MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Muhabbet Kuşu Bakımı

Muhabbet Kuşu Bakımı Nasıl Yapılır?

Eğer bir muhabbet kuşu edinmeyi planlıyorsanız ve muhabbet kuşu bakımı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız doğru sayfadasınız demektir. Bir muhabbet kuşunun bakımı nasıl yapılır sorusunun cevabını özümseyebilmek için öncelikle bu hayvan türünün spesifik özelliklerini bilmek gerekir. Kökenini öğrendiğiniz zaman muhabbet kuşlarının ne tür yiyecekler yemeleri, nasıl bir ortam içerisinde yaşamaları ve ne tür davranışlar sergilemeleri gerektiği ile ilgili pek çok temel bilgiye de sahip olursunuz.

Muhabbet Kuşuna Yakından Bakış

Muhabbet kuşları Avustralya kökenli kuşlar olarak karşımıza çıkıyor. Her ne kadar bu ülkede çölden yağmur ormanlarına pek çok farklı çevresel ortam bulunsa da muhabbet kuşları ülkenin çoğunlukla çimenlik alanlarını tercih eder. Göçmen kuşlar oldukları için dönem dönem yiyecek ve içecek arayışı için yer değiştirmeleri ile bilinirler. Bu da tabii ki Avustralya’nın pek çok farklı yerinde bulunabileceklerinin bir göstergesi; kıyı şeridinden tutun da iç kısımlardaki çöllere kadar…

Muhabbet kuşları birkaç adet ile binlerce adet arasında değişebilen sürüler halinde yaşar. Yiyecek bulabildikleri zamanlarda sorunsuzca ürer ve tek seferde 7-8 yumurta bırakabilirler, ancak Avustralya’da sıcakların 49 derecelere ulaştığı dönemlerde yiyecek ve içecek bulmakta zorlanabildikleri için üremeyi keserler ve bazı durumlarda hayatlarını dahi kaybedebilirler.

Bu yazımızda muhabbet kuşlarına uygulamanız gereken diyet, onlar için almanız gereken oyuncaklar, güvenlik önlemleri ve sağlık tüyolarını paylaşacağız. Muhabbet kuşu bakımı nasıl yapılırmış, gelin he birlikte bakalım.

Beslenme

Az evvel de belirtmiş olduğumuz gibi muhabbet kuşları çimenlik, otluk alanlarda yaşamayı tercih eder; bu da beslenme türlerinin çoğunlukla çekirdek ve diğer bitkisel maddelerden oluştuğunun bir işaretidir. Pek çok farklı ot ve çimene erişimleri olan muhabbet kuşları çoğunlukla otçuldur ve temel besin maddesi olarak çekirdekten nemalanır. Yani evinize bir muhabbet kuşu edindiğiniz zaman herhangi bir petshoptan muhabbet kuşlarına özel yemlerden alabilir ve onun temel gıda ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Bununla birlikte sevebileceği ot ve yeşillikleri de deneme yanılma yolu ile ona yedirmeye çalışmanız mümkün.

Muhabbet Kuşu Bakımı

Söz konusu içecek olduğu zaman ise tabii ki her bir hayvanda olduğu gibi muhabbet kuşlarında da en temel içecek kaynağı sudur. Vahşi doğada iken bulabildikleri herhangi bir su kaynağından su tüketebilen bu kuşlar için kafeslerinde daima taze ve bol miktarda su bulundurmanız gerekir.

Barınma

Muhabbet kuşları göçmen kuşlar oldukları için aslında uzun mesafeler uçabilme potansiyeline sahiptirler. Bu da onları tıpkı diğer papağan dostları gibi aktif ve hareketli birer kuş yapıyor. Muhabbet kuşunuz için bir kafes satın alırken kafesin olabildiğince geniş olmasına ve tel aralıklarının da olabildiğince sık olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer muhabbet kuşunuza içinde uçabilmesi ve özgürce hareket edebilmesi için yeteri büyüklükte bir alan tanımazsanız çok kısa bir sürede onun depresyona girmesine sebep olabilirsiniz. Bununla birlikte kuşunuz size, ortamına ve yeni evine alıştıktan sonra onu düzenli olarak kafesinden salmanızda da fayda olacaktır.

Eğlence

Muhabbet kuşunuz için alabileceğiniz eğlenceli ve eğitici oyuncakların sayısı neredeyse sınırsız. Bununla birlikte hareketi ve aktiviteyi seven kuşların uzun süre kafes içerisinde tutulması, biriken enerjilerini harcayamamalarına sebep olabiliyor. Bu yüzden de kafesin içerisinde farklı ve yaratıcı oyuncakların olması kuşunuzun sıkılmasını ve depresyona girmesini önleyebiliyor. Aynalar, merdivenler, ziller ve kemirme taşları, muhabbet kuşunuzu eğlendirecek araçlardan sadece birkaç tanesi. Bununla birlikte muhabbet kuşunuzun kafesine koymak üzere seçeceğiniz oyuncakları yalnızca petshoplardan almaya dikkat etmenizde fayda var; zira onların sağlığına uygun olarak üretilmemiş olan yabancı maddeler, zehirlenme tehlikesi oluşturabilmekte.

Güvenlik

Muhabbet Kuşu Bakımı

Bu küçük, meraklı, çevik ve zeki evcil hayvana tehlike oluşturabilecek potansiyel faktörlere karşı uyanık olmak çok önemli. Serbest uçarken açık camlar ya da üstü kaplanmamış aynalar, açık tuvalet kapakları, yanan ocak, kaynayan yemek ya da ortalıkta sallanan ipler gibi pek çok faktör, muhabbet kuşunuz için bir tehlike unsuru oluşturabilir. Güvenliğini her daim göz önünde bulundurmanızda ve onu uçurmadan önce alabileceğiniz tüm önlemleri almanızda fayda vardır.

Sağlık

Tabii ki bir muhabbet kuşuna bakmak, bir evcil hayvan sahibi olarak o kadar da kolay bir görev değil. Mantar, grip ve benzeri bakterileri kolayca kapabilen muhabbet kuşları doğru beslenmedikleri ve düzgün bir şekilde bakılmadıkları sürece zayıf bünyeleri ile bu tür rahatsızlıklara karşı gelemeyecek halde olabilirler. Muhabbet kuşunuzda olağandışı gördüğünüz herhangi bir fiziksel reaksiyon olduğunda mutlaka anında veterinere gitmeli ve hekimin size vereceği tedavi prosedürüne birebir uymalısınız. Takviye vitaminler, gagadan verilen antibiyotikler ya da suya katılan ek besin sıvıları, muhabbet kuşunuzun tedavisi için önerilebilecek yöntemlerden birkaç tanesi. Her daim sağlıklı bir muhabbet kuşuna sahip olmak ve kapacağı virüsleri minimize etmek için yemini ve suyunu düzenli olarak yenilemeli, kafesini de sürekli olarak temizlemelisiniz.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Muhabbet Kuşu Bakımı Nasıl Yapılır? için 5 Yorum Var!

  1. malatyalı dedi ki:

    ya bende iki muhabet kuşu var ikide kanarya aldık tabi kanaryalar başka kafeste şuan için anlaşıyolar sonra sorun çıkarmı

  2. Ayşe dedi ki:

    Merhaba ben bugün muhabbet kuşu aldım da kolayca eğitilmesi si için yavru aldık 20 günlük ve aldığımızdan beri boynu bükük bir şekilde duruyor yemek ve suda içmiyor bu normal mi?

    • Azra dedi ki:

      Bu normal deyil hasta olabilir ya da yeni evine alışma suresindedir

      • Kadir dedi ki:

        Muhabbet kuşum 2 aydır hasta kanadını kestirdim Bi salaklık yaptım arkadaşlar kesildikten beri hastalandı kimse kanatlarına elletmesin çok kötü oldu kuşum nefesi bagirsagi karnı ayakları tutmaz oldu elimde kriz geçirdi video çekerken oldu Bide yarım saattir ağlıyorum çok iyi bakın onlara

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir