MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Japon Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı

Japon Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı

Japon balığı beslemek istiyorsanız, onlara uygun bir akvaryum ortamı yaratabiliyor olmanız çok önemli. Japon balığı akvaryumunuzu nasıl ve nerede konumlandırıyor olmanız, akvaryumun ne kadar bakım ve ilgi gerektireceğini belirleyen faktörler arasındadır. Unutmamak gerekir ki her balık için standart bir boyutta, standart içerikli, aynı akvaryum iş görmeyecektir. Bu yüzden de Japon balığı akvaryumu kurarken bazı özel hususlara dikkat etmek gerekir. İşte Japon balığı akvaryumunun nasıl olması gerektiğine dair önemli ipuçları.

Cam Akvaryumu Yerleştirirken

Akvaryumunuzu ilk defa su ile doldururken dibinde yer alan camın çatlamasını önlemek için onu düz ve hizalı bir zemine yerleştirmeniz gerekir. Aynı şey, standlı olarak gelen akvaryumlar için de geçerlidir. Standın tepesinin dümdüz olmasına ve yapışkan ya da vida gibi herhangi bir çıkıntısı olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Çoğu cam akvaryumun yanında bir de onun altına yerleştirmek üzere strafordan bir kare bulunur. Bu strafor, yüzeyde yer alabilecek en ufak dengesizliği bile ortadan kaldırmanızı sağlamak üzere tasarlanmıştır. Suyu koymadan önce akvaryumun ve varsa standın altında yer alan bölgenin su ile birlikte gelecek tüm ağırlığı kaldırabileceğinden emin olmanız gerekir.

Japon Balıkları Akvaryumunu Nereye Yerleştirmeli?

Bir akvaryuma lokasyon ararken bu üç altın kuralı göz önünde bulundurmanız gerekir:

Japon Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı

  1. Doğrudan güneş alacağı bir yere koymayın.
  2. Dolayı olarak güneş alacağı bir yere koymayın.
  3. Doğrudan ya da dolaylı; yapay ışık alacağı bir yere koymayın.

Unutmamak gerekir ki Japon balıkları için bir akvaryum kurarken ışık, hem en iyi dostunuz hem de en kötü düşmanınız olacaktır. Çoğu akvaryumun kendine özel ışıklandırma sistemleri bulunmaktadır. Bu sistemler, akvaryumunuz içerisindeki bitkilerin dengeli büyüyebilmesi ve balıklarınızın ışıktan zarar görmemesi için ideal oranda ve yapıda ışık salgılarlar. Akvaryumun yakınlarında daha güçlü bir ışık kaynağına sahip olduğunuz zaman ise bu dengeyi tamamen bozmuş olursunuz. Akvaryuma vuran ışığın daima kontrol altında olması gerektiği için bu kontrolü sağlamak adına zamanlayıcı kullanmanız mümkündür.

Akvaryumda Kullanılan Kum Nasıl Olmalı?

Eğer akvaryum içerisinde canlı bitki barındırmayı planlıyorsanız, içine koyacağınız kumun en az 6 santimetre derinliğinde olması gerekir. Kum pürüzsüz olmalı ve bitkilerinizi kolayca yerleştirmeniz adına olabildiğince ince olmalı. Bu incelik, aynı zamanda kumun aeorobik bakterilerini de sağlıklı tutmaya yaramaktadır.

Buna ek olarak Japon balığı akvaryum kumu, balıkların güzel bir şekilde renklendirilebilmesi için olabildiğince koyu renkte olmalı. Açık renkli akvaryum kumu, balıkların renk şemasına ve kendi çevrelerine adapte olmaya çalışırken sönük durmalarına sebebiyet verir. Bazı Japon balıklarının açık renkli kumda gerildiği bile ortaya çıkmıştır.

Havalandırma Sorunsalı

Akvaryum havalandırması, akvaryum içerisindeki suyun sirkülasyonu için kullanılır. Havalandırma çalışırken yüzeye daha fazla su taşınır, bu sayede de oksijen içeri girerek karbondioksit dışarıya çıkar. Sirkülasyonu sağlayan organ ise büyük ölçüde filtredir.

Japon Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı

Bununla birlikte söz konusu havalandırma olduğu zaman birkaç sorun ortaya çıkmaktadır. Her şeyden önce akvaryum havalandırmaları oldukça gürültülüdür ve hem akvaryumun ev sahibi balıklara, hem balık sahiplerine rahatsız edici düzeyde gürültü oluşturabilirler. Buna ek olarak havalandırmanın içindeki elektromanyetik parçalar, kendisinin yine gürültülü bir biçimde titreşim yaratmasına sebep olur. Son olarak havalandırma çalıştığı zaman ortaya çıkan baloncukların akvaryum dışına taşma olasılığı da havalandırmaların yarattığı bir diğer problem olarak karşımıza çıkabilir.

Tüm bunları göz önünde bulundurduğunuzda akvaryumunuz için havalandırma alırken kaliteli ve akvaryumunuz ile birebir uyumlu bir model seçiyor olmanızda fayda var.

Japon Balığı Akvaryumu Nasıl Süslenir?

Akvaryumun içine ne tür süs ekleyeceğiniz, ne cins Japon balığı beslediğiniz ile doğrudan alakalıdır. Herhangi bir süs seçmeden önce objenin kesinlikle hiçbir kesici, delici ya da sivri bölümü olmamalıdır. Bazı Japon balıklarının görme oranları diğerlerine göre daha düşüktür, bu yüzden de bu tarz sivri parçalı süslere karşı yeterince dikkatli olamayabilirler.

Japon Balığı

Buna ek olarak akvaryum içerisinde ne kadar az süs ve gereksiz obje tutarsanız, balıklarınızın sağlığı için o kadar iyi olur. Eğer akvaryumunuzda kaya kullanmak istiyorsanız, kayaların kaliteli olmasına ve uzun süreli suda kullanım sonrası suyun pH değerini etkilememesine dikkat etmeniz gerekiyor. Aynı şey deniz kabukları için de geçerlidir; içerisinde çözülebilen kalsiyum, suyu alkali hale getirebilir.

Japon Balığı Akvaryumunda Hangi Bitkiler Kullanılabilir?

Her şeyden önce belirtmekte fayda vardır ki Japon balıkları, özellikle yetersiz beslendikleri ve aç kaldıkları noktada akvaryum içerisinde yer alan bitkileri yemeye başlarlar. Bu yüzden de akvaryum içi bitki seçiminizde ekstradan dikkatli olmanızda fayda vardır.

Arka plan için Vallisneria grubundan bir bitki tercih edebilir, ön taraf için ise Higrofila ya da Ludwigia Arcuata bitkilerini kullanabilirsiniz.

Ludwigia Arcuata

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir