MENU
100'LERCE ÜRÜNDE EN UCUZ FİYATLARI HEMEN BUL >
Üye Ol | Giriş Yap
Akvaryum Yosun Temizleme

10 Adımda Akvaryumdaki Yosunlardan Kurtulun

Akvaryumlarımızda yosun oluşması ve büyümesi her akvaryum sahibinin er ya da geç karşılaşacağı bir durumdur. Bazı yosunların büyümesi normal ve sağlıklıdır fakat fazla yosun büyümesi çirkin bir görüntü oluşturabilir ve balıklar için de tehlikeli olabilir. Yosun temizleme ise tahmin ettiğinizden çok daha kolay bir işlem ve çok basit adımlarla berrak bir akvaryuma sahip olabilirsiniz.

Yosunlar, akvaryumdaki tank camı, çakıl veya yer kaplamaları, aksesuarlar ve dekoratif bitkiler üzerinde oluşan kahverengimsi, yeşilimsi, kırmızımsı bir kalıntı veya film tabakası olarak görünebilir. Bu aşırı büyümeyi önlemenin ve çoğu durumda da tersine çevirmenin ise çeşitli yolları vardır.

Akvaryumdaki Yosunların Aşırı Büyüme Sebepleri Nelerdir?

Herhangi bir bitki yaşamında olduğu gibi yosunların üç temel etmene ihtiyaçları vardır: su, ışık ve besinler. Bu değişkenlerden herhangi biri fazla olursa, yosunlar bir bahçede büyüyen yabani otlar gibi büyüyebilirler.

Hepimizin de bildiği gibi akvaryum içinde su olmadan olmaz. Biz bu sudaki ışık miktarını ve suya karışan besin miktarını tam olarak bilemesek de kontrol edebiliriz.

Yosunların fazla büyümelerinin nedenleri şunlardır:

  • Akvaryumdaki ışıkların çok uzun süre açık kalması
  • Akvaryumun doğrudan güneş ışığı alan bir yerde konumlandırılması
  • Balıkların aşırı ve gereksiz beslenmesi
  • Su değişimleri arasında çok uzun zaman olması
  • Yüksek besin seviyesi nedeniyle suyun optimal derecesinin korunmaması

Akvaryum Yosun Temizleme

Yosunların oluşmasına neyin sebep olduğunu bilmek onlardan kurtulabilmemizin ilk adımıdır. Daha sonra yosun oluşumunu önlemek veya düzeltmek için üzerinde çalışabiliriz. Haydi gelin akvaryum yosun temizleme ve yosun sorununa çözüm için pratik çözüm önerilerine:

Aydınlatmayı azaltın: Akvaryumu günün bir kısmı için doğrudan güneş ışığı alan yerlere koymayın. Güneş ışığı yosun büyümesini teşvik edicidir. Yapay ışık kullanırken, gerekenden daha güçlü olmadığından ve her gün yaklaşık sekiz ila on saatten fazla açık olmadığından emin olun. Her gün ışıkları açmak ve kapatmak için bir zamanlayıcı kullanabiliriz.

Daha az yem: Akvaryum sahiplerin çoğu balıklarını aşırı besleyerek sudaki fosfat seviyelerini arttırır. Balıklarımızı küçük porsiyonlar olacak şekilde beslemeliyiz ve balıkların bu yemleri tüketmesini izlemeliyiz. Tüm yiyecekler beş dakika içinde yenmezse, çok fazla besliyoruz demektir.  Yararlı bir alışkanlık olarak her zaman yenmemiş yiyecekleri sudan çıkarmamız gerekir.

Su değişiklikleri: Yosunlardan kurtulmanın en önemli yolu düzenli su değişiklikleri yapmaktır. Sudaki besin maddelerini düşük tutmak için her hafta akvaryum suyunuzun yüzde 10 ila 15’ini değiştirin. Bu, bitkiler için ana gübrelerden biri olan akvaryumlarda biriken nitratı yok edecektir.

Suyu sık sık kontrol edin: Akvaryumda kullandığımız suyu düzenli olarak test etmeliyiz. Fosfat seviyesi yüksekse, evcil hayvan mağazasında bulunan fosfat azaltıcı kimyasalları kullanmayı veya filtrelenmiş su gibi başka bir su kaynağı kullanmayı düşünmelisiniz. Ayrıca, bazı su kaynakları yüksek nitrat seviyelerine sahip olduğundan, nitratı test etmek faydalı olacaktır.

Düzenli olarak temizleyin: Yosunların camın, kayaların veya tankın diğer sert yüzeylerinde büyümeye başladığını görürseniz hemen temizlemeye başlayın. Camı kazıyın, kayaları çıkarın ve fırçalayın.  Su değişiklikleri yaparken dekorasyon için kullandığınız çakıllar varsa onları da dışarı çıkartıp temizlemeyi unutmayın.

Akvaryum canlı bitki yetiştirin: Canlı bitkiler yosunların gelişmek için kullandığı besinlerin çoğunu emer. Sudaki daha az besin, yosunların büyümesi için daha az madde olduğu anlamına gelir.

Yosun yiyen balıklar ekleyin: Akvaryumunuza siyam yosun yiyicisi, otocinclus, cüce vatoz gibi yosun yiyen balıkların eklenmesi, akvaryumda oluşan yosunların bir kısmını azaltmaya yardımcı olacaktır.

Filtre sisteminizi kontrol edin: Doğru filtre seçimi fosfat seviyelerinde büyük fark yatabilir. Karbonlu filtreler suyunuzu kristal berraklığında tutar ve çözünmüş organik maddeleri temizler. Böylece sudaki fosfat kaybolur ve yosunlar da yok olur.

Kimyasal kullanımı: Yosunlardan kurtulmanın en iyi yöntemleri doğal çözümler olsa da zararsız kimyasallar içeren test edilmiş ve iyi bilinen yosun önleyici ilaçlar da kullanabilirsiniz. Bunları suda kolayca çözünen tabletlerden spreylere veya damlalara kadar çeşitli tiplerde evcil hayvan dükkanlarından temin edebilirsiniz. Eğer bu ilaçları kullanmanıza rağmen yosunlardan kurtulamazsanız bazı inatçı yosun türleri için hazırlanmış özel ilaçları da deneyebilirsiniz.

UV Sterilizatör kullanın: Yosunlardan kurtulmanın en iyi yollarından biri, filtreleme sisteminizin bir parçası olarak bir UV Sterilizatörü kullanmaktır. UV Sterilizatörü bakterileri yok eder ve serbest yüzen yosunların yayılmasını azaltmaya yardımcı olur. Balıklarınıza veya akvaryumunuzun diğer sakinlerine hiçbir şekilde zararlı değildir. Bu da akvaryumunuzdaki yosunlardan kurtulmak için mükemmel bir seçimdir.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir