Pek çok akvaryum balığı için ısıtma bir seçenek olmaktan ziyade bir gerekliliktir. Hem tuzlu suda hem tatlı suda yaşayan balıkların büyük bir kısmının ısıtmalı bir akvaryuma ihtiyacı vardır. İnsanların aksine balıklar, kendi vücut ısılarını dengeleyemez ve ayarlayamaz, bu yüzden de akvaryumlarında bir ısıtıcı bulundurmak çok önemlidir.
Balıklar, vücut ısılarını dengeli bir biçimde koruyabilmek için içinde yaşadıkları suya güvenilirler. Bu nedenle de akvaryumunuzun sürekli olarak sabit bir sıcaklıkta korunuyor olması çok önemlidir. Balıkların çok büyük bir kısmı, hayatta kalabilmek için sıcak suya ihtiyaç duyarlar, bu yüzden de yıl boyu sıcaklık derecelerinin yüksek olduğu bir ülkede yaşamıyorsanız, büyük bir ihtimalle beslediğiniz balıklar için bir akvaryum ısıtıcısına ihtiyaç duyacaksınız demektir. Pekiyi akvaryum ısıtıcısına gerçekten ihtiyaç duyduğunuzu nasıl anlarsınız? Hemen bakalım.
Balıklarım Akvaryum Isıtıcısına İhtiyaç Duyuyor Mu?
İşin aslına bakarsanız neredeyse her balık, kendi doğal ortamının replikasını yaratabilmesi için akvaryumunda bir ısıtıcı olmasına ihtiyaç duyar. Akvaryum su ısıtıcısı, akvaryumdaki suyu yükseltir ve çoğu zaman suyu 24-26 derece arasında tutar. Duruma göre bu dereceleri kendi kendine ayarlayabilen akvaryum ısıtıcıları, aynı zamanda entegre olan termostat yardımıyla suyun sabit bir derecede kalmasını sağlar. Sudaki sıcaklık değişimleri balıklar üzerinde strese yol açabilir ve uzun vadede ölümlerine bile neden olabilir, bu yüzden de her akvaryumda birer akvaryum ısıtıcısının bulunması çok önemlidir.
Elbette su sıcaklığının daimi olarak 24-26 dereceler arasında olacağından emin olduğunuz sıcak iklimlerde yaşıyorsanız, bir akvaryum ısıtıcısına ihtiyacınız yok demektir.
Akvaryum Isıtıcısı Türleri Nelerdir?
Piyasada pek çok farklı akvaryum ısıtıcısı ile karşılaşmak mümkündür. Seçeceğini su ısıtıcısı, akvaryum boyutlarına ve beslediğiniz balık türlerine göre değişkenlik gösterecektir. Temel olarak suya daldırılabilen, suyun içine yerleştirilebilen, in-line ve filtreli olmak üzere 4 farklı akvaryum ısıtıcısı bulunmaktadır.
Suya Daldırılabilen Isıtıcılar: Bu tür akvaryum ısıtıcıları aynı zamanda asılabilen ısıtıcılar olarak da bilinmektedir. Akvaryumun tepesinden asılır ve çoğu zaman cam bir tüpten meydana gelen ısıtma bileşeni, akvaryumu ısıtmak üzere suyun üzerine oturturulur. En yaygın olarak karşınıza çıkacak ısıtıcı türleri büyük bir ihtimalle bunlardır. Hatta çoğu balık akvaryumunda bu parça, akvaryum ile birlikte satılır ve ayrıca ısıtıcı satın almanızı gerektirmez.
Suya Yerleştirilen Isıtıcılar: Suya yerleştirilen ya da suyun altına konulabilen ısıtıcılar ise tamamen suyun dibine yerleştirilebilir. Bu ısıtıcı türü, filtrenin giriş kısmının yanına yerleştirilmelidir, böylece su akvaryuma geri geldiği anda suyu hemen ısıtabilmelidir. Bu ısıtıcıların aynı zamanda genellikle LED ışıkları bulunur. Bu LED ışıklar, ısıtıcının çalıştığı anları işaret etmek için vardır.
In-line Isıtıcılar: Bu tip ısıtıcı, pompa ve filtrenin arasına yerleştirilebilir ve buradan akvaryuma geri gelen suyu ısıtabilir.
Filtreli Isıtıcılar: Bazı akvaryum filtrelerinin kendiliğinden entegre ısıtıcıları vardır. Su, filtreden geçtiği sırada aynı zamanda ısıtılır ve akvaryuma o şekilde transfer edilir.
Akvaryum Isıtıcısı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Akvaryumunuz için bir ısıtıcı seçerken dikkat etmeniz gereken 3 temel kriter vardır: Ebat, maliyet ve kişisel tercih.
Ebatlar: Akvaryum ısıtıcı seçiminde en temel kural, 1 litre başına yaklaşık 0.25 Watt enerji gücüne ihtiyaç duyacağınızdır. Akvaryumunuzun ebatlarına göre alacağı su miktarını hesaplayarak kaç Watt’lık bir ısıtıcıya ihtiyaç duyacağınızı anlayabilirsiniz.
Maliyet: Akvaryum ısıtıcıları çok maliyetli olmak zorunda değildir; işlevsel ve kullanışlı olmaları sizin için yeterlidir. Bu yüzden de halihazırda bolca para harcadığınız akvaryumunuz için en pahalı su ısıtıcısını alma zorunluluğunuz yoktur. Kaliteli ve bilindik bir marka olduğu ve akvaryumunuzun ısıtma ihtiyaçlarını güç bazında karşıladığı sürece ısıtıcınız, size uzun yıllar hizmet edecektir.
Kişisel Tercihleriniz: Hangi ısıtıcı türü gözünüze daha estetik geliyor? Akvaryumunuzun formu ve şekli itibariyle hangisi en organik görüntüyü oluşturacak? Bu ve bunun gibi kişisel tercihleriniz, akvaryum ısıtıcısı seçimini etkileyen diğer faktörler arasında.