MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Su Kaplumbağası Teraryumu Kurulumu

Su Kaplumbağası Teraryumu Kurulumu

Daha önce su kaplumbağası beslediyseniz yaşam alanlarına aşinasınız demektir fakat ilk kez bir su kaplumbağası bakımını üstlenecekseniz ilk etapta basit bir yaşam alanı kurarak işe başlayabilirsiniz. Mesela küçük bir su kaplumbağanız varsa ihtiyaç duyduğu en önemli şey bir yaşam alanı, uygun ısıtma, uygun aydınlatma, temiz su ve doğru besindir. İlk olarak genel ihtiyaçlarını karşılamalı en son yaşam alanlarını süslemeliyiz.

Su Kaplumbağası Teraryumu İçin Gerekenler

Buradaki bilgiler küçük su kaplumbağaları için hazırlanmış bilgilerdir. Fiziksel olarak daha büyük kaplumbağalara sahip olacaksak çok daha büyük yaşam alanlarına ihtiyaç duyarız. Bu büyük kaplumbağalar için ilerideki boyut ve ağırlığına uygun bir teraryum almamız gerekmektedir.

  • Yeterince büyük bir tank ve stand: İguanalar veya çöl kaplumbağaları gibi karasal (karada yaşayan) sürüngenleri tutmak için tasarlanmış bir tank değil, bir balık tankı gibi su konulmaya uygun tasarlanmış bir tank kullanmamız gerekir.
  • Tanka su koymak: Bu tanka koyduğumuz suyu düzenli aralıklarla değiştirmemiz gerekir. Su değiştirmek için kullanılan kitler en uygun olanlarıdır. Eğer böyle bir kitimiz yoksa temizliğinden emin olduğumuz bir suyu herhangi bir gereç ile de koyabiliriz.
  • Keyif Alanı: Bu alan kaplumbağamızın “güneşlenebileceği” kuru bir yer olmalıdır. Güneşlenmek, su kaplumbağalarının hayatta kalmak ve sağlıklı olmak için yapması gereken önemli bir aktivitedir.
  • Aydınlatma: Kaplumbağalar güneşlenmeyi seven hayvanlar olduğundan, aydınlatma kullanarak güneş ışığı ihtiyacını karşılayabiliriz. Özellikle UV-B ışığı yayan ampüller ve ayrıca ısıtma lambası tercih etmeniz gerekli.
  • Temizleme Sistemi: Kaplumbağamızın teraryumundaki suyu temiz tutan bir sisteme ihtiyacımız vardır. Bu iş için uygun bir filtre kullanmıyorsak, tanktaki tüm suyu birkaç günde bir değiştirmemiz gerekecektir.
  • Test kiti: Tankın içindeki suyun kimyasını ve kalitesini kontrol etmek için bir akvaryum suyu test kiti veya test şeritleri kullanabiliriz. Test şeritleri yeni başlayanlar için daha kolay gelse de daha doğru sonuçlar elde etmek için test kitleri kullanabiliriz.

Teraryumumuz için ihtiyacımız olabilecek diğer nesneler şöyledir:

  • Tankın dibine konulacak çakıl taşları, taban döşemesi. Köklenmek için bir şeye ihtiyaç duyan canlı bitkiler kullanmayı düşünmüyorsak yemin döşemek için farklı malzemelere ihtiyacımız olmayacaktır.
  • Tankın içindeki suyu havalandırmak için bir akvaryum hava pompasına ihtiyacımız vardır. Bu pompa anaerobik bakterilerin büyümesini engellemeye yardımcı olur. Ayrıca oluşturduğu kabarcıklardan çok hoşlanırlar.
  • Teraryumumuza yapay bitkiler veya akvaryum arka planı gibi süslemeler yerleştirebiliriz. Süslemeler yaşam alanını hem insanlar hem de kaplumbağalar için daha eğlenceli hale getirebilir.
  • Canlı bitkiler.

Bir Tankta Kaplumbağa Habitatının Kurulması

Hangi teraryumu alacağınıza karar verirken göz önünde bulundurulması gereken ilk ve en önemli şey, tankın su kapasitesidir. Farklı görünse de, bazı sürüngen tankları karasal sürüngenler için tasarlanan tanklar suyla doldurmaya çalıştığımızda kırılıp büyük bir karmaşa yaratabilirler. Bu yüzden sızmayan ve sağlam bir teraryum almak en önemli konu.

Dikkate alınması gereken en önemli şey teraryumun boyutudur. Bu boyutu kaplumbağamızın ne kadar büyüyeceği ile doğru orantılı olarak seçmemiz gerekir. İleriyi düşünerek aldığımız teraryum kaplumbağamız büyüdüğünde daha büyük bir tank satın almak zorunda kalmamamızı sağlayacaktır.

Teraryumun içindeki suyun kaplumbağamızın genişliğinden daha derin olması çok önemlidir. Böylece kaplumbağamız suda ters dönse bile kendini çevirebilir. Kaplumbağanız suda ters çevrilirse ve ters dönüp kendi başına dönmesi için yeterli su yoksa, muhtemelen boğulur ve ölür.

Su kaplumbağaları, güneşlenebilecekleri bir platforma ihtiyaç duyarlar. Doldurma alanı, kaplumbağamızın rahatça sığabileceği kadar büyük, sudan tırmanabilmesi için kolay ve anın tadını çıkarması için ıslak olmayacak kadar yüksekte olması gerekir.

Aydınlatma, kaplumbağalarımız için çok önemli bir konudur. Güneş ışığı alamadıkları durumlarda yapay gün ışığı sağlayan UVA ve UVB lambaları gereklidir.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir