MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Kedilerde Tuvalet Eğitimi

Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi

Eve yeni, minik, körpecik bir yavru kedi getirmek beraberinde yeni, minik ve körpecik sorumluluklar da getirmiyor değil, ne dersiniz? Maması, uykusu, suyu, bakımı derken yavru kedinin ihtiyaçlarını karşılamak ve hayatında bir düzen oluşturmak kapsamlı bir iş. Uyudu, yedi, içti; sırada tuvalet var, değil mi? En başından söyleyelim; yavru kedilerde tuvalet eğitimi minik dostunuz eve pati atar atmaz başlamanız gereken ve itina ile yürütmeniz gereken bir süreç. Şimdi kolları sıvama zamanı 😉

Tuvalet eğitimi vermek zaman alabilir, ancak atlanmaması gereken tüyoları dikkate alır ve eğitimi adım adım tamamlarsanız yavru kediniz daha siz ne olduğunu anlamadan o sihirli kumlu kutuyu kullanmaya başlayacaktır.

Kedilerde Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitimi rehberimize başlamadan önce kediniz tuvaletin yolunu öğrenirken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç tüyomuz var:

  • Yavru kedinizin evin içinde istediği yere koşmasına izin vermeyin – en azından ilk etapta. Bunu yaparsanız farkında olmadan ona altına yapabileceği sınırsız alan sunmuş olursunuz.
  • Kedinizi aldıktan sonra onu olabildiğince en çok vakit geçirdiğiniz odada tutmaya çalışın. Tek taşta iki kuş: Hem sizinle beraber vakit geçirmesini onda alışkanlık haline getirir, hem de olur da “yapacak” olursa gözünüzü üstüne tutmuş olursunuz.
  • Evinizi ilk birkaç gün çiş ve kaka istilasından kurtarabilmek için yatak odası kapılarını kapalı tutmaya çalışın.

An itibariyle hem evinizin, hem kendinizin hem de yavru arkadaşınızın tuvalet eğitimine hazır olduğunu varsayarak eğitime başlayabiliriz.

Bir Rutin Oluşturun

İlk etapta yapmanız gereken şey minik dostunuzu nazikçe kedi tuvaletine koymak: Yemeğini tamamladıktan birkaç dakika sonra ve uykusundan uyandıktan birkaç dakika sonra olmak üzere. Kediniz tuvaletin içindeyken onu rahat bırakın ve etrafı koklamasına, neyin nerede olduğunu anlamasına izin verin. İçgüdüsel olarak kediler çiş ve kakalarını gömmeyi tercih ederler; bu yüzden yavrunun kendiliğinden tuvalet içerisindeki kumu eşelediğini fark ederseniz, şaşırmayın. Yapmazsa da sorun değil; demo olarak siz kendiniz ön patisini alıp kumda oynatabilirsiniz. Bu ona kumun ve tuvaletin ne için olduğu ile ilgili ufak bir ipucu verecektir.

Yavru kediniz tuvaletini kullandığı zaman ona mini bir alkış verin ve onu tebrik edin; yaptığı şeyin doğru olduğunu anladıkça bunu bir alışkanlık haline getirecektir. Öte yandan bu alkış ve tebrikleri abartmaya gerek yok; eğer ürkütücü düzeyde heyecan gösterirseniz kedi bir daha o tuvalete dönmeyebilir ve kaş yapayım derken göz çıkartmış olursunuz, bizden söylemesi!

Doğru bir tuvalet rutini oluşturmak için yavru kedinizi saat başı tuvalet kabının içine yerleştirin. Tabii ki kedi her saat başı tuvalet yapma ihtiyacı hissetmeyecektir, ama bu gelgit hiçbir şey olmazsa kediciğin tahtının nerede olduğunu gösterecektir.

Kedilerde Tuvalet Eğitimi

Kazaların Meydana Gelmesine İzin Verin

Unutmayın ki yavru kediler çok kısa bir sürede çok fazla bilgiye ve eğitime maruz kalırlar, bu nedenle kazaların meydana gelmesi çok normal. Bu ‘hoş kokulu’ kazalar ilk günlerde sıklıkla gerçekleşebilir, ancak az önce bahsettiğimiz rutini oluşturursanız ve kazalara aldırış etmeden rutine sadık kalırsanız bu sıklığın giderek azalacağını fark edeceksiniz. Yavru kedinizi eve getirdiğiniz ilk hafta yapmanız gereken en önemli şey, yaptığı her hareketi ve davranışı titizlikle incelemek. Bu gözlem sonucunda kısa bir süre sonra kedinin ‘yapmak üzere’ olduğu sinyalini alacaksınız; sinyali aldığınız anda onu alın ve emin adımlarla tuvalet kabına götürün.

İşin en güzel kısmı ise şu: Tuvalet kabına alışması için birkaç kere kabın içerisinde kendi çişinin kokusunu alması yeterli. Bu koku bir sonraki tuvalet ihtiyacında onu doğrudan kaba yönlendirecektir.

Kedilerde Tuvalet Eğitimi

Doğru Kum Seçimi Yapın

Bu noktada büyük bir ihtimalle aklınızdaki en büyük soru, doğru kum seçimini nasıl yapacağınız. Her kedi kumu birbiri ile aynı değildir, bu nedenle hem sizin hem kediniz için ideal olan kedi kumunu seçmek biraz zorlayıcı olabilir.

Doğru kedi kumuna karar vermeden önce tuvalet kabını nereye yerleştireceğinize karar vermelisiniz. Eğer tuvaletini oturma odasına ya da salona yakın tutmayı planlıyorsanız göz ardı (ya da burun ardı mı desek?) edemeyeceğiniz bir faktör var: Kedi dışkısı kokusu. Bu tip durumlarda koku kontrollü bentonit kedi kumlarını tercih edebilir veyahut kristal kum kullanarak kedi kumu için koku giderici sprey edinebilirsiniz. Eğer yavru kedinizin tuvaleti balkon, veranda ya da bahçe gibi açık alanlarda yer alacaksa koku kontrolü o kadar da önemli bir etmen olmayacaktır. Bu durumda bütçe dostu kedi kumlarına yönelebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var ki; o da açık alanlarda tuvalete yaprak, dal, çer-çöp gibi yabancı maddelerin girebileceğidir. Öte yandan hem koku, hem yabancı madde sorunlarını ortadan kaldırmak istiyorsanız kedi kumu seçiminizi değil, kedi tuvaleti seçiminizi gözden geçirmeniz gerekir. Üstü kapalı, ev-tipi tuvaletler sizi koku ve benzeri etmenler konusunda rahatlatırken kedinize de gizlilik sağlar. E ne de olsa tuvaletini özel hayata saygı çerçevesinde yapmak onun da hakkı, değil mi?

Siz sevgili yavru kedi sahiplerine kazasız, belasız ve kokusuz bir tuvalet eğitimi süreci dilerken, sürecin kesinlikle gözünüzde büyüttüğünüz kadar zorlu bir süreç olmadığını hatırlatmak isteriz.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir