MENU
Üye Ol | Giriş Yap
İnsanlar Palm Yağı İçin Orangutanları Acı İçinde Öldürüyor

Palm Yağı İçin Orangutanları Acı İçinde Öldürüyorlar

Gıdadan kozmetiğe daha birçok alanda içindekiler listesinde adını görebileceğiniz madde: Palm yağı. Bilinen adıyla Palm oil endüstriyel tarımın Güney Asya temsilcisi olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle dayanıklı ve ucuz olması nedeniyle dünya pazarında ciddi yer kaplayan palm yağı, karşımıza pazar payından çok doğal yaşam ve tür çeşitliliğine verdiği zararlar ile çıkmakta. Bu zarardan en çok etkilenen tür ise orangutanlar.

Orangutan, bilimsel ismi ile Pongo primatlar takımının büyük insansı maymunlar familyasından. Hominidae familyasındaki türler arasında orangutanların yanı sıra goriller, şempanzeler ve homo sapiens yani modern insan yani bizler de yer alıyoruz. Daha net ve kısa bir ifade ile orangutanlar ile insanlar aynı familyanın üyesidir.

İnsanlar Palm Yağı İçin Orangutanları Acı İçinde Öldürüyor

Palm Yağının Orangutanlarla İlgisi Ne?

Palm yağı, diğer ismi ile palmiye yağı palmiye ağacının meyvesinden elde ediliyor. İşte palm yağı ile orangutanların ilgisi de tam bu noktada ortaya çıkıyor zira bu yağ en çok orangutanların yaşam alanı olan Malezya ve Endonezya’daki yağmur ormanlarında üretiliyor. Bu iki ülke palm yağı üretimi için yağmur ormanlarını korkunç bir hızla yok ediyor ve bu aynı zamanda orangutanların yaşam alanlarının da yok edilmesi anlamına geliyor.

İnsanlar Palm Yağı İçin Orangutanları Acı İçinde Öldürüyor

Yaşam alanları katledilen orangutanlar acı içinde ölüyor! Peki, bununla kalıyor mu? HAYIR! Çünkü palm yağı üretimi için yeni plantasyon alanları açmak adına ormanlar yakılıyor ve bu yangınlarda sayıları zaten az olan orangutanlar yanarak hayatını kaybediyor!

Sadece orangutanlar ölmüyor! Yağmur ormanlarının yok edilmesi ile birlikte nesli tükenme tehlikesi altına giren tek canlı orangutanlar da değil ayrıca. Yine bu ormanlara özgü türler olan Sumatra kaplanı, Sumatra fili, Sumatra gergedanı, Borneo fili ve Borneo gergedanı da palm yağı üretimi için yapılan faaliyetler nedeni ile hızla yok oluyor!

İnsanlar Palm Yağı İçin Orangutanları Acı İçinde Öldürüyor

Palm yağı nerelerde kullanılıyor?

Palm yağı Nutella ile anılsa da ve en çok Nutella yapımı için kullanılsa da elbette palm yağının kullanım alanı Nutella ile sınırlı değil. Hem yemeklik olarak kullanılan palm yağı bunun yanı sıra endüstriyel amaçlarla da kullanılıyor.

Ne yapmalıyız?

Başta Green Peace olmak üzere çeşitli çevre ve hayvan örgütleri Nutella’nın palm yağı kullanımını sonlandırması için kampanyalar, protestolar düzenliyor. Elbette bunların hepsine dahil olabilmemiz zor, o halde orangutanlar ve diğer hayvanlar için ne yapabiliriz? Bu sorunun yanıtı çok basit aslında; yapmamız gereken nutella yememek! Ayrıca satın alacağımız ürünlerin etiketlerini okuyarak içinde palm yağı olup olmadığına bakmamız ve palmiye yağı olan ürünleri satın almamamız da son derece etkili olacak hareketler. Unutmayın, talep olmazsa palm yağı üretmek de gerekmez!

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir