MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Köpeğiniz için Kilo Aldırıcı Vitaminler

Köpeğiniz için Kilo Aldırıcı Vitaminler

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerimizin de bazı dönemlerde vitamin ve mineral takviyesi alması normaldir. Köpekler için verilen en yaygın vitaminler eklemlerinin güçlenmesini sağlamaya yarayan vitaminler ve yağ asitleridir. Yaşlanan köpeklerimizin bilişsel fonksiyonlarını arttırmak için de probiyotik takviyesi verebiliriz. Tabi dışarıdan alınan bu takviyelerin muhakkak veteriner kontrolünde olması gerekir. Vitamin kullanan bir köpekte meydana gelen olumlu değişimler başka bir köpek de işe yaramayabilir hatta köpeğe zarar bile verebilir. Bu yüzden dışarıdan takviye alması gerekiyorsa kontroller sonucu veteriner tarafından tavsiye edilmelidir.

Köpeklerine vitamin ve mineral takviyesi yapan birçok evcil havyan sahibi var. Burada asıl önemli olan konu bu ek takviyelere ihtiyaç var mı? Ya da köpeğimizi gerçekten faydası dokunuyor mu? Uzmanlar köpeklerimiz verdiğimiz bu takviyelerin bazen faydadan çok zarar verebildiklerini belirtiyorlar.

Köpeğimizin yeme düzeni ile ilgili bir problemi yoksa ve bol vitamin içeren bir mama tüketiyorsa sağlık sorunları dışında ek olarak vitamin verilmesine ihtiyaç duyulmuyor. Ek vitaminlerde bulunan kalsiyum kemik gelişiminde bazı sıkıntılara yol açabilirken, A vitamin fazla olması durumunda damarlarında bazı sıkıntılara yol açıp eklem ağrıları çekmelerine neden olabiliyor.

Köpeğimizi veterinerle kontrole götürdüğümüzde kilo kontrolü yapılır. Kilo kontrolü sonrasında kilosunun iyi olduğunu düşündüğümüz köpeğimizin aslında normal şartlardan daha az kilolu olduğunu görüp şaşırabiliriz. Yeterince beslendiğini düşündüğümüz köpeğimizde bu kilo düşüklüğüne birçok etken sebep olmuş olabilir. Bazen herhangi bir sağlık sorununun habercisi olmasa da hızlı kilo kayıplarında acilen veterinere gidilmesi gerekir.

Köpeğim Neden Kilo Veriyor?

Yetersiz Beslenme:

Köpeğimizi yanlış türden mamalar ile besliyorsak bu durum köpeğimizin hızla kilo vermesine sebep olabilir. Mesela küçük ırk köpek ya da yavru köpek mamaları ile beslenen köpeğimiz daha büyük boyutlarda ve daha kuvvetli beslenmesi gereken bir köpek ise yeterli kadar besin alamadığından dolayı kilo kaybetmiş olabilir. Ayrıca evde sürekli çiğ besinler ile besleniyorsa bu durumda alması gereken temel besinleri almadığı anlamına gelir ki kilo kaybında çok büyük bir etmendir.

Bazen de köpeğimizin öğünde yediği miktarı az veriyor olabilir. Bu tip durumlarda öğün sıklığını ya da öğünde verilen besin miktarını arttırabilirsiniz.

Parazitler:

Parazitler, bir köpeğin sindirim sistemindeki organlarını istila ederek köpeğimizin kilo almasını önleyebilirler. Köpeğimizin bağırsağında parazitler varsa, şişkinlik gibi başka belirtiler de gösterebilir.

Diyabet:

Köpeğimizde diyabet varsa kilo kaybetmesi normaldir. Bir köpekte insülin eksikliği varsa, hücrelerden alacağı besini alamıyor demektir. Bu sebeple de enerjiyi yağ ve kastan harcamaya başlarlar.

Diş Problemleri:

Köpeğimizin dişlerinde apse, enfeksiyon ya da ağrı varsa yemek yerken acı çekmemek için yemek yemeyi reddedebilir. Yemek yiyemediği için de hızlıca kilo kaybetmeye başlar. Ayrıca köpeğimizin çenesinde bir ağrı varsa mamayı çiğnerken zorlanacaktır.

Diğer Hastalıklar:

Hastalığı devam eden ve düzenli ilaç verdiğimiz bir köpeğimiz var ise bu ilaçların yan etkisi olarak da düzensiz kilo kaybı oluşabilir. Anormal derecede kilo kaybı gerçekleştiyse en kısa sürede veterinere gitmeniz gerekmektedir.

Kilo Kaybı Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Köpeğinizin olması gereken kiloda olmadığını ya da hızlı bir şekilde kilo verdiğini düşündüğünüz an zaman kaybetmeden veterinere gitmeniz gerekiyor. Veterinerler geniş kapsamlı fiziksel bir muayene yaparak sorunun kaynağını çözebilirler. Bu sırada size sorabileceği sorulara net cevaplar verebilmek için en azından birkaç gün köpeğinizi iyi bir şekilde gözlemlemeniz gerekmektedir. Yanlış verilen bilgi yanlış uygulanacak bir tedaviye sebep olabilir. Bu süreç boyunca kilo kaybına ya da kilo alımının durmasına sebep olabilecek her türlü muayene yapılacaktır. Diş, mide, parazit kontrolü yanı sıra idrar tahlili de yapılarak kilo düşüklüğüne neyin sebep olduğu anlaşılabilmektedir.

Köpeğimizin sağlıklı bir yaşama sahip olması için altı temel besin sınıfına ihtiyacı bulunur: su, protein, yağlar, karbonhidratlar, vitaminler ve mineraller. Her köpek birbirinden farklıdır ve bu besin sınıflarına farklı miktarlarda ihtiyaç duyabilir. Köpeğimizin beslenme gereksinimlerini, hareket miktarını, yaşını, sağlık problemlerini ve varsa genetik sorununu tam olarak anlamak gerekir. Böylece bireysel ihtiyaçlarını karşılayabilecek yiyecekler ve vitaminleri rahatlıkla bulabiliriz.

Bundan sonra yapılması gereken veteriner hekime danışmaktır. Veteriner hekim köpeğimizin ek besinlere ihtiyacı olduğunu düşünüyorsa besin değerleri açısından kuvvetli bir köpek maması ve vitamin takviyesi verebilir.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir