MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Kedilerin Sürekli Miyavlamalarının Sebepleri

Kediler Neden Sürekli Miyavlar?

Kediler neden miyavlar? Bu sorunun cevabı kediler yavrudan yetişkine doğru evrildikçe değişkenlik gösterebilir. Yavru kediler acıktıklarında, üşüdüklerinde ya da korktuklarında annelerine miyavlar; ancak yetişkin kediler büyüdükçe tıslama ve homurdanma gibi farklı vokalizasyon şekillerini de işin içine katarak birbirleriyle iletişim kurmaya başlarlar. Miyavlama ise sadece ve sadece insanlara karşı kullanılır.

Tabii ki miyavlama miktarı kedinin cinsine göre değişkenlik gösterebilir. Siyam kedileri gibi oryantal kökenli cinsler, en konuşkan kedi türleri arasında bilinir, bu yüzden de bir Siyam kedisi edindiğinizde bol bol konuşmaya ve miyavlanmaya hazır olmanız gerekir. Bazı kediler sadece kendi seslerini duymaktan hoşlandıkları için miyavlayabilirken bazıları sahipleri ile iletişim kurmaktan ve onlara bir şey anlatmaktan keyif alırlar. Eğer kediniz normal sınırların dışında kalacak şekilde konuşkansa, alabileceğiniz önlemler yok değil.

Kedim Neden Sürekli Miyavlıyor?

Az önce de bahsettiğimiz gibi kedilerin miyavlıyor olmalarının pek çok farklı sebebi olabilir. Bu sebepleri şu şekilde sıralamak mümkün:

Hastalık: Eğer kediniz durmaksızın miyavlıyor ve karnını doyurduğunuz, suyunu içirdiğiniz, ilgi gösterdiğiniz halde bu miyavlama kesilmiyorsa bu bir ağrının veya acının belirtisi olabilir. Bu gibi durumlarda ilk adresiniz veterineriniz olmalı. Pek çok farklı hastalık kedinizin susuzluk, açlık veya ağrı hissetmesine yol açabilir. Farklı yaşlardan kedilerin hayatlarının herhangi bir anında tiroit ya da böbrek rahatsızlığı ile karşı karşıya kalması muhtemel; ve bu rahatsızlıkların en belirgin yan etkisi aşırı miyavlama.

Kedilerin Sürekli Miyavlamalarının Sebepleri

İlgi: Her ne kadar genel kanı bunun aksini gösterse de, kediler aslında yalnız kalmaktan o kadar da hoşlanmaz. Kediler çoğunlukla aşırı miyavlama kozlarını oyun başlatmak, sevilmek ya da sizin onlarla konuşmaya başlamanızı sağlamak için kullanırlar. Eğer ilgi çekmeye çalışan miyavlamaları azaltmak istiyorsanız bu miyavlamalar gerçekleşmeye başladığında tepki vermeyi bırakmalısınız. Eğer kedinize sadece sakin ve sessiz olduğu anlarda ilgi gösterirseniz onu bir nebze bunu yapmama konusunda eğitebilirsiniz. Siz onu severken yine miyavlamaya başlarsa ondan ayrılmalı ve ilgili kesmelisiniz. Tabii ki bu, evcil hayvanınızı tamamen görmezden gelmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Birbirinizle birlikte kaliteli vakit geçirmeniz ve oyun oynayarak, onu severek ve onunla konuşarak zaman harcamanız çok önemlidir. Altın kural: Kediniz ne kadar yorulursa, o kadar sessizleşir.

Mama İstiyor: Bazı kediler, biri mutfağa girdiği anda miyavlamaya başlar ve onlara da oradan tabiri caizse “ekmek çıkmasını” umar. Bununla birlikte pek çok kedi mama vakti geldiği zaman çok yüksek sesli bir hal almaya başlar. Eğer sorununuz buysa kedinize ağladığı zamanlarda mama vermemeniz gerekiyor. Mamasını koymak için öncesinde sessizleşmesini bekleyin ve miyavladığı zamanlarda ona ödül maması vermeyin. Eğer bu da işe yaramazsa sadece belirli zamanlarda mama veren, otomatik mama kaplarından edinebilirsiniz. En azından ondan sonra kediniz size değil, mama kabına miyavlayacaktır!

Sizi Karşılıyor: Pek çok kedi sahipleri eve geldiği zaman miyavlar. Bazıları ev içerisinde sahipleriyle denk geldiklerinde bile bunu yapabilir. Maalesef bu alışkanlığı kırmak biraz zor; o yüzden bu miyavlama türü ile barışmanızda ve kedinizin sizi görmeye mutlu olduğuna inanmanızda fayda var.

Yalnızlık: Eğer kediniz gün içerisinde vaktinin büyük bir kısmını yalnız başına geçiriyorsa karşılığında sürekli ve aşırı bir biçimde miyavlıyor olması çok normal. Bu sorunu çözebilmek için gün içerisinde kedinize bakabilecek ve onun yanında bulunabilecek birini bulmaya bakabilir ya da böyle bir imkanınız yoksa evin farklı yerlerine sevdiği oyuncakları ve ödül mamalarını yerleştirerek onu sıkıcı rutininden kurtarabilirsiniz.

Kedilerin Sürekli Miyavlamalarının Sebepleri

Stres: Eve gelen yeni bir bebek ya da yeni bir evcil hayvan, ev taşıması, hastalık ya da sevilen birinin kaybı, kedinizde strese yol açabilecek faktörlerden sadece birkaç tanesi. Stres yüzünden miyavlamayı durdurabilmek için öncesinde kedinizi strese sokan temel faktörü tespit etmeniz ve o faktörü ortadan kaldırma çabasına girmeniz gerekiyor.

Yaşlılık: Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de yaşlandıkça farklı zihinsel rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Oryantasyonu ve zihinsel dengesi zedelenen kediler, özellikle geceleri ortada hiçbir sebep olmadan ciddi derecede miyavlamaya başlayabilirler. Eğer bu gibi bir durumla karşı karşıyaysanız bir gece lambası kullanmayı deneyebilir, o da işe yaramazsa veterinerinize danışarak farklı uyku ilaçlarına başvurabilirsiniz.

Kızışma Dönemi: Eğer kedinizi henüz kısırlaştırmadıysanız özellikle bahar dönemlerinde onun miyavlamalarına alışmanız gerekecek. Bu sorunun tek çözümü maalesef kedinizi kısırlaştırmaktan geçiyor.

Ne Yapmamalı?

  • Eğer ortada herhangi bir sorun olmadığından emin değilseniz, kedinizin aşırı miyavlama alışkanlığını görmezden gelmeyin.
  • Kedinizi miyavladığı için cezalandırmayın.
  • Pes etmeyin ve sorunu kökten çözene kadar farklı çözüm yolları denemekten yılmayın.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Kediler Neden Sürekli Miyavlar? için 1 Yorum Var!

  1. Oğuz dedi ki:

    Çok Teşekkürler, faydalı bilgilerdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir