Aşırı hareketli, hiperaktif köpeğiniz ile sorunlar mı yaşıyorsunuz? Merak etmeyin, yalnız değilsiniz. İstatistiklere göre gün geçtikçe hiperaktif köpeklerin oranı artıyor. Köpeklerde hiperaktifliğin ve aşırı hareketliliğin tam olarak sebepleri henüz belirlenebilmiş değil, ancak veterinerler bu sorunun en önemli kaynakları arasında beslenme rejimini ve çevresel ortamlar olarak işaret ediyor. Köpeklerde hiperaktivite veya saldırganlık, köpek sahipleri için ciddi birer soruna dönüşebilme potansiyeline sahip ve kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Bazı köpek sahipleri hiperaktiflik ve aşırı hareketlilik sorunu ile baş edemedikleri için köpeklerini başkasına vermek zorunda bile kalabiliyor…
Pekiyi köpeklerde hiperaktiflik tam olarak nedir? Aslına bakarsanız “hiperaktif” ya da “aşırı hareketli” olarak nitelendirilen pek çok köpek aslında gayet normal. Hareketliliklerinin sebepleri arasında egzersiz yoksunluğu ya da doğuştan gelen bir enerji bolluğu olabilir. Öte yandan problem niteliğinde hiperaktifliğin semptomları çok daha başka.
Köpeklerde Hiperaktivite Semptomları
Köpeklerde gerçek “hiperaktiflik” tıbbi bir problemdir ancak oldukça nadir görünen bir rahatsızlıktır. Eğer köpeğiniz aşağıdaki semptomları gösteriyorsa gerçekten de hiperaktivite rahatsızlığından şikayetçi olabilir. Bu gibi durumlarda izlenebilecek en iyi yol, tabii ki onu hemen bir veterinere göstermektir.
- Kompulsif hareketlilik (Kendi kuyruğunu kovalamak, daireler çizerek koşmak vs.)
- Hummalı ve anormal davranışlar
- Huzursuzluk ve huysuzluk
- Durmadan hareket etme ihtiyacı hissetme
- Nefes alıp vermelerde sıklaşmalar
- Odağını bulamayan göz bebekleri
Köpeklerde Anormal Hareketliliğin Sebepleri Ne Olabilir?
Eğer köpeğiniz yukarıdaki belirtileri göstermek yerine sadece sürekli olarak aşırı derecede hareketli davranıyorsa, aşağıdaki faktörleri sebep olarak ele almanız gerekebilir:
- Beslenme Rejimi: Her zaman söyleriz; ne yersek oyuz. Köpekler de buna istisna değil. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda köpeklerin beslenmesi ile davranışları arasında birebir korelasyon olduğu kanıtlanmış, davranışsal sorunların kökeninde beslenmenin de etkili olduğu ortaya çıkartılmıştır. Söz konusu hiperaktif davranışlar olduğu zaman ise özellikle şekerin etkisi büyük. Koruyucu maddeler, gıda katkıları ve yapay renklendiriciler de köpeğinizin hiperaktivitesini tetikleyecek nitelikte. Eğer köpeğinizde aşırı hareketlilikten şikayetçiyseniz, değişikliklere diyetindeki şeker miktarını azaltmaktan başlayabilirsiniz.
- Egzersiz: Köpeğiniz yeterince egzersiz almıyor olabilir mi? Düzenli ve günlük egzersiz seansları, köpeğinizde biriken enerjinin atılmasına yönelik en etkili kanallardan bir tanesidir. Eğer köpeğinizle birlikte yürüyüş ya da koşu yapma imkanınız varsa koşu ayakkabılarınızı hiç zaman kaybetmeden her nereye gömdüyseniz oradan çıkartın. Öte yandan köpeğinizi uzun vakitler evde tek başına bırakmak zorunda kalıyorsanız, oynayabileceği birkaç oyuncak bırakmayı ihmal etmeyin. Bu en azından zihnini meşgul eder ve can sıkıntısını ortadan kaldırabilir.
- Davranışsal Eğitim Süreçleri: Köpeğinize onu sahiplendiğiniz ilk andan itibaren doğru davranışsal eğitimi vermek, onu sadece daha uysal bir köpek yapmakla kalmaz, ayı zamanda zihnini de meşgul etmesine yardımcı olur. Bununla birlikte can dostunuzla kaliteli vakit geçirmek için de bu eğitim seansları idealdir. Sabır ve zamanla köpeğinizi istediğiniz şekilde eğitebilir, böylece içinde biriken enerjiyi de düzenli olarak boşaltma imkanı sağlarsınız.
- Günlük Rutinler: Köpeğinizle birlikte sadık kaldığınız düzenli rutinleriniz var mı yoksa günleriniz genelde kaotik ve düzensiz mi geçiyor? Köpekler, hayatlarında belirli bir rutin ve düzen olduğunda kendilerini daha güvende ve daha rahat hissederler. Düzenli bir yaşam sürmeyen bir köpek kendini boşlukta, güvensiz ve tehlike altında hissedebilir, bu negatif hisler de onun davranışlarında aşırı hareketliliğe yol açabilir. İster sabah veya akşam yürüyüşleri, ister akşam üzeri park ziyaretleri, ister her akşam haber kanallarını birlikte izlemek olsun; köpeğinizle birlikte düzenli ve rutin olarak yaptığınız günlük aktiviteleri yaşamınıza dahil etmeye ve onlara sadık kalmaya özen gösterin.
- Fiziksel Rahatsızlıklar: Bazen köpeklerde oluşabilen fiziksel hastalık veya rahatsızlıklar, semptomlarını hiperaktivite semptomlarına benzer bir şekilde ortaya çıkartabilir. Diğer tüm ihtimalleri deneyip hiçbir çözüm bulamadıysanız, köpeğinizi genel bir muayene için veterinere götürmenizde fayda olacaktır.