Bir çok japon balığı çeşidi var. Japon balıkları parlak renklere sahiptir ve mükemmel görünürler. Akvaryum balıkları içerisinde en popüler balık cinsi de tabii ki “Japon” balıklarıdır 🙂
Japon balıklarının bakımı ise oldukça kolaydır. Diğer akvaryum balıklarına göre oldukça basit gereksinimleri vardır. Sağlıklı ve mutlu bir japon balığı beslemek istiyorsak, ihtiyaçlarıyla düzenli olarak ilgilenmemiz gerekir. Barışcıl karakterleri sayesinde akvaryumda kendi familyası ile rahatça yüzerler.
Japon balıklarından oluşan bir akvaryum ile ilgilenirken sürekli olarak şu iki şeyi hatırlamamız gerekir:
- Akvaryumu ve suyu temiz tutmak.
- Akvaryumdaki balıklara yeteri kadar ve zamanında beslemek.
Akvaryumculuğa yeni başlayanların ortak yaptığı bir takım hatalar var. Gelin hızlıca göz atalım:
Japon Balığı Bakımında Sık Yapılan Hatalar
1. Her Şeyi Tek Seferde ve Hızlı Yapmaya Çalışmak
Akvaryum kurulurken öncelikle balıklar için hazırlanan suyun dinlenmesi gerekir. Akvaryuma balığı dinlendirilmemiş suya doğrudan koymak son derece tehlikelidir.
Suyun dinlenmiş olması suda olabilecek zararlı organizmaların kendi kendilerine yok olup, balığımız için sağlıklı bir su ortamı oluşması için gereklidir.
Yeni bir akvaryum kuruyorsak, daha önce kurulmuş bir akvaryumdan bir miktar su alarak veya bir akvaryum başlangıç kiti satın alarak süreci hızlandırabilirsiniz. Eğer böyle bir imkanınız yoksa akvaryumdaki suyun en az 24 saat akvaryum içerisinde bekletilmesi oldukça önemli.
2. Küçük Bir Akvaryum Satın Almak
İlk defa akvaryum sahibi olan kişiler genellikle bakımının daha kolay olacağını düşündükleri için küçük bir akvaryum satın alır.Ancak büyük akvaryumlar daha stabildir ve küçük akvaryumlardan daha az bakım gerektirir. Tabi alınacak akvaryumun devasa boyutlarda olmasına da gerek yok. Evimize ve yerleştireceğimiz yere göre alabileceğiniz en büyük akvaryum tercih edilmelidir.
Ayrıca daha büyük bir akvaryum, birden fazla japon balığına da ev sahipliği yapabilir. Balıklarımız büyük akvaryumlarda rahatça dolaşacağından daha mutlu olacaklardır. Ayrıca büyük bir akvaryum alarak ilerde yanlarına yeni arkadaşlar eklemek istediğimizde, ekstra akvaryum maliyetlerinden de kurtulmuş oluruz.
3. Yanlış Japon Balığını Satın Almak
Bazı japon balıkları diğerlerinden karakter olarak daha serttir ve bu nedenle yeni başlayanlar için pek uygun değildir. Japon balığı türlerinin kendilerine has gereksinimleri vardır.
Sadece akvaryumdaki suya uygun bir japon seçtiğinizden emin olun (veya akvaryumdaki suyu japon balığına uyacak şekilde hazırlayın) ve sadece aynı akvaryumda aynı tür yaşam alanı isteyen balıkları bir arada tutun. Bu konuyla ilgili muhakkak akvaryumcunuzdan da bilgi isteyin.
Benzer karakterlerde ve akvaryumda çok büyümeyen japon balığı cinsi seçtiğinizden emin olun. Yapılan en yaygın hata ise tropikal bir balık satın almaktır. Japon balıkları tropikal balıklardır ve suyunun gereksinim duyduğu ısının üzeri ve altında olması hastalıklara karşı olan dirençlerini azaltır ve ömürlerini kısaltır.
Genel olarak japon balığı besleyen insanların balıklarını ancak birkaç yıl yaşatabildiklerini hepimiz duymuşuzdur. Fakat japon balıklarına doğru ortam sağlar ve ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılarsak ortalama 20 yıla kadar yaşayabilirler.
4. Balıkları Aşırı Beslemek
Japon balıklarını çok fazla beslemek genel hatalardan bir diğeridir. Japon balıkları her zaman yiyecek arar ve neredeyse her saat yiyecek (çok az) verilebilir. Bu nedenle bir kerede çok fazla yiyecek vermek yerine günde birkaç kez küçük miktarlarda beslenmeli. Çok fazla yiyecek hem kabızlığa hem de mesane sorunlarına neden olabilir. Fakat ortalama bir akvaryum için sabah ve akşam olarak 2 defa beslemek yeterli olacaktır.
Japon balığı genel olarak çok yemek yiyebilen bir balık türüdür. Bu yüzden de çok fazla su kirletirler. Akvaryum suyunda yem artıkları ve balık atıkları birleştiğinde ise bakteri ve parazitler gibi zararlı organizmaların çoğalmasına ve balıklarımızın hastalanmasına yol açabilir. Bu yüzden düzgün ve yeterli bir filtre sistemi kurmayı unutmayın!
5. Düzenli Olarak Su Değişimi Yapılmaması
Genellikle küçük bir akvaryum suyununun sadece bir kısmını haftada bir değiştirmek gerekir. Bu su değişimi mümkün olduğunca düzenli olmalıdır. Değişecek litre miktarı ve sıklığı akvaryumumuzun büyüklüğüne bağlıdır. Akvaryum ne kadar büyük olursa, bakım o kadar az olacaktır.
Japon balıklarının olduğu akvaryumdaki tüm suyu bir defada değiştirmemelisiniz. Akvaryumdaki su pH seviyesi ve içerisindeki bakteri miktarı, sağlıklı bir akvaryum dengesi için çok önemlidir. Tüm suyun değiştirilmesi balıklarda ayrıca güçlü bir strese neden olur. Her hafta akvaryum hacminin yaklaşık üçte biri oranında düzenli su değişiklikleri yapmanız yeterlidir. Eğer iyi bir filtre sisteminiz varsa bu süre daha uzun olabilir. Doğru bir sisteme sahip ayvaryumlar için su değişimini ayda 1 olacak şekilde yapabilirsiniz.