MENU
100'LERCE ÜRÜNDE EN UCUZ FİYATLARI HEMEN BUL >
Üye Ol | Giriş Yap
Köpekler Neden Ağlar?

Köpekler Neden Ağlar?

Köpeğinizle birlikte geçirdiğiniz hayatınızın bir bölümünde, köpeğinize baktığınızda sulu gözlere sahip olduğunu fark etmiş olmanız mümkün. Elbette ilk içgüdü ile köpeğinizin herhangi bir şeye üzüldüğü için ağladığı kanısına varmanız çok olası; ancak bu gözyaşlarının sebebi üzüntüden başka bir şey de olabilir. Köpekler neden ağlar, köpeklerin gözlerinin dolmasına neden olan sebepler nelerdir ve bu gibi durumlarda ne yapılmalı gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız, bu rehber tam size göre.

Köpeklerin Ağlaması Normal Midir?

Elbette hepimiz köpeklerin aşırı derecede duygusal ve hissiyatlı hayvanlar olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte bizim duygularımızı da hissedebildiklerinin ve bizim moralimiz bozulduğu zaman onların da moralinin bozulduğunun farkındayız. Tüm bunlara rağmen bu, yine de köpeğinizin sizin her canınız sıkıldığında ağlamaya başlaması anlamına gelmiyor.

Bu noktada belirtmekte fayda vardır ki her ne kadar insanlar, duygusal sebeplerden ötürü ağlayabiliyor olsalar da, köpeklerde böyle bir yeti yoktur. Bu yüzden de köpeğiniz ağlıyorsa ya da gözlerinden gözyaşı geliyorsa bunun altında duygusallıktan başka bir sebep aramak gerekir.

Köpekler Neden Ağlar?

Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de göz yaşı kanalları vardır. Bu kanallar, gözlerinin fonksiyonlarını birebir yerlerine getirmelerine yardımcı olur. Bununla birlikte bir köpeğin gözyaşı kanalı, içerisinde yer alan sıvıyı, dışarıya atmak yerine geri boğazına ve burnuna doğru atar. Bu yüzden de eğer ki köpeğiniz ağlıyorsa, onu bir veterinere göstermenizde fayda vardır.

Köpekler Neden Ağlayabilir?

  1. Alerji: Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de alerji, gözlerinin sulanmasına sebep olabilir. Köpekler başta polen, duman, toz, kir ve gıda içeriği olmak üzere pek çok farklı şeye karşı alerjik olabilir. Bunu tespit edebilmek için veterinere gidip bir köpek alerji testi yaptırmak gerekir.
  2. Tıkalı gözyaşı kanalları: Eğer köpeğinizin gözyaşı kanalları tıkalıysa, normalde oradan geçmesi gereken yaşlar gözlerinden boşalmaya başlayabilir. Bu göz sıvısına epifora denir. Köpeğinize epifora olduğunu, gözlerinin etrafını çevreleyen bölgenin nemli olmasından anlayabilirsiniz. Bu uzun süreler devam ettiği takdirde yine göz çevresinde kızarıklık, hassasiyet ve cilt kuruluğu meydana gelebilir.
  3. Enfeksiyon: Eğer köpeğinizin gözlerinden akan sıvı sarımsı, kanlı ya da balgamlıysa bu, köpeğinizde göz enfeksiyonu olduğuna bir işaret olabilir. Göz enfeksiyonun diğer belirtileri arasında şiş ve kızarık gözler de yer alır.
  4. Çizilmiş kornea: Eğer ki köpeğiniz fazlaca aktif bir köpekse, farkında olmadan korneasını çizmiş olma ihtimali bir hayli yüksektir. Kedilerle, köpeklerle ya da diğer evcil hayvanlarla sert bir şekilde oynamış olması, kalın ve gür bitkiler içerisinden koşması ya da göz bölgesine yabancı cisim gelmiş olması, korneasının çizilmesine yol açabilecek faktörlerdendir. Gözyaşı ile birlikte bu gibi durumlarda köpeğiniz gözlerini patileyebilir ya da çok hızlı bir şekilde göz kırpabilir.
  5. Gözüne bir şey kaçmış olması: Bazen köpeğinizin gözleri sulanmışsa bunun sebebi gözüne bir şey kaçmış olması olabilir. Gözüne ya da kirpiklerine toz ya da kir gibi ufak bir yabancı madde bulaşmışsa, bu her insanda olduğu gibi köpeğinizde de göz sulanmasına yol açabilir. Çoğu zaman köpeğiniz, bu yabancı maddeyi kendi kendine atabilir ve ağlaması da kısa bir süre içerisinde durabilir. Yabancı maddenin kendiliğinden gözünden çıkmaması durumunda köpeğinizi yakından gözlemleyerek veterinere götürmeniz gerekebilir.

Köpekler Neden Ağlar?

Her ne kadar ilk bakışta köpeğinizin üzüntüden dolayı gözyaşlarına boğulduğunu düşünmek kalbimizi ısıtıyor olsa da, çoğu zaman bu göz ve göz çevresinde ufak ya da büyük bir sağlık sorununun göstergesidir. Köpeğinizde gözyaşı semptomları ile karşılaştığınızda durumunu yakından gözlemlemenizde ve sorunu tespit ettikten sonra onu veterinere götürmenizde fayda olacaktır.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir