MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Kedilerde Pati Bakımı

Kedilerde Pati Bakımı

Köpekler ile kıyaslandığında kediler pek çok açıdan kendi kendine yetebilen evcil hayvanlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu da ister istemez onları insan müdahalesine daha az ihtiyaç duyar hale getiriyor. Özellikle söz konusu kişisel bakım ve temizlik olduğu zaman kendi kendini kusursuz derecede temizleyebilme konusunda kedilerden iyisi yok. Ancak kedi sahipleri yine de ne olur ne olmaz kedilerinin sağlıklı, bakımlı ve temiz olduklarına dair düzenli kontroller yapmaktan geri kalmamalılar. Bu kontrollerin başında ise tabii ki pati ve tırnak bakımı geliyor. Kedilerde pati bakımı ile ilgili bilmeniz gereken tüm püf noktaları bu yazımızda sizin için derledik.

Kedinizin Patilerini Yakından Tanıma Vakti!

Kedilerin ön ayaklarında beşer, arka ayaklarında ise dörder parmağı, bununla birlikte her bir parmağa bağlı olan birer tırnak bulunur. Kedi patileri esnek ve serttir, tırnakları ise kendilerini korumak, tırmanmak ve sürtünme kuvveti oluşturmak üzere tasarlanmıştır. Kediniz için bir tırmalama aparatı barındırmak elzemdir; bu şekilde tırnak ve patilerini her daim sağlıklı tutmasına ve ayak kaslarını esnetmesine yardımcı olursunuz.

Patileri Kontrol Ederken…

Kediler genelde temizlik süreçlerinin standart bir süreci olarak patilerini kendileri temizlerler. Bu temizlik süreci esnasında bazen patilerini çektiklerini ve eşelediklerini görebilirsiniz; bunu arada sıkışmış olabilecek toz ve pisliği ayıklamak için yaparlar. Öte yandan eğer kedinizin patileri ile gereğinden daha uzun bir süre haşır neşir olduğunu fark ederseniz, sizin de bu sürece müdahale olmanız gerekebilir. Kir parçacıkları ya da ufak çakıl taşları gibi yabancı maddeler, kedinizin patilerinde, iki ayak parmağı arasında sıkışıp kalabilir. Bu tür kalıntılar zaman içerisinde yara ve apselere sebep olabileceği gibi kedinize ağrı ve rahatsızlık hissi verebilir. Bununla birlikte soğuk kış aylarında yerdeki buzlanma da kedinize zarar verebilecek bir diğer etmendir; bu nedenle de eğer kediniz karlı havalarda dışarı çıktıysa geri geldiğinde hemen ardından patilerini kontrol etmenizde ve herhangi bir yara veya çatlak oluşup oluşmadığına bakmanızda fayda var.

Kedilerde Pati Bakımı

Patilerde Oluşabilecek Sorunlar

Eğer kedinizin patileri arasına sıkışmış yabancı bir madde fark ettiyseniz kör bir cımbız kullanarak bu maddeyi kolayca aradan almanız mümkün; ancak bu süreç sırasında kedinizin rahat durmayacağını ve bir an önce kucağınızdan kurtulmak isteyeceğinizi söylememize gerek bile yoktur herhalde… Bunu önleyebilmek için kedinizi ufak yaştan pati kontrollerine alıştırmanızda fayda var.

Öte yandan eğer kedinizin patilerine diken gibi sivri uçlu bir yabancı madde batarsa, onu çıkartırken pati içerisinde kırılmamasına ve yarısının içeride kalmamasına ayrıca özen göstermeniz gerekir. Bu gibi durumlarda müdahaleyi kendiniz yapmaya çalışmaktansa işin uzmanına bırakmakta ve onu bir veterinere götürmekte fayda var.

Her ne kadar kediniz pati ve tırnak bakımını kendi kendine yapabilecek yetkinlikte olsa da bazı durumlarda tırnaklarının uzunluğu hem sizin, hem kendisinin kontrolünden çıkabiliyor. Aşırı derecede uzamış tırnaklar, zaman içerisinde kıvrılarak büyümeye ve ayak derisine doğru batmaya başlar. Bu gibi rahatsızlık ve acı veren durumları önlemek için kedinizin tırnaklarının boyunu düzenli olarak kontrol etmenizde ve gereken yerde müdahalede bulunmanızda fayda var. Kedi tırnak makası kullanarak kendiniz kesebileceğiniz gibi kedinizi tırnak kesimi için kolaylıkla veterinere götürmeniz mümkün. Eğer pati ve tırnaklarına dokundurmayan, agresif ve sinirli yapıda bir kediye sahipseniz tıraş esnasında tırnaklarının kesilmesini istemek de bir diğer seçenek.

Kedinizin patilerinde oluşabilecek nadir sorunlardan bir tanesi de beklenmedik yara ve burkulmalar. Eğer kediniz yürürken sendeliyor veya topallıyorsa, herhangi bir patisinin altında bu tür bir sorun olabilir. Su toplaması, tırnak batığı, ters düşüşten dolayı burkulma veya sivri bir cisme bastığı için oluşan yara ve çizikler, kedinizin patilerinde oluşabilecek ve topallamasına yol açabilecek sorunların başında geliyor. Bu gibi durumlarda yara ve çiziklere kendi müdahaleniz ile ilk yardım tedavisi uygulayabileceğiniz gibi daha ciddi durumlarda onu veterinere götürmeniz gerekebilir.

Kedilerde Pati Bakımı

Kedilerin Tırnakları Nasıl Kesilir?

Pati bakımından bahsederken kedilerde tırnak kesimine değinmeden de olmaz. Kedi tırnağı nasıl kesilir, gelin birlikte bakılır.

  1. Kedinizin patisini tam ortadan tutarak üst ve alt taraftan hafifçe bastırın. Bu hareket, tırnakların ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
  2. Tırnak kıvrımının bittiği yerden itibaren, tırnağın sadece beyaz kısmını, kaliteli ve sert uçlu bir tırnak makası kullanarak kesin.
  3. Pembe alanlardan uzak durun; buralardan geçen damarları kesmeniz durumunda istenmeyen kanamalara yol açabilirsiniz.
  4. Tırnak kesimi bittikten sonra kedinizi ödül maması ve bol ilgi ile ödüllendirin.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Kedilerde Pati Bakımı için 13 Yorum Var!

  1. Cansu dedi ki:

    Merhaba benim kedinin patisinde su toplanması oluşması var ve rengi sari.sizce ne yapmalıyım?

  2. Filiz dedi ki:

    Kedimin patileri arasinda kum yapışmış elletmiyor ve yapışmış
    İran kedisi
    Ne yapabilirim

  3. Bahar dedi ki:

    Kedimin patilerine ve çevresindeki tüylere kum yapışmış nasıl temizlemeliyim tüylere tamamen yapışmış ve tüyleri çektiriyor

  4. İrem Sude dedi ki:

    Merhaba kedimin patisi yara olmuş baska kedilerle kavga etmiş galiba ne yapabilirim

  5. Aysel dedi ki:

    Kedimin tırnagi uzayip patisine batmisti..farkettigimde cok korktum ve uzuldum..kedim yaşliydi..ameliyata dayanamazdi..götürdügum veteriner tirnaklarini kesti kedimin..en son da batik tırnaği kesip çekince patiden cikti tirnak..o an tısladi..canı yandi biraz..batikon süruldu ve kurtuldu yavrum..başiniza gelirse korkmayin..

    • Sevs dedi ki:

      Merhaba hangi veterinere gittiniz acaba benim kedimde de aynı sorun var ve sadece ilaç veriyorlar bir işe yaramıyor ama

  6. Betül dedi ki:

    Kedim yürüyebiliyor fakat patisinin ortası acıyor orayı baya yalıyor çokta oyun oynamıyor, topallamıyor gayet normal ama orası acıyor ne yapmalıyım

  7. Hilal Nalcı dedi ki:

    Merhaba kedimin patilerinde sarı mantar gibi katı bişeyler var koparmaya çalışıyor koparınca da kanıyor ne yapmalıyım

  8. Seher dedi ki:

    Bugün kedim topalıyodu şimdi hiç yerinden kalkmıyo bi şey olur mu

    • Sltn dedi ki:

      Elinizi yakmayacak şekilde sıcak suda 15 dakika bekletin sonrasında normal soğuk suyun içine batırın bir 15 dakikda öyle bekleyin bizim kedide olmuştu geçmişti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir