MENU
Üye Ol | Giriş Yap

Köpeklerde Pati Bakımı

Köpeklerin patileri, en az insan ayağı kadar hassastır. Onlar da tıpkı bizler gibi düzenli pati bakımına ihtiyaç duyarlar. Siz köpeğin sahibi olarak sıcak asfalt bir otoparkta ya da karla kaplı bir parkta yalın ayak gezecek değilsiniz, değil mi? Bunun gibi köpeğinizin patileri de doğru düzgün bir korumaya ihtiyaç duyarlar. Söz konusu köpeklerde pati bakımı olduğu zaman tırnak uzunluğu, çatlaklar ve pati aralarına kaçan yabancı maddeler başta olmak üzere pek çok faktör düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir.

Köpeklerde Pati Bakımı Nasıl Yapılır?

Söz konusu köpeğinizin pati bakımı olduğunda hiçbir adımı atlamamanız ve bu bakımı düzenli olarak tekrarlamanız gerekiyor. Paylaşacağımız adımlar sayesinde sizin de köpeğiniz sağlıklı, bakımlı ve mükemmel görünen patilere sahip olabilir.

1. Tırnak Kesme

Köpeklerde Tırnak Kesimi

Eğer köpeğiniz parkede, asfalt yolda ya da fayansta yürüdüğü zaman tıklamaya benzer sesler çıkıyorsa tırnaklarının kesilme vakti gelmiş demektir. İdeal olarak köpeğinizin tırnakları, yerle neredeyse hiç temas etmeyecek uzunlukta olmalı. Pek çok veteriner, hali hazırda köpek tırnak kesme hizmetini sunmakta. Eğer köpeğiniz tırnaklarını kesmenize izin vermiyor ya da siz kendiniz bu işlemden tedirgin oluyorsanız, en iyisi sadık dostunuzu işin profesyoneline emanet etmek. Öte yandan uysal ve uslu bir köpeğe sahipseniz ve konu ile ilgili herhangi bir çekinceye sahip değilseniz, tırnak kesme işlemi aslında tek başınıza da gayet halledebileceğiniz bir süreç. Doğru tırnak makası ve doğru kesim tekniği ile köpeğinizi veteriner ziyareti stresine sokmadan bu işi aradan çıkartmanız mümkün. Unutmayın ki pati aralarında kalan tüyler, zaman içerisinde sertleşip katılaşarak köpeğinizin patilerinde ağrılara sebep olabilir. Tırnaklarını keserken aynı zamanda bu tüy yumaklarını da ortadan kaldırmanız, çok daha sağlıklı patilere vesile olacaktır. Bununla birlikte hazır oralara kadar inmişken tırnak ve parmak aralarında kalan kir, toz, çakıl ya da taşları da kontrol edip temizlemenizde fayda var.

2. Kurumuş Pati Altları

Köpeklerde En Sık Görülen 10 Hastalık

Köpeğinizin pati altları, yeterince nem alamadığı durumlarda kuruyarak kanamaya yol açabilir. Bu kanama, tahmin de edebileceğiniz gibi köpeğinizde tatsız ağrı ve acılara sebep olur. Köpeğinizin pati altları için insanlar için üretilen nemlendiricilerden kullanmayın; bu tür kremler patileri gerektiğinden fazla yumuşatarak olduğundan daha fazla soruna yol açabilir. Bunun yerine özellikle köpeklerde kurumuş pati altları için üretilen, özel köpek nemlendirici ürünlerinden temin edin ve onları kullanın. Losyonu köpeğinizin patilerine sürerken aynı zamanda bir pati masajı yaparak parmak aralarındaki her bir kıvrımı da yumuşatmaya çalışın.

3. Yaz Bakımı

Söz konusu zeminden gelen ısı olduğu zaman köpekler de en az insanlar kadar bu sıcaklığı hissetme yetisine sahiptir. Yaz sıcaklarında köpeğinizle yürüyüş yaparken bunu aklınızdan çıkarmayın. Yara ve yanıkları önlemek için asfalt, otopark sahaları ya da kum gibi ısı biriktiren alanlarda yürüyüş yapmaktan kaçının. Eğer her şeye rağmen köpeğinizin patilerinde yara ve yanıklar oluşuyorsa antibakteriyel sabun kullanarak onları temizleyin, ardından da steril bir gazlı bezle bandaj yaparak bir süre yürüyüşlere çıkmayı bırakın.

4. Kış Bakımı

Köpek Ayakkabısı

Aşırı derecede soğuğa maruz kalma da tıpkı sıcakta olduğu gibi köpeğinizin patilerinde istenmeyen sorunlara yol açabilir. Patilerde çatlak ve döküntülere yol açabilecek bu sıkıntı, köpeğiniz her adım attığında ona ağrı ve acı getirecektir. Bununla birlikte kışın kaldırım ve yol kenarlarında biriken buzları çözmek amacıyla belediyeler tarafından dökülen tuz ve kimyasallar da köpeğinizin patilerine zarar verme riski taşır. Patilerinde yanık izleri oluşturabileceği gibi bu kimyasallar, patilerini yalama alışkanlığı olan köpeklerde zehirlenmeye yol açabilir. Günlük gezintinizden eve geldiğinizde köpeğinizin patilerini anında ılık suyla silmeyi ya da yıkamayı ihmal etmeyin. Bununla birlikte kışın bu tip sorunlardan tamamen kaçınmak için mevsim boyu köpek ayakkabıları kullanmayı deneyebilirsiniz.

5. Kesik ve Çizikler

Bazı durumlarda köpeğinizin ayaklarında ilk yardım ihtiyacı duyacağı düzeyde kesik ve çizikleri meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda ilk yapmanız gereken şey, kesiği antibakteriyel bir temizleyici ile temizlemek ve yine antibakteriyel etkisi olan bir krem ya da losyonu doğrudan kesiğe uygulamak. Bu müdahaleden sonra patiyi steril bir sargı beziyle sarmalı ve düzenli olarak bu pansuman sürecini tekrarlamalısınız. Tabii bu söylemesi kolay; her köpek bunu yapmanıza izin verecek kadar uysal ve sakin olmuyor. Eğer yarasına müdahale etmenize karşı çıkan bir köpek ile karşı karşıyaysanız hiç vakit kaybetmeden bir veteriner ziyareti yapmakta fayda var.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir