MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Apartmanda Köpek Besleme İle İlgili Hukuk Kuralları

Apartmanda Köpek Besleme İle İlgili Hukuk Kuralları

Eğer bu yazıyı okuyorsanız, büyük bir ihtimalle ya hali hazırda dairenizde bir köpek besliyorsunuz ya da çok yakın bir zaman dilimi içerisinde bir köpek sahibi olmayı planlıyorsunuz demektir. Merak etmeyin; yalnız değilsiniz. Söz konusu metropol hayatı olduğu zaman çok azımızın villada ya da bahçeli müstakil bir evde köpek besleme imkanı oluyor. Maalesef pek çok hayvansever, sadık dostlarını birkaç metre karelik apartman dairelerinde beslemek, sevmek ve onlara olabilecek en iyi yaşama vermek üzere çabalıyorlar.

Köpek beslemek, kedi, kuş ya da hamster beslemeye benzemiyor; köpeklerin evcil hayvan olarak çok daha farklı ve kendine has bir bakım ve beslenme rutini söz konusu. Hal böyle olduğu zaman apartmanda köpek beslemek biraz zorlayıcı bir durum haline gelebiliyor. Özellikle köpeklerin doğaya ve açık havaya ihtiyaç duymaları, havlama istekleri ve avlanma içgüdüleri, toplu yaşam söz konusu olduğunda birer engel teşkil edebiliyor. Yasal birimler de bunun farkına varmış olacak ki apartmanda köpek besleme konusunda belli başlı kurallar ve kanunlar getirmiş. Apartmanda köpek bakma ile ilgili hukuk kuralları, hem köpek sahiplerini hem de diğer apartman sakinlerini aydınlatacak nitelikte.

Apartmanda Hangi Evcil Hayvanlar Beslenebilir?

Apartmanda köpek bakma kurallarına geçmeden önce bir apartman dairesinde hangi hayvanların beslenebileceğine değinmek gerekir. Başta apartman daireleri olmak üzere müstakil evlerde ve sitelerde beslenebilecek hayvanlar köpekler, evcil kediler, kafes kuşları, akvaryum balıkları, kemirgenler ve sürüngenler olarak belirleniyor.

Eğer apartman yönetimi planında ya da site yönetmeliğinde özellikle köpek beslenmesine bir kural söz konusu ise, bu kurala uymak gerekiyor. Bazı sitelerde ve rezidanslarda yönetmelik planında köpek beslenemeyeceğine dair özel kurallar bulunabiliyor.

Siz köpek edindikten sonra kat malikleri oy çokluğu ile de böyle bir karara gidebilir. Bu karar, sizin için geçerli olmayacağı gibi ancak ve ancak karardan sonra köpek sahibi edinenleri bağlayacak bir karar olacaktır. Aksi bir karar bulunmadığı takdirde tüm sorumluluğu alarak ve tüm yükümlülükleri yerine getirerek köpeğinizi beslemeniz mümkündür.

Apartmanda Evcil Hayvan Beslerken Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir?

Apartman dairesinde hayvan beslemek ile ilgili en güncel yasal kanun şu şekilde ifade edilmektedir:

Hayvanların sahiplenilmesi ve bakımı

MADDE 5. – Bir hayvanı, bakımının gerektirdiği yaygın eğitim programına katılarak sahiplenen veya ona bakan kişi, hayvanı barındırmak, hayvanın türüne ve üreme yöntemine uygun olan etolojik ihtiyaçlarını temin etmek, sağlığına dikkat etmek, insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür.

Burada belirtilen maddeye göre bir köpek sahibi olarak sorumluluğu aldığınız köpeğin ihtiyaçlarını temin etmeniz, onu kontrol altına almanız ve hem kendi, hem diğer insanların ve çevresinin sağlığı açısından gerekli önlemleri almış olmanız gerekmektedir. Bu sorumlulukları yerine getirdiğiniz sürece apartmanda köpek beslemeye dair tüm sorumluluklarınızı da yerine getirmiş olursunuz.

Kanunun başında belirtilen sahiplenme maddesine uymak için köpeğinizi herhangi bir barınaktan ya da satıcı belgeli bir yetkili kişiden veya üreticiden temin etmiş olmanız gerekir.

Resmi onaylı bir barınak, onaylı bir üretici ya da bir rehabilitasyon merkezinden temin ettiğiniz köpeğinizin bakımını ve tüm sağlık kontrollerini yaptırmanız ve bu kontrolleri kayıt altına almanız da bir diğer önemli unsurdur.

Köpeğiniz yaşadığı çevrede geçerli olan yerel kurallara uyduğu ve uyum sağladığı sürece yasalarla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamamanız gerekir.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Apartmanda Köpek Besleme İle İlgili Hukuk Kuralları için 2 Yorum Var!

  1. Selma Rumelioglu dedi ki:

    Apartman giriş boşluğunda köpek bulunduranlar nasıl bir uygulama vardir

  2. Ali Çetin dedi ki:

    hukuken apartmanda köpek beslemenin yasak olmadığı belirtiliyor.benim üst katımdaki komşum kiracı olarak taşındı.Benkat malikiyim ve kendi evimde oturuyorum.Emekliyim. Huzura ihtiyacım var.Fakat üst komşum yoror.Oğlum sanayide vardiyeli olarak çaliş.Oğlum sanayide vardiyalı olarak çalışıyor..Dün gece saak gece yarısı12.30 eve geldi.12 saatlık ayakta çalışarak gelen oğlum eve gelmeden yarım saat önce yüksek sesl
    havlamaya başlıyan köpeğin sesi sabahın 05.00 ine kadar sürdü.Bu çocuk sabaha kadar uyumadı . Bu insan bu şartlarda nasıl ertesi günü meaiye gidebilir uykusuzluk sebebiyle tezgah başında çalışırken uyuklaması halinde bir iş kazası geçirip Allah korusun parmağını veya elini veya kolunu kaybetse sorumlusu kim olacak beraberinde getirdiği fino cinsi köpekden dolayı huzurum yok uyuyamıyorum.köpek her zaman yükses sesle bağırıyor.kanun yapanlarınDİKKATİNE sunarım.Madem köpeğin bağırması önlenemezmiş O zaman müstakil evde beslesinler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir