Köpek besleyen kişilerin dikkat etmeleri gereken ilk konu köpek neyle beslenir sorusudur. Küçük bir bebek gibi olan köpekler, en az onlar kadar bakım ve ilgi isterler. Beslenmeleri de sağlıklı yaşam sürdürebilmeleri için çok önemlidir.
Her köpeğin yaşına, cinsine, türüne göre farklı beslenme şekilleri vardır. Bu nedenle, alınan köpeğin türüne göre alırken köpek neyle beslenir bilgi almak gerekir. Köpekler genel anlamda etçil olan canlılardır. Köpeklerin temel anlamda gıda maddesi yağlar, hayvansal proteinler ve karbonhidratlardır. Bebeklik döneminden başlanması gereken sağlıklı beslenme, yetişkin çağında da devam eder ve köpeğin yaşamının daha uzun olabilmesi için sürekli olarak sağlıklı beslenmelerine önem verilmelidir.
Çok fazla miktarda laktoz ya da çiğ nişasta almaları köpeklerin bedenine zarar vermektedir. Buna ek olarak selüloz türünde maddelerin de acil durumlar dışında köpeklere verilmemesi gerekir. Birçok köpek sahibi, beslenme konusunda sadece katı gıdalara yönelerek hayat için temel besin kaynaklarından olan suya çok önem vermezler. Köpeklerin tamamı, tüketmiş oldukları kuru gıdalar kadar suya da ihtiyaç duymaktadırlar.
Köpeklerin beslenme miktarları da çok önemlidir. Bu miktar da köpeğin yaşına, ırkına, sağlık durumuna, yaşama biçimine ve buna benzer daha birçok farklı faktöre bağlı olarak değişmektedir. Ancak genel anlamda yetişkin olan bir köpeğin biokütlesinin toplamının yüzde olarak 1.5 – 2 katı besin alması gerekmektedir.
10 kilo civarında olan bir köpeğin günlük su ihtiyacı ortalama 0.5 litredir. Ancak besininde konserve gıda tüketen bir köpeğin ise su ihtiyacı daha azdır. Bu oranların net sayısına bir veteriner karar vermelidir. Yaz aylarında nasıl insanların su ihtiyacı artıyor ise köpeklerin de su ihtiyaçları artmaktadır. Sıcak havaların yanında köpeklerin tempolu bir hayatlarının olması da su ihtiyaçlarını artırmaktadır. Bazı hastalıklar ya da tuzlu gıdalar da su ihtiyacının oranını artırmaktadır.
Köpeklerin bakımları ve beslenmeleri çok önemlidir. Bu nedenle bilgi sahibi olmadan köpek beslemeye başlamak yanlıştır. Köpek besleme düşüncesi taşıyan kişiler, seçtikleri köpeğin türüne göre gerekli olan bilgileri bir veterinerden mutlaka öğrenmelidir. Böylece köpeğin sağlıklı bir şekilde uzun süre yaşaması sağlanır. Aşağıda köpek beslenmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar anlatılmıştır. Köpek beslemek isteyenlerin bu ayrıntılara dikkat etmesi önemlidir.
Köpek Beslerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Köpekler günlük olarak bir veya 2 öğün beslenmelidir.
- Köpekler için daima temiz su bulundurulmalıdır.
- Köpeklere aktivitelerinden önce ya da sonra hemen yemek verilmemelidir.
- Bakılan köpek özel faaliyetlerde kullanılan bir köpek ise özel diyetler ile beslenmelidir.
- Beslenme sırasında fosfor oranı ile kalsiyum oranına çok dikkat edilmelidir.
- Köpeklerin türüne özgü olan ağırlıklarının korunması gerekir.
- Kolay bir şekilde sindirilebilecek gıdalar verilmelidir.
- Gıdada selüloz miktarının yeterli oranda olmasına dikkat edilmelidir.
- Yeterli miktarda mineral ve vitaminler verilmesine dikkat edilmelidir.
- Köpekler laktozu sindiremezler. Bu nedenle besinlerde verilen laktoz oranına dikkat edilmelidir.
- Gıda değişimi yapılacağında, bunun ani olarak değil de yavaş yavaş köpeği alıştırarak yapılması gerekir.
Hangi Gıdalar Köpekler için Zararlıdır
Köpek besleyen kişilerin çoğu, kendi yedikleri gıdadan köpeklere de vermektedir ve bunun sağlıklı bir davranış olduğunu düşünmektedir. Ancak bazı yiyecekler köpekler için zararlıdır. Tuzlu, tatlı ve baharatlı yiyecekler insanlar için zararlı olmasa da köpekler için çok zararlıdır. Bu maddeler köpeklerde mide yanması, ülser, gastrit, iştahsızlık ve kusma gibi durumların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
İnsanların kendileri için hazırlamış oldukları yiyeceklerdeki protein ve enerji oranı köpekler için dengeli ve yeterli olmamaktadır. Ayrıca yeterli mineral ile bakım içermediği için de kemik gelişimlerini durdurur. Bu nedenle köpeklerin beslenmeleri esnasında dikkat edilmesi gerekmektedir ve bu konuda uzman birinden yardım alınmalıdır. Köpeklere verilmemesine dikkat edilmesi gereken besinler şunlardır:
- Sarımsak ve soğan
- Çikolata
- Avokado
- Klisitol
- Küflü yiyecekler
- Koçanlı mısır
- Süt ürünleri
- Çiğ somon
- Erik
- Kayısı