MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Kedilerde Diş Fırçalama

Kedilerde Diş Fırçalama

Eminiz ki her kedi sahibi kedisinin nefesinin yeterince ferah ve güzel kokulu olmadığı zamanlara denk gelmiştir. Hele bir de o balıklı kedi mamasından yediyse nefesi dayanılmaz bir hala alabiliyor, değil mi? Kedilerde diş fırçalama oldukça önemli bir konudur ve ara ara kedinizin nefesinden gelen bu rahatsız edici kokular aslında bir diş hastalığına işaret olabilir. Diş rahatsızlıklarını tetikleyen bakteriler ise kedinizin bağışıklık sistemi boyunca dolaşabilen ve akciğer, kalp ya da böbrek sorunlarına yol açabilecek bakteriler ile aynı nitelikte.

Kedinizin ağzını ve dişlerini sağlıklı tutmak, düzenli veteriner check-up’ları ya da tercihinize göre evde diş fırçalama kadar basit bir süreç aslında. Birkaç basit adım ile kedinizin hayatına adeta yıllar eklemeniz mümkün. Kedinizin asla ama asla dişlerini fırçalamanıza izin vermeyeceğini düşünüyorsanız taktiklerimizi denedikten sonra tekrar bekleriz.

Kedimin Dişlerini Nasıl Fırçalamalıyım?

Tabii ki her şeyden önce veteriner kliniğinizden kedilere özel üretilen bir diş fırçası satın almanız gerekecek. Bu tür diş fırçaları genellikle ufak, yumuşak ve esnek olur. Diş fırçasına ek olarak yine kediler için üretilen bir diş macununa ihtiyacınız olacak. Piyasadaki üreticiler kedilerin balık kokusuna ve tadına dayanamadığını biliyor olacak ki çoğu kedi diş macunu balık ya da tavuk aromalı oluyor. Burada üzerine basa basa belirtmemiz gereken bir nokta var: Hiçbir koşulda insanlar için üretilen diş macunları ile kedinizin dişlerini fırçalamaya kalkmayın, çünkü onların içerisinde kedinizin sindirim sistemine ciddi zararlar verebilecek kimyasallar mevcut. Bu uyarıyı da yaptıktan sonra sıra diş fırçalama adımlarında:

  1. Kedinizi kucağınıza alın ve rahatlamasına izin verin.
  2. Rahatladıktan ve yerleştikten sonra nazikçe ağzının bir tarafından dudağını kaldırın ve dişlerinin dış kısımlarını fırçalamaya başlayın. Burada önemli olan her zaman diş etlerinden aşağıya doğru hareketlerle fırçalıyor olmanız, bu sayede diş aralarına giren yemek artıklarına erişerek onları ağızdan çıkartabilmeniz mümkün olur.
  3. Alt çeneye geldiğinizde ise diş etinden yukarı doğru fırçalamanız gerekir. Bunu yapabilmek için kedinizin her iki yanağından hafifçe bastırarak ağzını tamamen açmasını sağlamanız gerekebilir. Çoğu kedi diş macununun kokusunu ve tadını aldıktan sonra zaten ağzını açmaya meyilli olacaktır.
  4. Ağzının tamamını fırçalamış olduğunuza emin olana kadar fırçalamaya devam edin.
  5. İşlem tamamlandıktan sonra kedinizin ağzını herhangi bir şeyle çalkalamaya gerek yok, zira kedi diş macunları yenmek üzere tasarlanır ve içerisinde herhangi bir kimyasal bulunmaz. Diş fırçalama işlemi bittikten sonra kedinizi ne olur ne olmaz su kabına doğru yönlendirmenizde de fayda var.

Kedimin Dişlerini Ne Zaman Fırçalamalıyım?

İşin aslına bakarsanız kedinizin dişlerini her gün fırçalamak ağzının temiz ve sağlıklı olması için en ideali, ancak bunu haftada birkaç kez yaparsanız bile bakterilerin birikmesini önemli ölçüde önlemiş olursunuz. Eğer evde bir kedi yavrusu varsa onu küçük yaştan diş fırçalamaya alıştırmanızda fayda var. Bu vesileyle hem sürece çabucak adapte olmasını sağlar hem de olgunluğunda oluşabilecek diş rahatsızlıklarını büyük ölçüde önlemiş olursunuz.

Kedim Dişlerini Fırçalatmak İstemezse Ne Yapmalıyım?

Eğer kediniz diş fırçalama işlemi için kucağınızda oturmayı reddederse onu adeta bir dürüm gibi bir havluya sarmak ve bu işi yapmak durumunda kalabilirsiniz. Bununla birlikte bu tür zorlama hareketlerin yetişkin kedilerde pek tavsiye edilmediğini de vurgulayalım. Eğer havluya sarmalamak bir işe yaramazsa her bir oturuşta birkaç diş fırçalayarak süreci birkaç güne yaymayı deneyin.

Kedinizin dişlerini fırçalamak onu mutlu, huzurlu ve sağlıklı tutmanın en önemli yollarından bir tanesi. Düzenli diş bakımı alan kedilerin yaşı ilerledikçe ağız ve diş sorunları ile karşılaşma ihtimalleri oldukça düşük. Bununla birlikte yılda bir bile olsa kedinizin dişlerini veteriner kontrolünde temizletmenizde de fayda var.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Kedilerde Diş Fırçalama için 1 Yorum Var!

  1. Yıldırım dedi ki:

    1 yaşında british shorthair erkek kedim var 2 gündür durgun yemek yemiyor bizimle vakit geçirmiyor gizli yerlerde uyuyor üzülüyorum aşıları tam iç parazit hapını veriyorum sorun ne olabilir teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir