MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Kedilere Nasıl İlaç İçirilir?

Kedilere Nasıl İlaç İçirilir?

Bir veteriner ziyaretinin akabinde kedinizin iyileşecek olmasını öğrenmek kadar rahatlatıcı bir şey yoktur; ancak iyileşmesi için gerekli olan şey ona ilaç içirmek ise elbette her kedi sahibi gibi sizin de endişe duymanız oldukça normal. İlacı nasıl içereceğim? İlacın etki edeceğinden nasıl emin olabilirim? Ona zorla ilaç vermeye çalışmama nasıl tepki verecek? Bu ve bunun gibi daha pek çok soru, daha tedaviye başlamadan önce kafanızda dönmeye başlayabilir… Söz konusu kedilere ilaç içirmek olduğu zaman elbette bunun kolay bir işlem olduğunu söylemek pek doğru olmaz; ancak uzman elinden bazı tavsiyeler ve küçük tüyolar ile tüylü dostunuza iyi gelecek o hapı yutturmak mümkün. Kedilere nasıl ilaç yutturulur, şimdi öğrenme zamanı.

Kedinize İlaç İçirmenin Farklı Yolları

Kedinize ilaç içirmeye çalışırken bu dört adımı izlemeniz işinizi kolaylaştıracaktır: Hazırlık, ısrarcılık, sabır ve bir adet destekçi. (Her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak için iki elden ziyade dört adet elin olmasında fayda var.)

İlacı Mamaya Katma

Daha komplike ilaç içirme tekniklerine geçmeden önce deneyebileceğiniz bir adet basit ve kandırmacalı bir yöntem var: İlacı kedinizin mamasına katmak. Elbette en kolay metodu en başta deniyor olmanız, en olağan senaryodur. Çoğu kedi konserve mamaya hayır diyemediği için çoğunlukla içerisinde farklı bir ilaç olduğunu fark bile etmeyecektir. Her zamanki porsiyonda bir ıslak mama tabağı hazırlayıp, veterinerin verdiği ölçüde sıvı ilacı içerisine enjekte edin ve iyice harmanlanması için mamayı güzelce karıştırın. Eğer ilaç güçlü bir kokuya ya da tada sahip değilse, kediniz onun mamanın içinde olduğunu fark etmeden onu tüketmiş olacaktır. Eğer bu işe yaramazsa sıra, ilaç dozunu doğrudan ona yutturmaya geçmek gerekecektir.

İlaç Dozunu Doğrudan Kediye Verme

Eğer kedinize sıvı ilaç vermeyi planlıyorsanız, öncesinde odayı kedinizin dikkatini dağıtabilecek tüm etmenlerden arındırmanız gerekir. Diğer evcil hayvanlar, gürültü eden insanlar ya da kedinizin en sevdiği oyuncaklar bu listenin başında geliyor. Bu işlemi tamamladıktan sonra bir masa ya da tezgah gibi, düz bir yüzeye ihtiyacınız olacak. Yüzeye bir havlu yerleştirdikten sonra çalışma alanınız temizlemeli ve kedinizi yatırmak üzere hazır hale getirmelisiniz. Onda herhangi bir endişe uyandırmamak için öncesinde onu kucağınızda tutabilir, onu okşayarak sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. Eğer rahatsız olur ya da gerilirse, kendisini kalın bir havlu ya da battaniyeye sarmanız gerekebilir. Tüm güvenlik önemlerini aldıktan sonra yumuşak ve sakin bir ses tonu ile onu yatıştırarak sadece kafası görünecek şekilde havluya sarmalısınız.

Kedilere Nasıl İlaç İçirilir?

İlacı ağzına yerleştirmenin iki farklı yolu var: Eğer fazla agresifleşmediyse, miyavladığı, dolayısıyla da ağzını açtığı herhangi bir anda çabuk bir hamle ile ilacı ağzına enjekte edebilirsiniz. Öte yandan fazlaca gergin ve hareketli bir konumdaysa kurtarıcı hamle olan enseden tutmaya başvurabilir ve ağzının iki yanından bastırdıktan sonra ilacı ona verebilirsiniz. Elbette bu ikinci yöntem, tüm diğer yöntemler işe yaramadığı zaman başvurmanız gereken bir C planı niteliğinde olmalı.

Kedinize ilaç verirken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, ona kızmamanız ve bağırmamanızdır. Bu onu daha da agresif hale getirerek moralini iyice bozacak ve fazlaca strese girmesine sebep olacaktır. Unutmayın ki hasta olması ya da ilaca ihtiyacı olması onun suçu değil ve siz, onu yardım etmek için orada bulunan koruyucususunuz.

Kediye Hap Verme

Kedilerin hap yutmayı en az banyo yapmayı sevdikleri kadar sevdiğini (!) söylememiz mümkün. Bu yüzden olsa gerek ki kedilere hap vermek, sıvı ilaç vermekten daha zor bir süreç olarak biliniyor.

Kedilere Nasıl İlaç İçirilir?

Burada da her zaman olduğu gibi en önemli nokta, sakinliğinizi ve sabrınızı korumaktır. Eğer kediniz sizin de gergin olduğunuzu hissederse bu onu daha da agresif hale getirebilir.

Kedinize hap içirmek için öncelikle onu kalın bir havlu ya da battaniyeye sarın. Bu şekilde patilerini oynatamayacak ve ister istemez hareketsiz bir şekilde durmak zorunda kalacaktır. Sadece kafasının görünürde olduğu bir pozisyon aldıktan sonra çenesinin altına baş parmağınızı ve orta parmağınızı yerleştirerek hafifçe baskı uygulayın ve kafasını geriye yatırın. Bu hareket, ağzının açılmasına ve boğazının size görünür hale gelmesine olanak sağlayacaktır. Fazlaca vakit kaybetmeden hapı tam olarak ağzının ortasına yerleştirin ve hızlı bir şekilde kapatın. Ardından ilacın midesine inmesi için boğazını nazikçe ama seri bir şekilde ovmaya başlayın. Kediniz dudaklarını yalamaya başladığı anda hapın boğazından geçmiş olduğunu anlayacaksınız.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir