MENU
Üye Ol | Giriş Yap
Canlı Akvaryum Yemi

Canlı Akvaryum Yemi

Akvaryum balıklarımızı beslemek için seçtiğimiz yiyecekler balıkların sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip. Canlı akvaryum yemlerinin sağladığı faydaları keşfetmek içinse, canlı yemler hakkında biraz araştırma ve bilgiye ihtiyacımız var.

Akvaryumda balıklarımızı beslemek söz konusu olduğunda, seçim yapabileceğimiz çok çeşitli yem mevcut. Örneğin, evcil hayvan mağazasındaki akvaryum bölümüne bir göz atacak olursak, düzinelerce farklı tip, marka balık yemi görebilirsiniz. Balıkları beslemek için bu hazır gıdalar tek seçenek değil.

Taze sebzeler ve yosun parçaları gibi sebze bazlı ürünlere ek olarak balıkları canlı, dondurulmuş ve dondurularak kurutulmuş gıdalarla da besleyebilirsiniz. Akvaryum balıklarınızın beslenme gereksinimlerinin karşılandığından emin olmak için canlı yiyecekler de dahil olmak üzere, çeşitli yiyecekler ile beslemeliyiz. Bununla birlikte balıklarımızı canlı yemle beslemeye başlamadan önce temel bilgileri de öncelikli olarak öğrenmek gerekli. Beslediğimiz balıkların türleri ve ihtiyaçlarına göre seçim yapmamız son derece önemlidir.

Canlı Yem Türleri

  • Vahşi doğada balıklarının beslenmeleri çeşitlidir. Bu yüzden canlı akvaryum balık yemleri söz konusu olduğunda, seçim yapabileceğimiz birçok opsiyon mevcut. Akvaryum balıkları için en popüler canlı yiyeceklerden biri (artemia) tuz karidesidir. Bu eklembacaklılar balıklarımız için harika bir protein kaynağıdır.
  • Nauplii adı verilen yeni toplanmış tuzlu su karidesi yavru ve küçük balıklar için mükemmeldir. Ayrıca yetişkin boydaki tuz karidesleri olgun akvaryum balıkları için harika bir canlı besindir.
  • Su pireleri (daphina), genellikle maya ve alglerler beslenen bir plankton türüdür. Bu canlılar akvaryum balıkları için harika bir A vitamini ve D vitamini kaynağıdır. Bu canlı yiyeceklere ek olarak, balıklarımıza beslenmeleri için kan kurdu, beyaz solucan ve mikro solucan da dahil olmak üzere bir farklı solucan türü verebilirsiniz.
  • Kan kurdu aslında sivrisinek larvasıdır ve mükemmel bir protein kaynağıdır.
  • Beyaz solucanlar balıklarınıza sağlıklı lipitler sağlar.
  • Mikro solucanlar küçük balıklar ve yavrular için mükemmel bir seçenektir.
  • Yeni yetişen yavrularımız için infusoria başka bir seçenektir. Infusoria, küçük yavru ağızları için mükemmel şekilde boyutlandırılmış mikroskopik protozoonlardır.
  • Tankımızda büyük etobur balık türleri varsa, yem olarak yetiştirilen küçük balıklar da bir canlı akvaryum yemi seçeneği olarak düşünebiliriz. Lepistesler, canlı akvaryum balığı yemi olarak kullanılan ve en besleyici balık türüdür.

Canlı Akvaryum Yeminin Avantajları ve Dezavantajları

Canlı akvaryum yemleri hazır balık yemleri olarak kullanılmakta. Hazır balık yemleri, akvaryum balıklarına temel beslenme ihtiyaçlarının çoğunu sağlayacak şekilde formüle edilmiştir. Fakat canlı akvaryum yemleri bu ürünlerin eksiklerini gidermekte önemli bir rol oynamaktadır. Canlı akvaryum yemleri, işlemden etkilenmeyen veya değiştirilmeyen inanılmaz derecede yüksek bir besin içeriğine sahiptir. Hazır balık yemleri, peletler ve dondurularak kurutulmuş gıdalar genellikle işleme sırasında besin içeriğinin önemli bir bölümünü kaybeder.

Avantajları:

Canlı yemler balıkların ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri takviye etmek için kullanılabilir. Besleyici balıklar veya böcekler büyürken vitaminleri tüketir; böylece balıklarımız canlı yiyecekleri yediklerinde bu takviyeleri alırlar. Canlı yemler sadece daha yüksek bir besin içeriğine sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda akvaryumun su kalitesini düşürebilecek ve etkileyebilecek bir çok hazır yem gibi parçalanmazlar.

Dezavantajları:

Canlı besinler akvaryum balıkları için mükemmel bir seçenek olsa da birkaç dezavantajın farkında olmamız gerekir. Canlı balık yemleriyle ilişkili önde gelen dezavantajlardan biri işlenmiş yem ve peletlerden daha pahalı olmalarıdır. Bu nedenle birçok insan kendi canlı yiyeceklerini yetiştirmeyi seçer.

Canlı akvaryum yemleriyle ilgili diğer bir dezavantaj hastalık bulaşma potansiyelidir. Besleyici balığını etkileyen canlı bakteriler veya diğer patojenler, canlı yem olarak kullandığımız böceklerden dikkatli olunmadığı takdirde doğrudan balıklarımıza geçecektir. Ayrıca canlı yemlerin raf ömürlerinin hazır yemler kadar uzun olmadığını da unutmamalısınız. Hazır yemleri ve peletleri bir seferde alarak aylarca saklayabilirsiniz. Ancak canlı yiyecekler sadece bir kaç gün veya hafta süre tazeliğini koruyabilir.

Canlı Yemleri Ne Sıklıkla Kullanmalıyız?

Artık akvaryum balıkları için canlı yemlerin inceliklerini anladığımıza göre artık hazırız! Balıkların en fazla yararı elde edebilmesi için canlı yemleri, hazır yemlerden veya peletlerden oluşan besleme şeklimize ek olarak kullanmamız gerekir.

Günlük olarak kullandığımız canlı yem türlerini sürekli değiştirmeye çalışalım ve balıklarımıza bir seferde sadece küçük miktarlar verelim. Çünkü canlı yemler içerik çok zengindir ve aşırı kullanırsak balıklar için bağırsak sorunlarına neden olabilir.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir