MENU
Üye Ol | Giriş Yap
İguana Evcilleştirme

İguana Evcilleştirme

İguanalar en güzel kertenkele türlerindendir ve harika bir evcil hayvan olabilirler. Ancak bir süre sonra iguana sahipleri ne kadar büyüyebildiklerine, güçlendiklerine ve bazen agresif hareketler sergilediklerine şahit olabilir. İguanaların taşıma ve yeni evine yerleşme sırasında biraz stresli olmaları muhtemeldir. Bu streslerinin altında ihmal edilme veya kötü muamele görme gibi sebepleri de olabilir. Bu yüzden iguana evcilleştirme sürecinde iguanaların güvenlerini kazanmak oldukça önemli ve düşündüğünüzden biraz uzun sürebilir.

Yeni bir iguana eve getirildikten birkaç gün sonra uysallaşır. Sakinlediklerini gördüğümüzde iguanalarımızın evcilleştirmenin zor olmayacağını düşünebiliriz fakat evcilleştirilme sürecini devam ettirmemiz gerekir. Bu ilk tavırlar normaldir. İlk başta iguanamız yeni bir çevreye alışmaya çalışırken kendini savunmaya ihtiyaç duyabilir. Evcilleştirme sürecinde yapmamız gerekenler ise genellikle şöyledir:

İguanamızın Neyi Tehdit Olarak Algıladığını Belirlemek

İguanaların keskin dişleri vardır ve ısırabilirler. Sinirlendiklerinde beklenmedik bir şekilde güçlü kuyruklarıyla bize vurmaya çalışabilirler ki kuyrukları boyunca sırt dikenleri vardır ve çok keskindir. Iguanalarımızın neyi tehdit olarak algıladığını anlayabilmek için hareketlerini belli bir süre gözlemlememiz gerekir. Mesela teraryumuna çubuk veya çiyin uzatılması iguanamızın kendini tehdit altında hissetmesine ve kendini savunmaya çalışmasına yol açabilir.

Sabırlı Olmak

Evcilleştirmeye başlamadan yerleşeceği teraryumun hazır olması önemlidir. Besleme, temizleme ve dokunma gibi bir dizi bir rutin oluşturduğumuzda iguanamızın bize güvenmeye başlayacaktır.

İguananızla konuşun

Günlük rutin işlerinizi yaparken iguananız ile konuşabilirsiniz. Konuşmak bizim orada olduğunuzu belirtecek ve varlığımıza alışmasına yardımı dokunacaktır. Ayrıca iguanamızın ismi var ise sürekli bu isimle seslenebiliriz çünkü bir süre sonra isimlerini tanıyabilirler.

İguanamıza Sorumlu Olduğumuzu Göstermek

İguanamıza ondan sorumlu olan kişinin biz olduğunu göstermek agresif tavırlar sergilediğinde bize zarar vermeyeceğinden emin olmamızı sağlayacaktır. Bu durum uzun bir süre alabilir ama ilerleyen zamanlarda sıkıntı çıkmayacağını garantiler nitelikte bir harekettir. İguana agresif tavırlar sergilediğinde onunla bir süre mücadele etmeniz ve ısrarcı olmanız gerekir. Eğer her agresif tavrında geri çekilir ve uğraşmayı bırakırsanız kazandığını düşünerek bir sonraki agresif durumda daha kararlı hale gelebilir.

İguanaya Nazikçe Yaklaşmak

Elimizi teraryumuna yerleştirip iguanamıza yaklaşabiliriz. Bu hareketi iguanamızın bizi bir tehdit olarak algılamaması için yukarıdan değil yan taraftan yapmalıyız. Eğer iguanamız panik içinde agresif duruşlar sergiliyorsa, hafif ve yumuşak bir sesle konuşarak biraz geri çekilmeli ama denemeye devam etmeliyiz. Hareketlerimizin yavaş olduğundan emin olmalıyız. İguanamız elimize gelmeye alışana kadar bu adımı bir süre tekrarlamamız gerekir.

Güvenli bir oda oluşturmak

İguanamızı kafesinin dışında çıkarmadan önce odanın güvenli ve kaçamayacağından emin olmalıyız. Odamız büyük olsa bile iguanamız sıkılabilir. Bu yüzden de tüm kırılabilir parçaların kaldırıldığından emin olmalı ve iguanaların iyi tırmanıcılar olduğunu unutmamamız gerekir. Bu sebeple odaya yerleşmiş üst rafları kaldırmamız gerekebilir.

İguana Evcilleştirme

İguanayı Sakin Olana Dek Bırakın

Agresifleşen iguanayı sakinleşene kadar teraryumuna koymamaya çalışmalıyız. İguana bizden uzaklaşıyorsa, panik yapmamalı ve kovalamamalıyız. Sakinleşmesine izin verip  sonra yavaşça sessizce tekrar yaklaşmalıyız. İguanamızı yakalamak için asla kuyruğundan tutmamalıyız çünkü iguanalar kuyruklarını savunma merkezi olarak düşünürler.

Sorunları Çözme için Harekete Geçmek

İguanamızı ehlileştirmek öncelikle güven kazanmayı gerektirir ve bu bir günde olacak bir şey değil. İguanamız ve bizim aramızda oluşacak güven bağları zaman içinde kazanılmalıdır. İguanaları evcilleştirmek ve yönetilebilir hele getirmek için düzenli, tutarlı, yumuşak hareketler edinmek gereklidir.

İguanamız dokunma ve ele gelme durumlarını zamanla daha fazla kabul ettikçe, ruh hallerine göre daha duyarlı davranabiliriz. Genellikle bir süre sonra elimizde durmayı kabul eder ancak gergin veya vücut dili ile bu durumdan dolayı rahat olmadığını belli ederse buna da saygı duymamız gerekir.

İguanamızın davranışını pekiştirmek için günün farklı saatlerinde onunla etkileşim kurmamız gerekebilir. Örneğin, gündüz ya da gece veya diğer insanlar etrafta iken kafesten çıkarmak bu duruma alışmasını sağlayabilir.

Bizden başka bir kişi iguanamızı tutmak istiyorsa, bu durum üzerinde kaygı ve endişe yaratabilir. Ziyaretçilerimiz evcil hayvanımızın güvenini kazanmak için daha fazla ona zaman ayırmalı, stresli veya agresif görünüyorsa iguanalarımızı tutmalarına izin vermemeliyiz.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir