MENU
100'LERCE ÜRÜNDE EN UCUZ FİYATLARI HEMEN BUL >
Üye Ol | Giriş Yap
Akvaryumda UV Sterilizasyon Nedir

Akvaryumda UV Sterilizasyon Nedir?

UV sterilizatör, akvaryumu sağlıklı ve temiz tutmak için tasarlanmış bir filtrasyon cihazıdır. Kirli bir akvaryumda balıklar uzun süre hayatta kalamaz. Kirlerin birikmesi ve hastalıkların yayılması kolaydır ve bu yüzden de filtreler kullanılır.

Normal filtreler suyu çekerek mekanik bir temizleme çerçevesinden geçirir ve daha sonra akvaryuma tekrar verir. Su daha temiz gelse bile yine de mikroorganizmalar hayatta kalabilir.

Akvaryum UV sterilizatörleri, suda serbest yüzen mikroorganizmaların DNA’larına etki eden ve onları öldürmek için kullanılan ultraviyole ışık tüpüdür. Normal akvaryum suyunu çekip bırakarak çalışan filtrelere benzer şekilde çalışırlar.

Su, bir kristal düzenek içinden pompalanır ve yüksek yoğunluklu bir ultraviyole ışıktan geçirilir. Cihaz, ultraviyole ışığın tankınızın geri kalanına ulaşmasını engellemek için opak bir teneke kutu ile kaplanmıştır.

UV Sterilizasyonun Yararları

Yeterli alana sahip herhangi bir tropikal, tuzlu su ve resif akvaryumda gibi bir UV sterilizatörü bulunması gerekir. Ultraviyole ışığa maruz kalan mikroorganizmaların hücre zarları yırtılabilir veya DNA’ları (veya RNA’ları) yok edilebilir. Bu, akvaryumunuzdaki hastalık salgınlarını azaltmanın etkili bir yoludur.

Çoğu bakteri, virüs ve paraziti balıklarımıza bulaşmadan önce öldürmenin en etkili yoldur. Ayrıca suda gezen mikro yosunlar UV sistemleri tarafından yok edilir. Ölü yosunları çıkararak biraz temiz su ekleyebilir ve gerekli su değişimlerini yapabilirsiniz. Yosunlar hem yeni başlayanlar hem de deneyimli akvaryumcular için son derece sorunlu olabilir. Bundan dolayı her akvaryum sahibinde olması gereken iyi bir sterilizasyon sistemidir.

Sterilizatörün etkinliği, mikroorganizmayı yeterli UV ışığına maruz bırakma yeteneğine bağlıdır. Farklı boyutlar ve türler onları öldürmek için farklı miktarlarda ışığa ihtiyaç duyar.

Organizma UV ışınlarının öldürme dozu (santimetre kare başına Mikrowatt saniye)

  • Virüsler: 15.000
  • Bakteri: 15.000 – 30.000
  • Yosun: 22.000 – 30.000
  • Mantarlar: 45.000
  • Tek hücreliler: 90.000

Sterilizatörün performansını üç faktör etkiler: ampul gücü, temas süresi ve UV penetrasyonu.

Ampul Gücü: Ampulün watt değeri ne kadar yüksek olursa, mikroorganizmalarla o kadar fazla ışın gösterir. İyi çalışmalarını sağlamak için genellikle ampulleri yılda iki kez değiştirmemiz gerekir.

Temas Süresi: Mikroorganizmalar UV ışığıyla ne kadar çok temas ederse, bu onların o kadar fazla yok edebileceği anlamına gelir. Bu durum sterilizatörün akış hızıyla alakalıdır. Daha yavaş akış, UV ışığına daha uzun süre maruz kalmaları anlamına gelir. Farklı mikroorganizmalar öldürmek için farklı miktarlarda UV ışığı ve sonuç olarak, farklı akış hızları gerektirirler. Daha uzun ampuller, zararlı organizmaları aynı UV ışınlarına daha uzun süre maruz bırakacağından daha etkili olabilirler.

UV Penetrasyonu: Ev akvaryumunuzdaki mikroorganizmaları öldürmek için UV ışığının onlara ulaşabilmesi gerekir. Su çok bulanıksa, UV ışığı etkili bir şekilde nüfuz edemeyebilir. Ayrıca ampulde oluşacak bir film tabakası veya mineral birikintisi ışığın bir kısmının geçişini engelleyebilir. Bu nedenle sterilizatörü mekanik veya biyolojik filtreden sonra yerleştirmemiz gerekir. Ayrıca lambayı ve kabını temiz tutmak önemlidir.

UV Sterilizatörler sudaki mikroorganizmaların %99,9 u gibi yüksek bir oranla temizleme imkanı sunar. Bundan dolayı akvaryum sularımızı ekstra arıtma veya dezenfekte yöntemlerine ihtiyacımız kalmaz.

UV sterilizasyon filtresi alırken dikkat edilmesi gerekenler

Eğer akvaryumumuz bakımlı ve kalabalık olmayan bir popülasyona sahipse ve sistemlerine yeni balıklar eklerken iyi karantina prosedürlerini izliyorsak, UV sterilizasyon filtresine pek ihtiyacımız olmayabilir. Bir UV sterilizasyon filtresi almayı düşünüyorsak göz önünde bulundurmamız gereken bazı noktalar şunlardır:

  • 7/24 çalıştığında etkilidir.
  • Akvaryum suyumuzun temizliği ile doğru orantılı etki sağlar.
  • Kullanılacak ampulün yeni olması veya düzenli olarak değiştirilmesi (en az 6-8 ayda bir).
  • Su ampulden çok hızlı geçerse, verimliliği düşebilir. Suyun UV ışığına maruz kalma süresinin bir saniyeden uzun olması gerekir.
  • Tuzla kaplanmış bir ampul gibi hafif bir tıkanma varsa UV ışığının verimliği azalabilir.
  • Bir hastalık akvaryumdan tamamen silindikten sonra gelecekteki su kaynaklı hastalıkların tekrarlarının önlenmesine yardımcı olabilir.
  • UV ışığı sadece istenmeyen organizmaları değil, aynı zamanda faydalı olanları da öldürür.
  • Bazı resif akvaryumu balıklarının esin kaynağı olan faydalı mikroskobik organizmaları yok edebileceğinden, UV ışığı beslenme süresi boyunca çalıştırılmamalıdır.
  • Sadece UV ışığından geçerken suda serbestçe yüzen organizmaları yok edilir, yani halihazırda balığımızda olan bir hastalığı tedavi etmez.
  • Herhangi bir ilaç veya ilaçla tedavi edilirken asla çalıştırılmamalıdır.
  • UV ayrıca bazı çözünmüş kimyasal bileşiklerin yapısını da değiştirebilir.
  • UV ışığı insan gözüne zarar verebilir, bu yüzden ampule bakmamamız gerekir.
  • Kırılırsa veya ıslanırsa olası şokları önlemek için üzerinde çalışırken daima ünitenin fişini çekin.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir