MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Kış Aylarında Köpek Bakımı

Kış Aylarında Köpek Bakımı

Köpeğiniz kış aylarında rahat bir battaniyenin altında kıvrılıp yatmayı mı yoksa karlarda yuvarlanmayı mı tercih ediyor? Cevabınız hangisi olursa olsun onu kış aylarının getirdiği soğuk havadan ve diğer yan etkilerden korumanız gerekiyor. Kış aylarda köpek bakımına dair ipuçlarımıza hazır mısınız?

Çoğu köpek sahibi, köpeklerinin kalın bir kürk tabakası olduğu için aslında kış aylarında üşümediklerini ve soğukları insanlara nazaran daha iyi tolere ettiklerini düşünürler. Ancak bu, her zaman doğru değildir. Tıpkı bizim gibi, tüylü dostlarımız da rahatlatan, yumuşak sıcaklıklara alışık olmakla birlikte soğuk havaların sertliğinden rahatsız olabilirler. Kışa bakış açınız her ne olursa olsun, en sevdiğiniz arkadaşınızın kış aylarında ekstradan bir bakıma ihtiyaç duyduğu aşikar.

Kış Aylarında Köpeğimi Hasta Olmaktan Nasıl Koruyabilirim?

Köpeğinizi hasta olmaya karşı nasıl koruyabileceğinize geçmeden önce, kış aylarında yakalanabileceği iki ciddi hastalığa yakından göz atalım.

Kış Aylarında Köpek Bakımı

1. Soğuk Isırması

Soğuk ısırması, öncelikli olarak köpeğinizin vücudunun üşümesi ile başlar. Vücut otomatik olarak kan akışını uzuvlardan vücudun ortalarına doğru yönlendirir. Köpeğinizin kulakları, patileri ve kuyruğu öylesine üşür ki, üzerlerinde buz kristalleri oluşabilir. Soğuk ısırmasının en tehlikeli yanı ise kendini hemen belli etmiyor olmasıdır.

2. Hipotermi

Köpeğinizde karşılaşabileceğiniz bir diğer ciddi sağlık sorunu da hipotermi, yani vücut sıcaklığının düşmesidir. Köpeğiniz soğukta fazla zaman geçirdiği ya da soğuk havalarda ıslandığı zaman meydana gelen bu hastalık, köpeğinizin titremesine yol açar. Hastalık ilerledikçe, köpeğinizde depresyon belirtileri başlayabilir ve kasları katılaşarak kalbini, akciğerlerini etkiler.

Köpeğimin Üşüyüp Üşümediğini Nasıl Anlarım?

Eğer siz dışarıda montunuz ile durduğunuzda üşüyorsanız, büyük bir ihtimalle köpeğiniz de üşüyordur demektir, bu yüzden de soğuk havalarda oyun oynarken köpeğinize karşı ekstradan gözlemci olmanızda fayda vardır. Eğer köpeğiniz titriyor, ağlıyor ve gergin görünüyorsa ya da en sevdiği oyunu oynamayı bırakıp kendini saklayabileceği bir yer aramaya başladıysa, içeri girme vakti gelmiş demektir.

Kış Aylarında Köpek Bakımı

Köpeğimi Kışta Nasıl Koruma Altına Alabilirim?

  1. Onu soğuktan koruyacak şekilde giydirin: Bazı köpek cinsleri onları doğuştan sıcak tutan kalınlıkta bir kürk ile doğarlar. En soğuk havalarda bile bu cinslerin üşümesi zordur. Ancak ince bir kürke sahip olan köpeklerin soğuk havalarda boynu ve gövdenin tamamını kaplayan bir kazak, bir yelek ya da bir mont giymeleri gerekebilir.
  2. Güneşli havalarda dışarı çıkın: Eğer köpeğiniz soğuk havalara karşı fazlasıyla duyarlıysa, sabahın geç saatlerinde ya da öğlen vakti yürüyüşe çıkmayı tercih etmelisiniz. Bu saatler güneşin kendini göstermeye meyilli olduğu saatlerdir ve köpeğinizin daha rahat bir yürüyüş geçirmesine yardımcı olur.
  3. Kış aylarında dışarıda geçirdiğiniz vakti sınırlayın: Evcil hayvanınız dışarıda vakit geçirmeye bayılıyor olabilir, ancak farkında olmadan üşütme riski altında kalıyordur. Havalar güzelken elbette köpeğinizle birlikte bol bol gezintilere çıkmalı, oyun oynamalı ve yürüyüşler yapmalısınız. Ancak kış aylarında özellikle ince tüylü bir köpeğiniz varsa bu dışarıya çıkma seanslarını günde 1 kez, 10-15 dakika gibi kısa seanslara indirmenizde fayda vardır.
  4. Köpeğinizin kış aylarında soğuk yerde yatmasına izin vermeyin: Doğru köpek yatağını seçmek, köpeğinizin kış soğuklarına karşı daha korumalı olmasını sağlayacaktır. Unutmamak gerekir ki ısınan hava yükselirken soğuyan hava alçalır ve bir oda içerisindeki en soğuk alan her daim yerin kendisidir. Köpeğinizin çıplak zeminde uyumasına müsaade ederseniz, dışarı çıkmasına gerek bile kalmadan onun hasta olmasına sebep olursunuz. Bu yüzden de kış aylarında onu bir köpek yatağında uyutma alışkanlığı yaratmanız gerekir.
  5. Köpeğinizi ısıtıcılardan koruyun: Her ne kadar zararsız bir ısı kaynağı olarak görünse de UFO ya da petek gibi ısıtıcılar aslında köpeklerin bir numaralı düşmanlarıdır. Çoğu köpek, içgüdüsel olarak bu tip bir ısı kaynağı ile karşılaştığında yakın mesafede önüne yatar ve kendini ısıtmaya çalışır. Ancak uzun süre bu pozisyonda uyuyan köpeklerin tüylerini ve derilerini yakma riskleri çok yüksektir. Evinizde bu tip bir ısıtıcı kullanıyorsanız, ısıtıcı açık olduğunda gözünüzü köpeğinizin üzerinden ayırmamanız tavsiye edilir.
  6. Nemlendirin: Kuru ve soğuk havalar, tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de cilt sorunlarına yol açabilir. Kuru ve çatlak bir cilt ile karşı karşıya kalmasını önlemek için köpeğinizin cildine düzenli aralıklarla Hindistan cevizi yağı gibi natürel nemlendiriciler uygulayın.
  7. Aşırı yemesine engel olun: Vücudunu ısıtmak ve çoğu zaman da tembelliğini taçlandırmak için köpekler, havalar soğuduğunda daha fazla yemek yemeye meyilli olurlar. Buna engel olmak ve yaz geldiğinde istenmeyen kilolar ile karşılaşmamak için köpeğinizin porsiyonlarını yılın diğer aylarında olduğu gibi, belirli bir standartta tutmanız gerekmektedir.
  8. Köpeğinizin yeterli su içtiğine emin olun: Günlük olarak köpeğinizin su kabını kontrol edin ve yeterli su içmesini sağlayın.
  9. Onu tarayın ve ona bakım yapın: Köpeğinizin tüyleri, ancak ve ancak bakımlı ve temiz olduklarında onu soğuktan koruma görevi görebilirler. Köpeğinizin kürkünü düzenli olarak tarayarak, hatta ihtiyaç duyduğu takdirde onu yıkayarak çok daha bakımlı olmasını ve soğuğa karşı dayanıklı hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
  10. Patilerine bakım yapın: Tıpkı cildi gibi, köpeğinizin patileri de çatlak el ve ayaklardan (yani patilerden) muzdarip olabilir. Kış aylarında da patilerinin sağlıklı ve bakımlı olması için Pati Bakımı uygulamanız gerekir.

Kış aylarında köpek bakımına dair bu tüyolarımızı aklınızda tuttuğunuz sürece minik dostunuzla huzur dolu ve sağlıklı bir kış mevsimi geçirmeniz mümkün!

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir