MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Kuşlara Demeliyiz ki Siz Artık Buradan Uçmayın!

Kuşlara Demeliyiz ki Siz Artık Buradan Uçmayın!

CNN Türk haber spikeri Hakan Çelik’in 3. Havalimanı açılışında yaptığı konuşma sosyal medyada gündem oldu. Çelik konuşmasında şu ifadeleri kullandı: Kuşlara demeliyiz ki siz bin yıldır buradan uçuyorsunuz artık uçmayın arkadaşlar çünkü buradan uçaklar uçacak ve kuşların da bunu kavramaları gerekir.

Limak Holding, kuş göç yolları üzerinde bulunan 3. Havalimanı hakkında benzer bir açıklama yaprak “eğiterek göç yollarını değiştireceğiz” açıklamasında bulunmuştu.

Doğa Derneği: Bilimsel gerçeklerden uzak

Bu iddia hakkında 2015 yılında bir açıklama yapan Doğa Derneği Genel Direktörü Engin Yılmaz, “Göçmen kuşlar, her yıl iki kere yaptıkları binlerce kilometrelik yolculuklarını, son buzul çağından bu yana aynı rotalar üzerinden sürdürüyor. Deniz üzerinden göç edemeyen milyonlarca kuş ise İstanbul gibi darboğazlarda yoğunlaşıyor. Kuşların doğal göç rotalarını, beslenme ve dinlenme alanlarını değiştirmeyi iddia etmek ciddiye alınamayacak ölçüde bilimsel gerçeklerden uzak bir açıklama” demişti.

Bilimsel gerçekleri çarpıtan bu tür yaklaşımların para ve rant için gerçekleştirilen binlerce projede görüldüğünü belirten Yılmaz şunları söylemişti: “İddia edilenin aksine, havalimanı üzerinde oluşacak sıcak hava termalleri yüzünden kartallar, leylekler gibi süzülerek uçan kuşların bu noktada daha fazla toplanma riski var. Doğanın yok olmasına sebep olanlar, uçakların kuşlara çarpması sonucunda meydana gelecek kazaların ve buna bağlı kuş ve insan ölümlerinin vebalinden de çekinmiyorlar.”

Kuş göç yolları üzerine kurulan 3. Havalimanı’nın dünya nüfusunun yüzde 90’ının geçiş yolu olan küçük orman kartalını tehdit ettiği biliniyor. Bu nedenle kuşların küresel popülasyonlarının düşmesinde de büyük etkisi olacak.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir