MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Köpeklere Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

Köpeklere Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

Nasıl ki bilinçli bir vatandaş olmak, temel kalp masajı tekniklerini bilmeyi gerektiren bir sorumluluksa, köpek sahibi olmak da aynı derecede sorumluluğu üstünde taşımak demektir. Eğer bir köpek sahibiyseniz acil durumlarda başvurmanız gereken köpeklere kalp masajı tekniklerini öğrenmek zorundasınızdır. Köpekler nefes almayı kestiği zaman kan akışlarındaki oksijen miktarı ciddi düzeyde düşer ve oksijen olmadan beyin, karaciğer ve böbrek gibi hayati önem taşıyan organlarının çok hızlı bir şekilde fonksiyonlarını yitirmesine yol açar. Acil olarak müdahale edilmediği takdirde köpeğin beyin fonksiyonlarını kaybetmesi en fazla 3-4 dakika alır, bu yüzden de köpeklerde kalp rahatsızlıkları ve nefes darlığı gibi durumlarda çok ama çok seri hareket etmek gerekir.

Köpeğinizi muayene edin.

Köpeğinizin nefes almadığını tespit ettiğiniz anda veterineri ya da hayvan hastanesinin acilini arayın. Ambulansın ya da medikal yardımın gelmesi belli bir müddet alacağı için durumu fark eder etmez sizin kendi kendinize müdahaleye başlamanız, destek geldiğinde de işlemi devretmeniz gerekecek.

Köpeklere Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

Köpeğin nefes alıp almadığını tespit edebilmek için göğsünde hafif ve düzenli bir alçalma ve yükselme hareketi olup olmadığını takip edin. Bir köpek dakikada yaklaşık 20-30 nefes alır, bu da göğsünün 2-3 saniyede bir hareket etmesi gerektiği anlamına gelir. Eğer göğüs kafesinde herhangi bir hareketlilik yoksa yanağınızı köpeğin burnuna yakınlaştırın ve yanağınıza hava akışı gelip gelmediğini kontrol edin. Eğer hem göğüs hareketi tespit edemiyor hem de hava akışını saptayamıyorsanız köpeğiniz nefes almıyor demektir. Bu durumda kalp masajı uygulaması yapmaya geçebilirsiniz demektir. Unutmayın ki nefes alan bir köpeğe kalp masajı yapılmaz.

Kalp atışını kontrol edin. Köpeğin kalbini tespit etmek için onu yan yatırın, ön dirseğini ise göğüs duvarı ile buluştuğu yere kadar geri itin. Burası kalbinin yer aldığı yerdir. Bu noktada göğüs kafesini tekrar gözlemlemeye başlayın; aradığınız şey, köpeğinizin kalbinin bulunduğu noktadaki tüylerin kalp atışı ritmi ile hareket etmesi. Eğer herhangi bir hareket yoksa parmaklarınızı bahsi geçen noktaya yerleştirin ve hafifçe baskı uygulayın. Bu işlemi yaptığınızda köpeğinizin kalbini parmaklarınızın ucunda hissediyor olmanız gerekiyor. Eğer herhangi bir kalp atışı belirtisi hissetmiyorsanız köpeğinizin bileğinden tutarak nabzını kontrol edin. Bunu köpeğin arka patisinin iç kısmını takip ederek yapabilirsiniz.

Köpeğin hava yolunu kontrol edin. Bunu yapmak için ağzını açın ve herhangi bir blokaj olup olmadığını tespit etmek için boğazının arkasını inceleyin. Eğer nefes almasına engelleyen herhangi bir obje varsa kalp masajı uygulamadan önce onu çıkartın.

Suni teneffüse başlayın.

Eğer kalbinizde kalp atışı tespit ettiyseniz her şeyden önce yeniden nefes alabilmesine konsantre olmalısınız. Başlamadan önce köpeğin ağzından kusmuk, kan ve balgam gibi tüm yabancı maddeleri çıkartın. Ardından köpeğin dilini öne doğru çıkartarak kafasını sırtı ile hizalayın. Başını hava yolunu iyice açabilmek için hafifçe geriye doğru yaslayın. Ağzınızı hava yoluna doğru tutarak bir elinizi köpeğin çenesinin altına yerleştirin ve onu orada sabitleyin. Aynı elin başparmağını köpeğin ağzını kapatmak için kullanın ve tüm oksijeni burundan vermeye odaklayın; verdiğiniz oksijenin ağızdan çıkmamasına dikkat edin. Nefes verdiğinizde köpeğin göğüs kafesi yükselecektir; kafesin tamamen inmesini bekledikten sonra tekrar nefes verin. Dakikada 20 kez nefes vererek bu işleme devam edin. Kalp masajı adımlarını doğru uyguladığınız takdirde köpeğiniz kısa bir süre içerisinde kendi kendine nefes almaya başlayacaktır.

Köpeklerde Boğulma

Kalp masajı ile devam edin.

Kalp, oksijenli kanı organlara dağıtmakla görevlidir, bu yüzden suni teneffüs yaptığınız durumda köpeğin kalp atışı yoksa oksijen ulaşmak istediği yere ulaşamaz, bu da kalp masajı yapmanızı gerektirir. Amaç, 1 suni teneffüs karşılığında 10-12 kalp kompresyonu yapmaktır. Hayvanın kalbini tespit ettikten sonra avcunuzun içini kalbin üzerine yerleştirin ve diğer elinizin avucunu kullanarak kalbin üzerine hafifçe baskı uygulayın. Uyguladığınız baskı, bahsi geçen noktanın en fazla 3’te 1’i derinliğinde olmalı. Kompresyonlar hızlı ve seri hareketler halinde, her 5 saniyede 10-12 adet olacak şekilde ayarlanmalı. İlk partiyi tamamladıktan sonra tekrar suni teneffüs yapın ve döngüyü bu şekilde devam ettirin. 2 dakikada bir döngüyü durdurarak köpeğin kendi kendine nefes almaya başlayıp başlamadığını kontrol edin. Eğer herhangi bir değişim olmazsa acil destek gelene kadar bu prosedüre devam edin.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Köpeklere Kalp Masajı Nasıl Yapılır? için 1 Yorum Var!

  1. gio dedi ki:

    verdiginiz degerli bilgiler icin tesekkurler, keske kalp masaji icin resimli veya videolu anlatim olsaydi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir