uzun vakit almaz.

Balıklarda Neon Tetra Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Neon tetra hastalığına yakalanan balıklarımızda semptomları şu sırayla gözlemleyebiliriz:

  • Huzursuzluk
  • Balıkların genellikle vücudun bir kısmında renk kaybı
  • Kaslardaki kistler geliştirmesi sonucu vücutta oluşan anomaliler
  • Balıkların yüzmekte zorlanması
  • İleri vakalarda, omurga kavisli bir şekil alması
  • Finrot hastalığı ve şişkinlik gibi ikincil enfeksiyonlar

İlk aşamalarda, gözlemleyebileceğimiz tek semptom özellikle geceleri oluşan huzursuzluk olabilir. Genellikle bizim fark edebileceğimiz ilk belirti, etkilenen balığın artık diğerleriyle birlikte yüzmemesi olacaktır. Bu bizim için bir şeyin yolunda olmadığına dair en açık işaret olabilir. Sonunda etkilenen balığın yüzme hareketi düzensizleşir ve balığın iyi olmadığı oldukça belirginleşir.

Hastalık ilerledikçe, etkilenen kas dokusu beyazlaşmaya başlar. Beyazlaşma, genellikle balığın ikinci renk bandı ve omurga boyunca kalan bölgelerinden başlar. Hastalıktan kaynaklanan kistler büyüdükçe, soluk renklenme genişler. Kaslarda hasar, omurganın eğrilmesine veya deformasyonuna neden olabilir. Bu da balıklarımızın yüzmede zorluk çekmesine neden olur. Kistler kasları deforme ettiğinden balıkların vücudu eğri bir görünüme sahip olur.

Yüzgeçlerin, özellikle de kuyruk yüzgecinin çürümesi bu hastalığın etkilerinden biridir. Bununla birlikte, bu hastalık sonrası zayıf düşen balıkta gelişen ikincil enfeksiyonlar balığa daha fazla zarar vermeye başlar. Şişkinlik, enfeksiyonun ikincil belirtisidir.

Neon Tetra Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Neon tetra hastalığına Pleistophora hyphessobryconis adı verilen bir parazit neden olur. Parazitler balığa ara konakçı olarak işlev görebilecek enfekte canlı yiyecekleri yemesiyle girer.

Bir parazit balık içine girdikten sonra sindirim sistemi ve mideden başlayarak balıkları içten dışa doğru tüketmeye devam eder. Parazitler en hızlı bağırsakların içinde gelişir, bağırsak duvarından iskelet kaslarına girer ve orada kistler üretir. Kistler dokuya zarar verir. Doku hasarı belirtileri daha soluk renk ve daha zayıf kaslar olarak balıkta görülür.

Neon tetra hastalığının oldukça bulaşıcı olduğunu ve bir akvaryuma hızlı bir şekilde kolayca yayılabileceğini bilmemiz son derece önemlidir. Balıklarımızı kurtarmak için, enfekte olmuş balıkları akvaryumdan mümkün olduğunca erken çıkarmamız gerekir.

Bu hastalığın biraz da olsa rahatlatıcı yönlerinden biri, insanlara bulaşma riskinin olmamasıdır.

Neon Tetra Hastalığının Tedavisi

Neon tetra hastalığı için bilinen bir tedavi yoktur. Aslında, hastalığı olduğu tespit edilen çoğu balığa ötenazi yapılır. Tüm hasta balıkların diğer balıklara enfeksiyon bulaştırmadığından emin olmak için, hastalıklı balıkları tanktan çıkarırsak öldüklerinde diğer sağlıklı balıklar tarafından yenilmelerinin önüne geçeriz. Melek balığı gibi bazı türler hastalıkla uzun süre yaşayabilir. Fakat birçok balığın bir arada yaşadığı bir akvaryumda yaşamalarına izin veremeyiz. Hastalığın yayılmasını önlemek için enfekte olmuş balıkları hızla akvaryumdan ayırmalıyız.

Neon Tetra Hastalığını Nasıl Önleyebiliriz?

En iyi önleme yöntemi, hasta balık satın almaktan kaçınmak ve yüksek su kalitesini korumaktır. Ayrıca hasta balıkları akvaryumdan mümkün olan en kısa sürede çıkarmamız önemlidir. Hastalığın gerçek bir tedavisi yoktur. Hatta birçok balık fırsatını bulduğunda hastalıktan dolayı ölen balıkları yiyecektir. Bu duruma karşı balıklarımızı sürekli takip etmeliyiz.

Akvaryumumuz için balık satın alırken, bilinen ve güvenilen bir tedarikçiden alışveriş yapmalıyız. Eğer internetten satın alıyorsak, satıcının yorumlarını okumalı ve yüksek fiyatların daha sağlıklı balık demek olmadığını anlamalıyız. Mümkün olduğunca yerel il ve ilçelerimizdeki tedarikçilerden alışveriş yapmaya dikkat etmeliyiz. Yerel tedarikçiler her zaman balıkların sağlığı ile daha fazla ilgilenmektedirler. Hasta, ölen ya da ölü balığın bulunduğu tanklardan balık almamalıyız. Genellikle hasta bir balığı gözünüzle uzaktan bile seçebilirsiniz çünkü diğerleriyle birlikte sürü halinde gezmeyecektir.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir