MENU
Üye Ol | Giriş Yap

Kediler Neden Tüy Döker?

Bir sabah uyandınız ve her taraf kedi tüyüyle dolu: Yerler, masalar, koltuk ve kıyafetleriniz… Oldukça tatsız bir manzara, değil mi? Her ne kadar kedilerde tüy dökme normal bir olay olsa da bazen aşırı tüy dökme can sıkıcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bir kırmızı alarm işareti olabilir. Kedilerin başlıca tüy dökme sebepleri ise değişkenlik gösterebiliyor.

1. Düşük Kaliteli Beslenme

Marketlerde satın aldığınız kedi maması size ekonomik gelebilir, ancak bu kedinizin doğru ve dengeli beslendiği anlamına gelmiyor. Daha yüksek kaliteli bir kedi mamasına terfi etmeniz sorunu çözebilir. Unutmayın ki beslenme sizin için olduğu kadar kediniz için de hayati önem taşır.

2. Alerji

Kedilerde alerji söz konusu olduğunda ciddi miktarda tüy kaybına yol açabilir. Eğer kediniz sık sık kaşınıyorsa herhangi bir şeye alerjisi gelişmiş olabilir. Bu gibi bir durumda kedinizi mutlaka bir veterinere göstermeniz şart.

3. Tiroit Aşırılığı

Bu tiroit bozukluğu kedinizin aşırı hormon salgılamasından kaynaklanır ve yine veteriner kontrolünde teşhis ve tedavi altına alınması gereken bir durumdur. Tiroit rahatsızlıklarında evde herhangi bir tedavi yöntemi uygulayamayacağınızı hatırlatalım.

4. Hormonal Değişiklikler

Eğer hamile ya da emziren bir kediniz varsa hormonal değişikliklerden geçmesi, dolayısıyla da normalden daha fazla miktarlarda tüy dökmesi çok normal. Yavru kedilerin doğru ve sağlıklı beslendiğinden emin olmak için kedinizin düzgün beslendiğinden ve gerekli besin değerlerini aldığından emin olun. Bebekler doğduktan kısa bir süre sonra tüylerinin dökülmesi azalacak ve eski gür kürkü geri gelecektir.

Kedinin Kendisini Yalaması

Kedimin Tüy Dökmesini Nasıl Minimize Edebilirim?

Eğer mevsimli mevsimsiz aşırı miktarlarda tüy döken bir kediniz varsa ve veteriner kontrolünün altından yukarıdaki sebeplerden hiçbirinin var olmadığını öğrendiyseniz tüy kaybını azaltabilmeniz adına yapabileceğiniz birkaç şey var.

  • Kedinizi daha sağlıklı, doyurucu ve dengeli bir diyete geçirin.
  • Düzenli olarak tüylerini tarayın. En az 3 günde bir kedi tarağı ile vücudundaki fazla tüyleri alın.
  • Taradığınız esnada kedinizin cildini ve kürkünü iyice gözlemleyin. Tesadüfen karşılaşacağınız herhangi bir kızarıklık, birkaç istenmeyen kene ya da diğer parazitler kedinizin tüy dökmesine yol açabilir.

Kedilerde Tüy Dökme

Tüy Dökmeye Çözüm Bulmazsanız Ne Olur?

Eğer kedinizin tüy dökme miktarı normal standartların içerisindeyse bu sizi en fazla tüylü bir kıyafet koleksiyonu ve kıllı bir koltuk ile etkileyecektir. Öte yandan kedinizi düzenli olarak taramaz ve fazla tüylerini almazsanız midesinde tüy topları oluşmasına neden olabilirsiniz; bu da ciddi mide ağrıları çekmesine sebep olur. Eğer özellikle uzun ve kabarık tüylü bir kediniz varsa bu tip konularda daha dikkatli olmanız ve tarama alışkanlıklarınızı sıklaştırmanız gerekiyor.

Son olarak kedilerde göz temizliği yazımıza da göz atın!

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir