Pek çok muhabbet kuşu sahibi, muhabbet kuşlarını yumurtlama konusunda isteksiz olabiliyor ya da yetersiz kalabiliyor. Bununla birlikte muhabbet kuşlarının yumurtlama sürecinde, hazırlığında ve sonrasında yüzde yüz destek sağlamayı isteyen muhabbet kuşu sahibi de bir o kadar fazla. Doğru malzemeler verildiğinde ve doğru ortam oluşturulduğunda muhabbet kuşları çok kolay bir şekilde çiftleşebilir ve yumurtlamaya başlayabilir. Önemli olan, sahipleri olarak onlara doğru çevresel ortamları sağlamak ve yumurtlama dönemini rahat geçirmelerine vesile olmaktır.
Bir sürüde yer alan muhabbet kuşları içgüdüsel olarak çiftler halinde gezer ve çiftleşirler. Buna rağmen birden fazla muhabbet kuşuna sahip olan kuşseverler bazen kuşlarının çiftleşmesini sağlamakta başarısız olabiliyor. Eğer iki muhabbet kuşunuz çiftleşme konusunda isteksiz davranıyorsa, bunu yeni bir eşleşme yapma işareti olarak almanız mümkün. Öte yandan çiftleşme konusunda bir hayli hevesli bir çift muhabbet kuşunuz varsa ve dişi kuş yumurtlama sürecine girdiyse, ilerleyen dönemde bu rehberin size sunduklarına ihtiyacınız olacaktır. Muhabbet kuşları yumurtlama süreci ve muhabbet kuşu yumurtlama hazırlıkları hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu yazımızda derledik.
Muhabbet Kuşları Ne Zaman Çiftleşir?
Vahşi doğadaki muhabbet kuşları, ıslak bahar ve yaz aylarında çiftleşmeyi tercih eder. Bununla birlikte kendilerini çiftleşmeye hazır hissetmeleri için uzun gündüzlere ihtiyaç duyarlar. Eğer bir çift muhabbet kuşuna sahipseniz ve onların çiftleşmesi için uygun ortamı sağlamak istiyorsanız, bu kullanım için uygun olan yapay ışıktan faydalanabilirsiniz. Muhabbet kuşlarının sağlıklı bir çift olabilmeleri için en az 12 saatlik gün ışığına ihtiyacı vardır.
Yumurtlama öncesi çiftleşme süreci hakkında çokça merak edilen bir diğer soru da muhabbet kuşlarının çiftleşme yaşıdır. Bir muhabbet kuşu 6 aylık olduktan sonra fiziksel olarak çiftleşmeye hazır hale gelmektedir. Bununla birlikte vahşi doğada yetişmeyen evcil muhabbet kuşlarının 10 aylık olana kadar çiftleşmesine izin verilmemelidir. Bunun sebebi, genç bir muhabbet kuşunun iyi bir ebeveyn olma konusunda başarısız olabilme riski taşımasıdır.
Muhabbet Kuşumun Hamile Olduğunu Nasıl Anlarım?
Çiftleşme gerçekleştikten sonra dişi muhabbet kuşunun hamile olup olmadığını anlamanın birden fazla yolu vardır. İşte hamile bir muhabbet kuşunun hamile olduğuna dair gösterdiği ilk belirtiler:
- Kilo alımı: Normal şartlar altında muhabbet kuşunuz hamile kaldığında bunu fiziksel olarak görmeniz mümkün değildir; yani aldığı kilolar fiziksel görünümüne yansımaz. Bununla birlikte hamile bir muhabbet kuşu genellikle normal kilosundan birkaç gram daha ağır çıkacaktır.
- Fiziksel görünümü: Her ne kadar fiziksel olarak bariz değişiklikler göstermese de hamile bir muhabbet kuşunun bir miktar daha şişkin görünmesi muhtemeldir.
- Davranışları: Muhabbet kuşları tek seferde bir yumurta oluşturdukları için içerisinde yumurta olmasına rağmen kafeste zıplayabilir, uçabilir ve rahatlıkla atlayabilir. Buna ek olarak hamile kalmış dişi muhabbet kuşunuzda davranışsal olarak fark edeceğiniz ilk belirti, daha sessiz ve sakin bir ruh haline bürünüyor olmasıdır. Yine davranış açısından hamile bir muhabbet kuşunun gösterdiği bir diğer belirti de, kafeste yer alan yumurtlama yuvasını sürekli olarak temizliyor ve didikliyor olmasıdır. Yumurtlama sürecine yaklaştıkça kuşunuz sürekli olarak kafesin içerisinde tekrar eden düzenlerle hareket edebilir ya da kendini tamamen yuvaya kapatabilir.
Muhabbet Kuşu Yumurtlama & Kuluçka Dönemi
Yetişkin bir dişi muhabbet kuşu, bir senede yaklaşık 1-2 defa kuluçkaya yatar. Kuluçka dönemi ortalama 20 gün sürmektedir. Dişi kuş kuluçka dönemindeyken erkek muhabbet kuşu onun beslenmesinden ve bakımından sorumludur. Bu dönemde muhabbet kuşu sahibi olarak kuşlarınızı, özellikle de hamile olan dişi kuşunuzu çok iyi gözlemliyor olmanız gerekir. Onu strese sokacak davranış ve olaylardan uzak tutmanız gerektiği gibi ona rahatsızlık vermeyecek, sakin ve huzurlu bir ortam yaratıyor olmanız çok önemlidir. Aksi şartlar oluştuğunda muhabbet kuşunun riskli bir yumurtlama dönemi geçirmesi ve ölümüne dahi yol açacak ciddi sağlık riskleri ile karşı karşıya kalması muhtemeldir.
Kuluçka döneminde yuva kontrolü yapıyor olmanız çok önemlidir. Yuvayı kontrol ederken anne kuşun kafesin içinde olmamasına dikkat etmelisiniz, aksi halde sizi bölgesel bir tehdit olarak algılayarak daha fazla strese girebilir. Yuva kontrolü yaparken bunu hızlıca yapmaya ve zaruri hijyenin sağlandığına emin olmaya bakın.
Yumurtlama süreci tamamlandıktan sonra yumurtalardan çıkan yavrular ile karşılaşacaksınız. Yavrular, ilk çıktıklarında tüysüz olarak çıkarlar ve gözleri kapalıdır. Annenin etrafında ısınarak geçirdikleri ilk günlerini kursak sütü denen anne sütü ile beslenerek geçirirler. Bazı yavruların ilk birkaç gün içerisinde ölme riski bulunmaktadır; bu sanıldığından da daha olağan bir durumdur ve panik yaratacak bir olay değildir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, ölen yavrunun en seri biçimde yuvadan ve kafesten uzaklaştırılmasıdır.
Unutmayın; doğru koşullar ve ortam sağlandığı sürece muhabbet kuşlarınızın sağlıklı ve zinde yavrulara kavuşmasını sağlamanız mümkündür. Peki muhabbet kuşları nasıl konuşturulur? Onun için de sizi şuraya alalım 🙂
Muhabbet kuşuna kuluçkalik aldik icine talas koymak lazimmis diye duydum koymassak bi sey olur mu bi de yavru 0-6 aylik disi muhabbet kusu yavrular mi
Talaş bit yapar siz mısır kocanı koyun yuvadan atarlarsa geri koymayin tecrübeliyim bu konuda
Kuş kendi yuvasını kemirip talaş yapmış, almadım, talaşı kilo aldı uçarken zorlanıyor, yuvadan çıkmıyor
kuşun yumurtlayacak
Kilo alırlar,
Fiziksel görünümünde az da olsa şişkinlik görüntüleri oluşur,
Davranışları değişir,
Dişi kuş daha sessiz ve sakin durur, kuşumda bu belirtiler var sizce hamile mi
lazım değil aynısını benim kuşuma söylediler ama koymadım kuşum sağlıklı doğdu
Koymazsanız eğer yavrular ısınamaz ve talaş onlara yumuşak gelir talaş veya kuş kumu koymanızı tercih ederim
Talaşa gerek yok yem kabuklarını yuvasına koyun ve bırakın talaşa gerek yok
kuş yumurtadan çıktı.yavruyu annesi ezdi mutlaka talaş koyun
talaş koymazsak yumurta kırılıyo
her ikisi de konabilir. kuştan kuşa değişiklik gösterir. ancak her ne koyarsanız koyun organik bit tozunu üzerine serpmeyi unutmayın. tavsiye olarak kum da öneriliyor ancak soğukluk etkisi sebebiyle ben tavsiye etmiyorum. dişi kuşu daha çok yorarsınız. hamster talaşlarından (paketi 10-20 TL civarında bu tarihlerde) size 1 kafes için 2 sene yeter. (15 lt hacim kaplıyor siz ise 1/2 avuç kadar göstermelik koyabilirsiniz).
kimi kuşlar için hiçbirşey koymaya gerek kalmayabilir. bu seçim kuşlarınızın seçimi olacaktır.
dişi yerli ise ve 6 ay geçti ise yumurtlayabilir, kızıştığında cere rengi değişecektir. kafeste bir yuvalık olması da ayını doldur ise kızışmasına destek olacaktır.
Sabır ve süre verin kuşlarınıza _aslında onların sabrı var kendinize sabır ve süre verin demek daha doğru olacak_.
Kuluçka yatan muhabbet kusuna beslenmesi nasıl olur normal yen veriyorum dogrumu acaba
Merhaba, benim 4 kuşum vardı (2 erkek ve 2 dişi) ve onları taşındığımız için stresten uzak kalsınlar diye başka bir evin kapalı bir balkonuna yerleştirdik. 1,5 ay sonra erkekler ölmüşler. 3-4 hafta sonra dişi kuşlarımı almaya gidince birinin balkondakı bir kutunun kenarını kemirip içine karanlık ve dar bir alana girdiğini gördüm. Onu almaya çalışınca, normalde çok sakin bir kuş olmasına rağmen, cıyak cıyak bağırdı ve bulunduğu yeri korumaya çalıştı. Onları bıraktığımız kişi de bütün gün oradan çıkmadığını, kafese ancak yemek için geldiğini, geceleri bile kutuda uyuduğunu söyledi. Aldık kutudan, eve getirdik. Ve hemen fark ettim ki yarım parmak büyüklünde, bembeyaz, dışkı dokusunda bir şey çıkarmış(dışkı gibi). Sizce hamile mi? Yani erkekler ölmeden önce biri onu hamile bırakmış olabilir mi? Pek anlayamadım ama. Ve eğer hamileyse ona bir yuvalık almamız daha mı yararlı olur?
Aaa çok üzüidüm
Yumurtlamış ya da yumurtlamaya hazır hale getirmiş kendini dişi. Etrafı iyice bir araştırsaydınız keşke.Bir de bakamayacak.kimseye neden teslim.ettiniz?
Benim kuşum 5 yumurta yaptı ve 25 inci günde ve ve hiç yumurta çatlatmadi bide ilk kuluçka dönemi neden olabilir arkadaşlar cevap bekliyorum
kardeş ilk yumurtalar boş çıkar yada yumurtada ölürler
kuşun kuluçkadayken kalkdıysa yada oda ortamı soğuksa ölmüş olabilir
Benim Dişi kuş Yuvalık Ağzı Kemiriyor Ağızdan Yem Alıyor Lakin Erkek Kuşu ısırıyor kavga ediyorlar sürekli Neden Olabilir? Yumurta Almak için Tavsiyeniz Varmıdır?
benim bi sorunum var benim muhabbet kuşlarım kutuya giriyor ama kutuyu delmeye çalışıyor,kutuyu açıyor .Erkek kuşu alalı 2 ay oldu ne yaparsam yapıyım bi türlü çifleşmiyorlar biber versem kızışırlarmı lütfen yardım edin.
Kardeşim bemim alalı 2 ay oldu diyosun enaz 6 ay birbirlerine alışmaları gerekiyor. Ha deyince çiftleşme gerçekleşmez ve sadece yem ve su vererek hem çiftleşme olmaz hem yumurta alamazsın…
kardeşim dişi kuşlar yumurtlamadan önce her şeyi ısırır erekeğine gelince onlayı ayırdıysan çiftleşmezler
Abi benim kuşlar dişi yuvayla ilgileniyor , iki kez çiftleşirken gördüm yumurta gelirmi
Yuvaliga giren kuş yuva hazırlıyor erkek kuş dişi ye yem kusuyorsa kendi hallerine bırak bazen yuvalık da çiftleşir ler goremezsin kizismasi içinde yumurta maması ver havuç lu olsun
yumurtalığıda koydum
fazla sıkma yoksa ölür
Merhaba,
Erkek kuşuma eş aldım 2 gün önce. benim aklıma takılan yuvalık hemen takılmalı mı yoksa beklemelimiyim, bu konuda bir zaman dilimi var mı ?
Erkek 7 aylık
Dişi 6 aylık
Benim kuşlarim ikisi yumurtadan çıktı 3tanesi daha çıkmadı yumurtalar kirlendi kendi dışkılarıyla yumurtaya zarar olurmu
yumurtalar boştur değilsede yavarular ölmüştür
koy kendisi alışır eğer girmiyorsa yumurtlamadan önce onu sıkmadan günde 1 kere yuvaya koy
merhaba
dişi bir kuşum var ve 3 yıldır bizimle tek kalıyor.şu zamana kadar hiç sıkıntı çıkarmadı ancak şuan tüy dökme dönemindeki halinden bile daha huysuz.kafesin altında duruyor ve aynaya sessizce ötüyor.normalde de huysuzdur kendisini benden başka kimseye yaklaştırmaz ama bu halleri beni endişelendiriyor.gagası biraz kararmış durumda ve çok sinirli.eş almayı düşünüyorum ama birbirlerini öldürmesinden korkuyorum.daha önce denemiştik hiçbirini kabul etmemişti hep ısırmaya çalışıyordu.ne yapmam gerekiyor emin değilim bilgisi olan yardım ederse çok müteşekkir olurum.
ondan büyük bir eş al eğer ısırıyorsa telefonundan kuş sesi açarak kuşlara alıştıra bilirsin ama ölebilir
Merhaba ben erkek kuşu alalı 2 ay oldu dişi kuşum çok böyle kızışmış sürekli erkekle çifteşmeye çalışıyor erkek olanı bir türlü yanaşmıyor ne yapmalıyım
Öncelik le erkek kuş kafes hâkimiyeti kurması lazım erkek kuş yuvalık takılı olacak bir birilerini karşılık li görsün 10.15 gün böyle dursunlar sonra dişi kuşu erkek kuşun kafesine atarsan Alisirlar ve eş tuttuklarinda yavru alabilirsin dişi kuşn kafesine erkek kuşu atarsan kavgalar kaçınılmaz olur
telefonundan kuş sesi aç kuşlara alışır
Benimkilerde ciflesti ama ara sira kavga ediyorlar ben arastirim disi kus erkek kusu bile öldürebiliyormus .ama yumurtladiktan sonra .
Gerci ben bisi anlamafim o yuzden soruryorum ayiralimmi ayirmayillimmi ?
Merhaba bnm kuşlarım çift fakat erkek dişinin üstüne çıkıyor ama birleşme saglanmıyor gözlemime göre bu durumu aşabilirmi 2 aydır hep böyle
bende cilesmr yok?
Benim çiftin kuyruğu aşağı yukarı sallanıyor , iki kere çiftleşirken gördüm dişi yuvaya çok şık giriyor yumurtlayacakmı acaba
Benim kuslarda oyledi 3 gun once 1 yumurta yapti 2 gunde 1 yumurta yapması lazimmis ama 3 gundr 1 tane yapti bilgisi olan varsa aydinlata bilirmi
Benim kuşlarım ilk yumurtasını 9 temmuz da yaptı sonra 2_3 gün arayla 5 yumurta yaptı dişi öyle yumurtanın üstündeydi bugün sabahtan beri dişi yuvaya girmedi ve yavrular çıkmadı acaba yumurta çatlayacak diyeni yuvaya girmiyor bilgisi olan varmı bana yardımcı olabilir mi ? 5 yumurtamın dolumu boşmu bilmiyorum dişi neden yuvaya girmiyor. Yumurta çatlayacak diyemi girmiyor
Ne oldu çıktılar mı
kardeşim benimde 1 çiftim var 5 aydır bendeler ve yavru almak istiyorum evde yavru almış iseniz yardımcı olurmusunuz
benim kuşlarım dişi 1 yaşından biraz daha büyük erkek 7 yaşından biraz büyük hiç çiftleştiklerini görmedim ama dişinin gagası koyu kahve turuncu gibi resimdeki gibi poposu bombe kanatları düşük kuyruk sallıyo yuvaya girip çıkıyo bazen hiç çıkmıyo yumurta gelirmi acaba yavruların ölme riski varmı talaş koydum bugün kenarlara itmiş erkek çok sağlam 7 yaşında olmasına rağmen hasta olmuyo sanırsınız 2 yaşında hopluyo zıplıyo yani erkek sağlıklı erkeğin yaşından dolayı bi sıkıntı olurmu ?
Benim kuşlarım hep gözümün önünde ondanmı çiftelşmiyolar acaba arada bi yaklaşıyolar sonra çekiliyolar geçen bi çiftelşir gibi oldular ama hiç bir belirtisi yok Erkek:7 Dişi:6 aylık bilgisu olam varsa paylaşabilirmi
Bence hiçbir alakası yok benim gözümün önündeyken de çiftleşiyor kuşlarım ama belki kuştan kuşa fark edebilir.
Merhaba kuşum 11 Ağustos ta ilk yumurtasini yapti ve 6 adet yumurta oldu ama hepsi boş çıktı.Bugun 13 Eylül itibariyle tekrardan yumurta yaptı,sizce bu normal midir,kuşum yavru büyütmedigi için bu ikinci kuluckasi onu yine yorar mı,şimdiden teşekkürler.
Merhaba ben kuş kafesine yuva aldım ve talaş koydum içine ama baya oldu koyalı kuşum yumurtlamıyor neden olabilir.
Bendeki kuşlarda da durum aynı
Mrb . Benim cift kusum 3 aydan fazla oldu beraberler. Yem kusma, öpüsme , birbirini kaşıma gibi durumlar mevcut ama yumurtlama yok disi yuvaya girmiyor bir sey anlamadim yardimci olacak arkadaslara sumdiden tşkler
Merhaba dişi muhabbet kuşum kesinlikle yuvaya girmiyor montumun cebini kuluçka olarak benimsemiş. Ne yaptıysak ne kadar araştırıp her yöntemi denesek de yuvalığa alıştıramadık. Zaten kaç senedir tişörte monta girme huyu vardı oyun oynuyordu ama şimdi yuva yaptı ve hamile doğurmak üzere ama cepte yavrular ölür diye korkuyorum ya kırarsa çünkü cep kazıma huyuda var ne yapacağımı şaşırdım lütfen biri işe yaracak bir şey söylesin. Bu duruma ailece çok üzülüyoruz.
ilk defa kuş besliyorum, 2 gün önce dişi bir kuş aldım sanırım benim erkek kuştan büyük, aldığım dişi kuş çok sakin fazla hareket etmiyor, baya büyük gözüküyor acaba yumurtlamaya hazırlanıyor olabilir mi? Kuşum sağlıklı yem yiyor fakat çok nadir ses çıkarıyor.
Muhabbet kuşumun yaklaşık 1,5 aydır arkası şiş baya tüyleri de döküldü ama bir türlü yumurta yapmadı. Sıkışma yaptı dicem rahatsız da değil gibi. Ne zaman yumurta yapar bir sorunu mu var acaba????
Merhaba benim 1 çift muhabbet kuşum daha önce 4 adet yumurta verdi ama yumurtaları sonradan kırarak yuvadan dışarı attı. Şimdide 4 yumurtası var bugün 1 yumurtada yuvalıktan dışarıda mama yemliginde var ve saglam yuvadan mı attı bilmiyorum dişi yuvalıktan çıkmıyor acaba yumurtayı yuvaya koymalımıyım Teşekkürler
Benimde bir sorum olacak.Kuşum gorumcemin kusuyla birazcik ayni kafeste kaldi aradan gunler gecti ve suan yumurtladi.Ama ciftlestimi bilmiyoruz,yada kendi kendine mi yumurta yapti ici bosmu onu da bilmiyoruz.Ne yapmamiz gerekiyor?
Benim iki tane kuşum var yumurtladı 1.kezde 6 yavrusu 2. Kezde de 7 yavrusu oldu ama şuan farrkettim ki yine yumurylucak yumurtlamaması için ne yapmam gerekiyor? Arkadaştan duydum sağlığı için zararlıymış ve ölüm le de sonuçlanmış 3. Kez kuluçkaya yatması yardım eder misiniz ne yapmalıyım
Bir çift kuşum var başlarda dişi erkeği dövüyordu ama şimdi yakinlasiyorlar dişi kuş yuvalığı kemiriyor kalamar kemiğini çok tüketiyor ciftlestiklerini görmedim hiç acaba hamile olabilir mi o günde erkegi dişiye kusarken gördüm
Benim bir erkek muhabbet kuşum var. Ona bir çift almayı planlıyordum. Ama eşi hangi renk ve adını ne koysam diye günlerce düşünüp durdum. Bu konuda yardım eder misiniz ve unutmadan erkek kuşum mavi renkte. Karışmasın diye farklı renk olması gerek.
Selamın aleyküm bi sorum olcak benim dişi kuş sürekli yuvada yatiyo poposunda da şişlik var fakat dün çiftleşirken gördüm poposunu kontrol ettim yumurta varmı diye yumurta sertligide yok bide tüy dökmüş poposu normal mi acaba
Selamlar arkadaşlar benim kuşlar erkek 2 dişi 3 yaşında erkegi alalı 3 ay oldu ama 1 kez eşleşti yumurtladı ama çürük çıkarmı ???
Merhabalar acil bilgiye ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim ben japones muhabbet kuşu aldım ama bu kuş hamile çıktı belirtiler bire bir aynı hamile kuşlarla benim öğrenmek istediğim kuşumun eşi yok eşini almadim eşi olmadan doğurabilir mi yavruları yaşarmı şimdiden teşekkür ederim..
Eğer ciftlesmisse döllenmiş yumurtadan yavrulari çıkar anne kuşa destek olup buyutebilirsin bı nebze baba kuşun görevini yapman lazım yavru besleme aparatı var alıp yavru mamasiyla kursaklarini doldurursun ancak kızgınlık yumurtası olup olmadigina dikkat et kuş yorulmasin boş yere
Dişi kuşum çok kızışmış erkek kuşu alalı 2 ay oldu erkek bir türlü yanaşmıyor ayrıca çiftleşmesi için öpüşmeleri yeterli mi ne yapmalıyım ?