MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Kedilerde Cilt Hastalıkları

Kedilerde Cilt Hastalıkları

Kediler gizemli ve sır dolu canlılar olarak bilinir. Kedi sahiplerinin çoğu kedilerin hastalık belirtisi gizleme konusunda usta olduğu konusunda hemfikir. Ancak en stoic kedi bile çıplak gözle görülebilen bir rahatsızlığı saklamakta yetersiz kalır: Kedilerde cilt hastalıkları. Kedilerde yaygın olarak görünen cilt hastalıkları ve çözümleri burada.

1. Şişkinlik

Yapılan bir araştırmaya göre veterinerlere cilt vakası olarak giden kedilerin büyük bir çoğunluğu cilt kabarması şikayeti ile götürülüyor. Şişkinlikler ve kabarıklıklar biyopsi olmadan teşhis edilmesi oldukça güç hastalıklar, ancak hastalığın kaynağını tespit etmek için de bu testler zaruri hale geliyor.

Her ne kadar pek çok kedi sever cilt kabarıklığı sebebinin kedi kanseri olduğu konusunda endişelense de çoğu zaman sebebi apse oluyor. Deride oluşan küçük bir şişlik ya da lezyon, cilt altında yüklü miktarda birikmiş irin veya iltihap barındırır. Bu da küçük görünen bir yaraya rağmen kediniz için ciddi ölçüde ağrı anlamına gelir. Kediniz durup dururken saklanıyor, ona dokunmanıza karşı çıkıyor ve anormal davranışlar sergiliyorsa acı çekiyor olabilir.

2. Yüzde veya Kulaklarda Yaralar

Minik kırmızı lezyonlar ilk başta masum olarak görünebilir, ama kendi kendine çözülmeyen inatçı yaraların kesinlikle veterinere gösterilmesi gerekir. Üst dudakta oluşan yaralar “kemirgen ülser” denen ve genelde alerji ile özdeşleştirilen bir cilt hastalığına işaret ediyor olabilir.

Geçmeyen yaraların birden çok sebebi olabilir ve her biri de tıbbi çözüme ihtiyaç duyar. Eğer beyaz renkli bir kediniz varsa bu konuda özellikle dikkatli olmanız gerekiyor; zira bu tür kedilerin yassı hücreli karsinoma adı verilen ve kedilerde görülen cilt kanserine kapılma olasılıkları diğer kedi türlerine göre daha yüksek.

Kedilerde Cilt Hastalıkları

3. Tüy Kaybı

Kedilerde ani saç kaybı özellikle kedi sahipleri için üzücü bir durum haline gelebiliyor. Bitler kedilerde saç dökülmesine yol açan birincil sebeptir. Bununla birlikte alerji de saç dökülmesinde önemli bir faktör oluşturuyor. Kedilerde saç dökülmesi aynı zamanda saçkıran (saç mantarı) gibi enfeksiyonlardan ya da stresten de meydana gelebilir. Yaş almış kedilerde ise saç dökülmesi çoğunlukla pankreas kanseri ya da adrenal rahatsızlıklar gibi sistematik hastalıklara işaret ediyor olabilir. Kedilerde ani saç dökülmesi tıpkı diğer deri rahatsızlıkları gibi göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur ve doğrudan veteriner kontrolünde incelenmelidir.

4. Alerji

Tıpkı köpeklerde olduğu gibi kediler de çoğu zaman üç farklı türde alerji ile karşılaşırlar: Pire alerjisi, çevresel alerji ve gıda alerjisi. Pire ve çevresel alerjiler aslında kedilerde gıda intoleransından daha yaygın olarak görünen alerjilerdir, ancak bazı şanssız kedicikler aynı anda birden fazla alerjiye maruz kalabiliyorlar.

Kedilerde besin alerjisi çoğu zaman kedinin yediği besindeki proteine olan intoleranstan meydana gelir. Bu noktada tam olarak hangi besin öğelerine alerjinin olduğu tespit edilmeli ve kedinin mama diyeti de ona göre uyarlanmalıdır.

Kedilerde Cilt Hastalıkları

5. Pullu Deri

Her ne kadar hiçbir belirti göstermese de ve her zaman davrandığı gibi davransa da kedinizde bazen mükemmelden çok uzak bir tüy tabakası olduğunu fark edebilirsiniz. Mat, yağlı ve pullu bir kürk kedinizin bir deri problemi ile karşı karşıya olduğunun işaretidir. Eğer kediniz aşırı kiloluysa sırtlarında katı bir tüy tabakası oluşabilir; zira orayı temizlemek için aşırı kilodan oraya erişemiyorlardır demektir. Bununla birlikte kendini yeterince temizlememesi ve yalamaması da kedinizin başka bir kaynaktan ötürü kendini iyi hissetmediği anlamına gelir.

Deri ve tüyler çoğu zaman beslenme rejiminden de etkilenir. Ağırlıklı olarak balık temelli gıdalarda bulunan Omega-3 içeren yağlı asitler, ciltte oluşabilecek inflamasyonları iyileştirme konusunda kilit rol oynar. Omega-6 kaynaklı yağlı asitler ise – ki çoğu zaman bitkisel kaynaklarda bolca bulunur – hücre zarlarını koruma ve cildin dengesini düzenleme konusunda önemli asitlerdir. Dilerseniz deneme-yanılma yolu ile kedinizin rejimini bu vitaminler çerçevesinde değiştirebilir, dilerseniz de doğrudan veterinere giderek kedinizin dış yüzeyindeki pullanma, yağlanma ve matlaşma sorunları için bir tavsiye alabilirsiniz.

Kedi sahiplerinin büyük bir kısmı maalesef öyle ya da böyle kedilerinde cilt problemleri ile karşılaşacaktır. Güzel haber şu ki yeterli ilgi, doğru tedavi ve düzenli bakım ile kedinizde oluşan deri hastalıklarının çok büyük bir kısmını iyileştirebilir ve sağlıklı, mutlu kedinize tekrar kavuşabilirsiniz.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Kedilerde Cilt Hastalıkları için 1 Yorum Var!

  1. Senay dedi ki:

    Faydali bilgiler ve cok yardimci oldu tesekkurler:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir