MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Kedilerde Uyku Sorunu

Kedilerde Öksürme

Kedinizin sevimli hırlaması tatsız bir öksürüğe mi dönüştü? Bu kesinlikle boğazında, hava yolunda ya da akciğerinde sıkıntılı bir duruma işarettir. Kedilerde öksürme sebeplerinden bazılarının tedavisi oldukça kolayken, bazı sebepler daha ciddi sonuçlara yol açabilmekle birlikte hayati tehlike taşıyabiliyor. Eğer kedinizde düzenli olarak gözlemlediğiniz bir öksürme sıkıntısı varsa bir an önce onu veterinerinize götürmekte fayda var; zira kendisi bu öksürmenin nedenini ortaya çıkartabilir ve hem sizi, hem kedinizi rahatlatacak bir çözüm önerisi sunabilir.

Kedilerde Öksürme Neden Olur?

Kedilerde öksürmenin medikal sebeplerine bakacak olursak karşımıza birden fazla tetikleyici hastalık çıkmakta.

Astım: Kedilerde solunum bölgesinde en sık görülen hastalıkların başında gelen astım, sadece ABD’deki ev kedilerinin yüzde 1’inde – yani toplamda 800,000’i aşkın kedide – teşhis edilmekte. Bu evcil kedilerin içinde günlerinin bir kısmını dışarıda geçiren kedilerde astım oluşma riski ise çok daha yüksek. Kedinizin hava yollarını herhangi bir şey rahatsız ettiği zaman solunum boruları şişerek küçülür, bu da kedinizin daha zor nefes almasına sebebiyet verir. Hafif ve süreklilik gösteren öksürük alışkanlığı da bu şekilde oluşur. Astımın temel sebepleri arasında polen, toz, kedi kumu tozu, sigara dumanı, parfüm kokusu, obezite ve stres bulunuyor. Eğer hafif olmakla birlikte devamlılık arz eden bir öksürük ile karşılaşırsanız kedinizi bir an önce veterinere götürmeniz önem taşır. Astım çok çabuk bir şekilde ciddi ve tehlikeli bir hale dönüşen bir hastalıktır, bu nedenle de bir an önce önlem alınması gerekir. Zamanında tedavi edilmeyen astımlı kediler nefes alma güçlüğü çekme riski ile karşı karşıya kalır.

Kedilerin Kendisini Temizlemesi

Alerji: Kedilerde alerjinin belirtileri astım belirtileri ile benzerdir. Aradaki farkı anlayabilecek olan kişi de tabii ki yine veterinerinizdir.

Akciğerlerde mantar enfeksiyonu: Eğer kedinizin sık sık dışarıya çıkma alışkanlığı varsa, dışarıda soluduğu topraktan bir mantar enfeksiyonu kapma olasılığı da var demektir. Bu enfeksiyonun da temel belirtisi öksürüktür ve uzman hekim kontrolünde tedavi edilmesi gerekir.

Kalp kurdu: Kalp kurtları en yaygın olarak sivrisinekler tarafından bulaşır. Eğer sivrisineklerin bol miktarda bulunduğu bir bölgede yaşıyorsanız, kediniz kalp kurdu rahatsızlığına kapılma konusunda daha fazla risk altındadır. Bu tip hastalıkların önlenmesi için veteriner tavsiyesi alarak önleyici birkaç ilaca başvurmanız mümkün. Kalp kurdunun belirtileri de astımın belirtileri ile neredeyse aynıdır; bu nedenle de teşhis konulmadan önce mutlaka kalp kurduna dair testlerin yapılması gerekir.

Akciğer kanseri: Eğer kedinizde akciğer kanseri oluşmaya başladıysa ilk etap belirtileri her daim derinden gelen bir öksürüktür. Bazı akciğer tümörleri doğru ve erken tedavi ile kontrol altına alınabilir. Alınamadığı durumlarda ise kedinizin ameliyat olarak tümörünün alınması bir diğer seçenektir.

Sistemsel hastalıklar: Konjektif kalp yetmezliği ya da zatürrenin de en temel belirtileri öksürüktür. Ultrason, röntgen ya da MR yardımı ile tespit edilebilecek bu hastalıkları da doğru, kaliteli ve zamanlı tedavi ile iyileştirmek mümkün.

Tasmalar: Eğer kedinize taktığınız boyun tasması hava yolunu fazlasıyla sıkıyorsa bu da sonu gelmeyen öksürüğe yol açabilir. Kedinizin soluk borusunun hasar almasını engellemek için taktığınız tasmanın yeterince gevşek olduğuna özen göstermelisiniz.

Kedilerin Dinlenmesi

Kedime Yardımcı Olmak İçin Ne Yapmalıyım?

Öksürük belirtisi ile veterinere götürdüğünüz kedinize yardımcı olmak, teşhis sürecini hızlandırmak ve tedavisine bir an önce başlatmak için her şeyden önce veterinerinize doğru ve faydalı bilgiler sunmanız gerekir.

  • Öksürük kuru mu ıslak mı?
  • Günün hangi saatlerinde sıklaşıyor?
  • Öksürüğü özellikle tetikleyen faktörler var mı? (Egzersiz sonrası, yemek sonrası ya da uykudayken gibi)

Bu soruların cevaplarını bilmek ve veteriner ile paylaşmak, en olası sebeplerin ortaya çıkarılmasında yardımcı olur. Bu şekilde hekim teşhis koyabilmek adına doğru testleri seçerek ideal tedavi yöntemini uygulamaya başlar.

Kedilerde Öksürük Nasıl Tedavi Edilir?

Öksürüğün tedavisi, tabii ki kedinize konan ve öksürüğün sadece bir belirtisi olduğu hastalığın teşhisine bağlıdır. Tedaviler arasında antibiyotikler, steroitler, öksürük kesici ilaçlar ve diğer benzeri ilaçlar bulunuyor. Bununla birlikte yine konan teşhisin niteliğine göre bazı durumlarda ameliyat da gerekebilir. Astım, insanlarda olduğu gibi kedilerde de tamamen tedavi edilmesi mümkün olmayan bir hastalıktır, bu yüzden de kedinize astım teşhisi konması durumunda bu hastalık ile yaşamayı öğrenmeniz gerekecektir. Veterineriniz bu durumda kedinizin yaşamında nasıl bir hayat standardı değişikliğine gitmeniz ve hangi ilaçları düzgün olarak kullanması gerektiği ile ilgili size detaylı bilgi verecektir. Yapmanız gereken en önemli şey, veteriner kontrolü ve denetimi olmadan kedinize herhangi bir tedavi yöntemi uygulamamaktır. Bilinçsizce alacağınız önlemler ve uygulayacağınız tedavi, kedinizi iyileştirmek yerine daha da kötü bir duruma sokabilir.

Kedilerin Kendisini Sevdirmesi

Kedilerde Öksürük Önlenebilir Mi?

Kedinizin öksürmesini ve yukarıda bahsettiğimiz hastalıkları kapmasını engellemek için kendi kendinize alabileceğiniz önlemler de yok değil.

  • Düzenli olarak iç parazit kontrolü yaptırın.
  • Parfüm, oda kokusu, halı temizleyici ve saç spreyi gibi ürünleri kediniz etraftayken kullanmayın.
  • Toz yapmayan, kokusu kedi kumu kullanmaya özen gösterin.
  • Kedinizin kilo almaması için onu daima aktif tutun.
  • Stresi kedinizin hayatından tamamen çıkartın. Rutin değişikliği, sıkılganlık ve ilgisizlik kedinizi strese sokan temel etkenlerin başında gelir.
  • Kedinizi sigara dumanına maruz bırakmayın.
  • Özellikle kış aylarında olduğu gibi kuru hava şartlarında hava nemlendiricisi kullanmayı deneyin.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Kedilerde Öksürme için 19 Yorum Var!

  1. Ahmet Murat YETEN dedi ki:

    Köyde bir kediye su verirken fark ettim kedi başını yere doğru eğiyor ve öksürüyor ne yapabilirim?

    • KittyS dedi ki:

      Aynısı benim kedilerimde de oluyor özellikle annelerinde diğer yavrulara da bulaştı. Ne yapabilirim?

      • Özlem dedi ki:

        Evet bulaşıyor da ayrıca bir çözüm bulabildiniz mi?
        Sesleri kısılıyor ve kafalarını egererek tıksırma benzeri ses çıkarıyorlar

  2. Ayşe dedi ki:

    Faranjit olabilir Veterinere muayene ettirmelisiniz Boğaz altını kontrol edeceklerdir Gerekirse iğne ve ilaç tedavisine başlarlar

  3. Burak dedi ki:

    Bir sokak kedisi muhtemelen evden atılmıs ya da kaçmış dükkanda besliyorum bugün farkettim miyavlayamıyor ağzını açıyor fakat ses hiç çıkmıyor sürekli öksürüyor çoo bitkin ne olmus olabilir??

    • Kerem dedi ki:

      Muhtemelen astım ya da bronşit geçirmiştir soğukta kaldıysa. Aşı yapıyorlar, yaptırabilirseniz yaptırın ve soğukta, rüzgarda kalmamasına dikkat edin

  4. Kaan dedi ki:

    Merhabalar ben sokaktan çok ufak bi kedi sahiplendim. Sanırım annesi bakmamış havalar soğuktu o halde görünce kıyamadım ve ailemle birlikte bakmaya başladık. Okadar zayıfki kemikleri sayılabiliyo çok şükür yavaş yavaş toparlanmaya başladı düzgün sorunsuz bi şekilde hem yemeğini yiyo hemde tuvaletini yapıyo ama şuan dikkatimi çekti bazen miyavlamaya çalıştığında ağzını açıyo ve hiç ses gelmiyo biraz öncede yemek yedi sakince yaklaşıp sevmeye başladım normal bi kedinin sevildiğinde çıkardığı hırlama sesini çıkardı ve çıkarırken kafasını yere yaklaştırıp ufak ufak öksürdüğünü fark ettim birazda balgam vardı sanırım ne yapmamız gerekiyo eğer bizim ilaçlarla götürebileceğimiz bi rahatsızlıksa ilaç önerirmisin? Yoksa veterinere başvurmalımıyım

    • Kübra dedi ki:

      Solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş olabilir soğuk havalarda eğer sokakta üşüttüyse grip olmuştur aşısız olduğu içinde hastalığı geçirdikten sonra öksürük kalmış olabilir veterinere götürmeniz daha iyi olur antibiyotik tedavisi uygulayabilir sonra da aşılama yaparsanız bir şeyi kalmaz tabi ki önce veteriner kontrolü 🙂

  5. Ebrar dedi ki:

    Iyı gunler benım kedımın ıkı gundur hırıltısı var neden oluyo

  6. BİLGE dedi ki:

    Kedimizde 3 gündür öksürük var masaj yapınca rahatlıyor bahçede bakıyoruz mamayı nadir kullanıyoruz güzel besleniyorlar en son balık yemişlerdi bu öksürüğü tetikleyebilir mi acaba ?

    • Selen dedi ki:

      Verdiğin balık kılçıklıysa yapabilir bunu kendi kendine çıkartır ama büyük bir kılçık ise veterinere başvurulması daha iyidir

  7. ayse dedi ki:

    merhaba yavru kedi sahiplendik uzun süredir bişeyi yoktu bir haftadır öksürüğü ve hapşırması var keyfi ve iştahı yerinde sebebi ne olabilir ne yapabilirim bu konuda

  8. AYSE dedi ki:

    kedim bir haftadır hırıltılı nefes alıyor öksürüyo ve hapşırıyor iştahı keyfi yerinde ne sebep olmuş olabilir ??

  9. Meow dedi ki:

    Sokakta baktığım kedim bikac aydır kayipti ortalıkta yoktu bugün onu buldum ve mama verdim ama yemedi ve sürekli öksürüyo neden oksururkende kafasını öne eğiyor nedenj ne olabilir

  10. Özlem dedi ki:

    Merhaba kedim boğazına bir şey takılmış gibi kafasını yere doğru eğip öksürüyor ve salyalı kusuyor ne yapmam gerek yardımcı olursanız sevinirim.

    • Abdullah dedi ki:

      Acil veterinere götürün derim. Vetart, Fatih Hayvan hastanesi gibi yerler bilhassa sokak kedleri için ücretsiz muyane ediyorlar. Eğer tedavi gerekirse ve maddi durmunuz iyi değilse size yakın bir rehebalitasyon(halk ağzıyla barınak/bakımevi) merkezine götürürsünğz. Büyük ihtimalle röntgen çekeceklerdir, boğazında bir şey yoksa virüs kaynaklı olabileceğinden test yapıp sonra antiviral veya antibiyotik kvereceklerdir. Allah şifa versin

    • Özlem dedi ki:

      Ay valla bizim kedi de aynı durumdan muzdarip üstelik diğer yavrularda da görüyorum aynı şeyleri artık çözüm bulabildiniz mi?

  11. Elif dedi ki:

    Kedimin burnundan ara sıra kan geliyor az miktarda . Basta bir şeyi yoktu sonradan gözü şişti burun tıkanıklığı başladı kandan sonra pıhtı kalıyor burnunda. Temizliyorum her saat başı gözlerini burnunu zorla yemek yediyorum biraz iştahsız napabilirim çevmremdeki veterinerler bakmıyor .

  12. Unknown dedi ki:

    Kedim yaklaşık 2-3 hafta önce kısırlaştırıldı geldiği günden 1 veya 2 gün sonra hırıltılı şekilde öksürmeye başladı ve hala sürüyor bunun sebebi ne olabilir ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir