MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Güvercin Beslerken Bilmeniz Gerekenler

Güvercin Beslerken Bilmeniz Gerekenler

Bir güvercin ya da kumru beslerken diğer tüm kuşlarda olduğu gibi en temel ihtiyaçlarını karşılamanız ve onları güvende tutmanız esastır. Güvercinler her türlü yırtıcı hayvana karşı korunaksız hayvanlardır, o yüzden de eğer güvercinlerinizi dışarıda besliyorsanız mahalledeki vahşi hayvan topluluğunun, sokak kedilerinin ve köpeklerinin onları yem yapmamasını sağlamanız gerekir. Eğer güvercinlerinize güzel bakarsanız size 20 yıla kadar arkadaşlık edebilirler. Güvercin beslerken bilmeniz gerekenler bu yazıda sizlerle.

Güvercinlere Sığınak Oluşturmak

Eğer sadece 1 ya da 2 tane güvercininiz varsa onları evinizde, büyük bir kafeste tutmayı deneyebilirsiniz. Kafesi doğrudan güneş ışığından korumalı ve evinizde bulunan kedi ya da köpeklerden uzak bir yerde konumlandırmalısınız. Güvercin kafesi en az 60 santimetre genişliğinde, 60 santimetre uzunluğunda ve 60 santimetre eninde olmalı. Elbette bundan daha büyük bir kafes her zaman tercih sebebidir. Kafesin bakımını sağlamak ve güvercinlerinize içinde yaşamaları için huzurlu bir ortam oluşturmak için kafesi her gün düzenli olarak temizlemeniz gerekmektedir.

Eğer bunu kaldıracak bir ev tipine sahipseniz (villa ya da bahçeli müstakil bir ev gibi), evinizin bahçesinde bir güvercin kümesi oluşturabilirsiniz. Güvercin beslemenin en sağlıklı ve doğru yolu da zaten tam olarak budur. Eğer kendi kümesinizi oluşturacaksanız, güvercinlerinizin uçuş alanının güneye bakması gerektiğini ve etraftaki binalardan ya da ağaçlardan uzak olması gerektiğini unutmamanız gerekir. Kümes her daim kuru kalmalı; zira güvercinler ıslak ve nemli ortamlardan hoşlanmazlar. Kümesin tabanını samanla kaplamak ve onu düzenli olarak temizlemek, daima kuru kalmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte kümes içinde küf oluşumunu da önlemiş olursunuz. Güvercinleriniz için ev kümesi oluştururken kalabalık bir güvercin topluluğuna sahip olmaktan kaçınmalı ve bolca tünek temin etmeye özen göstermelisiniz. Güvercinler kendi kendilerine banyo yapmaktan çok hoşlanırlar; buna imkan oluşturmak için kümesin zeminine sığ bir su kasesi yerleştirin. Kaseyi temiz kalması açısından haftada 2-3 kere yenilemeyi unutmayın.

Güvercin Beslerken Bilmeniz Gerekenler

Güvercinlere Fiziksel Aktivite Sağlamak

Eğer kuşlarınız dışarıda yaşıyorsa, güvercinlerinizin rahatlıkla uçabileceği ve hiçbir yere çarpmadan hareket edebileceği yükseklikte bir kümes inşa etmeye özen gösterin. Öte yandan güvercinleriniz daha çok iç mekanda yaşamayı tercih ediyorsa onları düzenli aralıklarla kafeslerinden çıkartarak evin içinde uçurun. Bu uçurma seansları her gün en az 2 saat kadar sürmeli. Elbette güvercinlerinizi uçurmadan önce evin içinde belli başlı önlemler almanızda fayda olacaktır.

Güvercin Beslemek

Güvercinlerinizin karnını doyururken en iyi sonucu almak için özellikle güvercinler için tasarlanmış kuş yemlerini kullanmanızda fayda vardır. Sadece yem temelli diyetten kaçınmaya ve güvercinlerinizin beslenme alışkanlıklarına çeşitlilik katmaya dikkat edin; aksi halde kuşlarınızda kalsiyum eksikliğine sebebiyet verebilirsiniz. Bununla birlikte yine düzenli aralıklarla kuşlarınıza temiz ve doğranmış taze sebze vermeyi de ihmal etmeyin. Bunların arasında en uygun seçenekler şunlar:

  • Elma, armut ve kavun gibi meyveler
  • Ispanak tarzı yeşillikler
  • Brokoli
  • Havuç
  • Yaban mersini

Elbette güvercinlerin diyetlerinin bir parçası olarak en sevdiği gıdalardan biri de ekmek kırıntıları. Ekmek, ezilmiş yumurta ve pişmiş pirinç de yine güvercinler için ziyafet niteliğinde birer gıda olacaktır. Bununla birlikte belirtmekte fayda vardır ki güvercinlerinizin her daim erişebileceği temiz ve taze su da bulundurmalı, onların su ve yem kaplarını her gün düzenli olarak temizlemelisiniz.

Güvercin Beslerken Bilmeniz Gerekenler

Yavru Güvercin Bakımı

Güvercinler, yaklaşık 6 aylıkken cinsel olgunluğa erişirler. Eğer dişi güvercininiz yumurta bıraktıysa, kendisi ve eşi, bebek güvercinin bakımı için gerekli olan her şeyi tek başlarına halledebilecektir. Hem erkek hem dişi güvercinler, bebeklerini beslemek adına süt üretebilmektedirler. Elbette bebek güvercinlerin ilk etapta alabileceği en sağlıklı gıda da tam olarak bu süttür.

Eğer annesinin ya da babasının desteği olmadan bir bebek güvercine bakmak zorunda kalırsanız, önce veterinerinize gidip yavru için uygun bir süt bileşeni temin etmeniz gerekir. Veteriner, yavru kuşlara özel olarak üretilen, sıvı bir mama karışımı tavsiye edebilir. Beslenme, çoğunlukla şırınga yolu ile gerçekleştirilir. Yavru güvercin bakımını üstlenirken dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekilde:

  • Bebek 5 günlük olana kadar ona tavsiye edilen sıvı mamadan günde 2-3 kere vermeniz gerekir.
  • Beşinci günden sonra daha büyük bir beslenme şırıngasına geçmeniz tavsiye edilir.
  • Yavru güvercin 3 haftalığa ulaştığında kafesinde ufak miktarda yem bırakmalı, böylece ona gagalamayı öğretmelisiniz.
  • Aynı şekilde kafesine bir su kabı yerleştirerek nazikçe kafasını suya sokmalı ve ona su içmesi gerektiğini göstermelisiniz.
  • Yavru güvercin 4-6 haftalığa ulaştığında tüylenir ve bu andan itibaren yetişkin bir güvercin gibi beslenmeye başlayabilir.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Güvercin Beslerken Bilmeniz Gerekenler için 4 Yorum Var!

  1. Hakan dedi ki:

    Geçenlerde hanım irmik helvası yapmıştı, fazla geldi yiyemedik. Pencereye devamlı ekmek kırıntısı ve yemek artıkları bırakıyordum bir de irmik helvası deneyeyim dedim, inanılmaz derecede hoşlarına gitti. Hiç olmadığı kadar fazladan kumru, güvercin, karga, serçe ve martı hepsi toplaştılar. Sanki bayram yeri gibi en az 20-30 tane kuş vardı. 5 dk da hepsini temizlediler, tabii ki büyükler parsayı toparladı (martı ve karga).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir