MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Köpekler Neden Ulur?

Köpekler Neden Ulur?

Uluma, köpeklerin başvurduğu vokal iletişim yöntemlerinden bir tanesi olarak sayılır. Köpekler ilgi çekmek, başkaları ile iletişime geçmek ve varlıklarını bildirmek için uluyabilmektedirler. Bazı köpekler ise aynı zamanda yüksek desibelli seslere de uluma ile tepki gösterebilmektedirler; ambulans sirenleri ya da müzik aletleri gibi… Eğer köpeğinizde aşırı uluma sorunu varsa, bunun sebeplerini ve çözümlerini öğrenmeniz gerekecektir.

Köpeklerde Uluma Sebepleri Nelerdir?

Ayrılık Stresi Sebebi ile Uluma

Eğer komşularınız, siz işteyken köpeğinizin uluduğunu söylüyorsa, köpeğinizin uluma sebebi ayrılık stresinden kaynaklanıyor olabilir. Ayrılık kaygısı sebebi ile uluma, yalnızca köpek sahibinden ayrı ve yalnız kaldığında meydana gelir. Bu tür ulumalarda ayrılık kaygısının en az bir semptomu daha mevcuttur; volta atma, depresyon ya da stres gibi…

Tıbbi Sebeplerden Uluma

Köpekler bazen canları acıdığında ya da hasta olduklarında uluyabilirler. Eğer köpeğiniz ulumaya başlar ya da normalde uluduğundan daha fazla ulursa, onu bir veterinere götürmenizde fayda vardır; böylece hastalık ya da yaralanma gibi sebepleri önceden tespit etmiş olursunuz.

Köpeklerde Aşırı Uluma Konusunda Ne Yapılmalı?

Seslere Karşı Ulumalarda…

Eğer köpeğiniz başka bir köpeğin uluması ya da yakınlardaki bir siren sesi gibi aşırı yüksek seslere karşı cevap olarak uluyorsa büyük bir ihtimalle ses kesildiğinde de ulumasını kesecektir. Bu tür ulumalar çoğunlukla aşırıya kaçmamakla birlikte bahsi geçen tetikleyicinin sürekli olması durumunda sorun yaratabilir. Bu gibi durumlarda sistematik desentizasyon ve karşı şartlandırma yöntemlerine başvurmanız mümkün.

Sistematik Desentizasyon & Karşı Şartlandırma

Sorun köpeğin herhangi bir şeye karşı hissettiklerinden kaynaklanıyorsa bazen ona farklı bir davranış biçimi öğretmek yeterli olmayabilir; ulumak yerine bir oyuncak getirmek gibi. Bunun yerine motivasyonunu ve hislerini değiştirmek en etkili yöntem olarak karşınıza çıkabilir; böylece davranışlar soruna yol açan sebepleri doğrudan adreslemiş olursunuz.

Köpekler Neden Ulur?

Sistematik desentizasyon ve karşı şartlandırma/koşullandırma, korku, anksiyete, fobi ve saldırganlık gibi sorunların tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntemlerdir. Eğer köpeğinizde ulumaya yol açan davranışsal sorunlar varsa bu iki yönteme başvurmanızda fayda vardır. Elbette yöntemleri uygulamadan önce detaylı araştırmalı ve nasıl işlediğini iyice öğrenmelisiniz.

İlgi Çekmek İçin Ulumalarda…

Bazen köpekler, ulumanın onlara ilgi kazandırdığının farkına varabilirler. Eğer köpeğiniz bu sebep ile uluyorsa, uluması genellikle siz onun yanındayken ve onunla birebir ilgilenmiyorsanız gerçekleşir. Eğer köpeğiniz dikkatinizi çekmek ya da yemek veya oyuncak gibi istediği şeyleri “rica etmek” için uluyorsa, bu davranışı törpülemek için ona iki şey öğretmeniz gerekir: Öncelikle ulumasının bir işe yaramadığını öğretmeli, ardından da sessiz olmasının işe yarayacağını göstermelisiniz. Bunu nasıl mı yapacaksınız?

  • Köpeğinizin ilgi bekleyen ulumasını görmezden gelin.
  • Sessiz olduğu zamanlarda onu ödüllendirin.

Bu kadar basit!

Köpeğinizle Vakit Geçirin

Bazı köpekler kendilerini yalnız hissettiklerinde ister istemez uluma yoluna başvururlar. Bu yalnız bırakıldıklarında ya da uzun bir süre dışarıda tutulduklarında meydana gelebilir. Tıpkı insanlar gibi köpekler de oldukça sosyal canlılardır ve insan aileleri ile düzenli etkileşime ihtiyaç duyarlar. Eğer köpeğiniz kendi başına bırakıldığında sıklıkla uluyorsa bu, onunla daha fazla kaliteli vakit geçirmeniz gerektiğinin bir işareti olabilir. Onu daha fazla içeride tutun, onunla oyunlar oynayın ve uzun yürüyüşlere çıkın. İyi davranışları ödüllendiren bir eğitim seansına da birlikte katılmanız mümkün. Eğer köpeğinizi evde tek başına bırakmak zorunda kalırsanız, ona bolca oyuncak ve ilgi çekici kemirme objeleri bıraktığınızdan emin olun.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir