MENU
100'LERCE ÜRÜNDE EN UCUZ FİYATLARI HEMEN BUL >
Üye Ol | Giriş Yap
Kediler Neden Geceleri Hareketlidir?

Kediler Neden Geceleri Hareketlidir?

Günün 18-20 saati uyuyabilme kapasitesine sahip oldukları için belki pek çoğumuz bunu bilmeyiz ama kediler aslında gececidir, bu yüzden de geceleri aktif ve hareketli olmaları doğaldır. Eğer sizin de kediniz gün içerisinde fosur fosur uyuyor, geceleri siz uykuya daldıktan sonra da hareketlenmeye başlayarak sizi uyutmuyorsa bu tabii ki sinir bozucu olabilir. Bu gibi durumlarda kedinizi içgüdüsel ve doğal davranışları için cezalandırmak yerine alternatif çözümler bulmanız mümkün. Bu alternatif çözümlerin başında da kedinin aktif dönemini akşamüstüne ya da sabahın erken saatlerine kaydırmak geliyor. Daha sakin ve sessiz gece aktiviteleri sunmak ve yatak odası ile yatağı oyun sahası olmaktan çıkartmak, uygulayabileceğiniz diğer yöntemler arasında. Şimdi gelin, geceleri hareketli geçen kedilerle aynı çatı altında nasıl yaşanır, birlikte bakalım.

Kedilerde Gece Hareketliliği Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Gece vakti aktiviteleri, gececi olan kediler için aslında gayet normal davranışlardır. Onlara bu seçenek verildiği takdirde kedi tüm gün uyur, sonra akşama doğru 8-9 gibi uyanarak esner, kendini yalar ve kedi olma eylemine başlar. Kedilerin gün içerisinde en aktif olduğu zaman dilimi akşamüstü başlar ve sabahın ilk ışıklarına kadar devam eder. Buraya kadar her şey normal; tek sıkıntı, bu günlük programın biz insanların günlük programından 180 derece farklı olması. Bu yüzden de bu rutinleri olabildiğince birbirine yanaştırmak için kedinizin mesai saatlerini geceden gündüze çekmeniz gerekecektir. Merak etmeyin; bu, kulağa geldiği kadar zor bir süreç değil.

Kedilerde Tuvalet Eğitimi

Bildiğiniz üzere kediniz 24 saat boyunca uyuyamaz; zaten bunu ondan beklememelisiniz. Eninde sonunda oynamak isteyecek olan kedinizin oyun vakti geceye denk geliyorsa öncelikle onunla bilinçli olarak akşamüstü oyun oynamaya başlayın. Eğer kedinize gün içerisinde uğraşabileceği bir aktivite sunmazsanız tüm gün uyumaktan başka bir şey yapmaz ve gün içerisinde depoladığı enerjiyi doğal olarak gece vakti harcamak ister. Özellikle hafta sonları evdeyken televizyon izlemek yerine kedinizle vakit geçirmeyi deneyin. Kedinize tırmanma direğinde oynamayı öğretin, ip yumağını evin farklı bölgelerine yuvarlayarak koşmasını sağlayın ya da lazer yardımıyla onu biraz terletin. Yaratıcı ve farklı oyuncaklar için yerel petshop’ları ya da veterinerinizi de ziyaret edebilirsiniz. Buna ek olarak kendiniz de evde var olan eşyalardan kedi oyuncakları elde edebilirsiniz. Pek çok kedi büyük ve geniş karton bir kutunun içinde yuvarlanmaktan, zıplamaktan ve saklanmaktan keyif alır; bu bile bir alternatif. Burada amaç, kedinizi gece olmadan yormak ve uykudayken topladığı enerjiyi olabildiğince boşaltmasını sağlamaktır. Bu, gece sizinle birlikte uyuma olasılığını yüksek oranda artıracaktır.

Bu rutini kediniz için ne kadar rutin ve vakitli hale getirirseniz, kendisi bu rejime o kadar çabuk alışacak ve tabiri caizse gecenin köründe evde oradan oraya koşma ihtiyacı hissetmeyecektir. Bununla birlikte beslenme alışkanlıklarını da aynı şekilde oyun zamanı ile paralel bir şekilde belirli bir rutine oturtmanız da kedinizin bu günlük rutini severek takip etmesini sağlayacaktır.

Kedinize Karşı Sabırlı Davranmalısınız

Eğer kediniz belirlediğiniz rutin çerçevesinde yemek yemesi ya da oyun oynaması gereken vakitlerde uyuyorsa onu hiç acımadan uyandırabilirsiniz. İlk birkaç dakika huysuzluk yapsa da kediniz hali hazırda hayatının büyük bir kısmını uyuyarak geçirdiği için vaktinden önce uyandırıldığı için size çok darılmayacaktır. Uyandırdıktan sonra onunla oyun oynamak istediğinize dair ısrarcı olun ve bunu belli edin. İlk başlarda tembelce hareketler sergileyecektir; ancak bahsi geçen oyun ilgisini çekecek nitelikteyse kısa bir süre içerisinde tamamen uyanarak size ayak uyduracaktır.

Siyam Kedisi

Bu tür bir rutinin oluşması için 10 gün ile 2 hafta kadar bir süreye ihtiyacınız olabilir; bu yüzden kedinize karşı her ne olursa olsun sabırlı davranmanız gerekir. Bu süre boyunca her şeyi kitabına göre yapmanıza rağmen başlarda sonuç göremezseniz ve yine gecenin 3’ünde miyavlama sesleri ile uyandırılırsanız hevesiniz kırılmasın. Tek yapmanız gereken rutine kaldığınız yerden devam etmek, sabretmek ve çabalarınızın sonuç vermesini beklemek.

Kedimin Ani Saldırılarını Nasıl Kontrol Edebilirim?

Kedinizin en hareketli ve aktif dönemi için sağlıklı ve keyifli bir rejim oturduktan sonra sıra yatak odası dışında ilgi çekmek için gerçekleştirdiği ani atlama, zıplama ve saldırıları kontrol altına almaya geliyor. Kediniz siz uykudayken sizi rahatsız etmeye başladığı anda yatak başucunda tuttuğunuz bir bardak sudan parmak uçlarınıza alarak kedinizin suratına püskürtün. Kedilerin tek bir damla sudan bile ne kadar korktuklarını bilmeyen yoktur diye düşünüyoruz; dolayısıyla bu taktiğin de ne kadar etkili bir taktik olduğunu izah etmeye gerek kalmıyor. Birkaç kez rahatsızlık verdikten sonra bu cezayı alan kediniz mesajı alıp gece sürprizlerini bırakacaktır.

Tabii bazı inatçı kediler birkaç su damlasından korkacak değiller; bu gibi durumlarda takviye bir taktiğe ihtiyacınız olabilir. Yatak odası kapısının başında miyavlayan ve hareketlilik yaratan kedinizle başa çıkmak için önce kapıya usulca yaklaşın ve kapıyı ani bir hareketle açarak su püskürtün, ardından da kapıyı hızla kapatın. Bu ani karşı atak, yatak odasının gece vakti güvenli bölge olmadığı mesajını kedinize iletecektir. Sudan hoşlanan bir kedi ile karşı karşıyaysanız tabii ki su püskürtmek anlamsız bir ceza olabilir; bu gibi durumlarda ani bir gürültü ya da keskin ve anlık bir hava akımı da işe yarayabilir.

Dikkat: Kaytarmak Yok!

Eğer kedinizin gece hareketliliğini kontrol altına almak için yalnızca yukarıda bahsettiğimiz cezaların yeterli olduğunu düşünüyorsanız, büyük bir yanılgı içerisindesiniz demektir. Bu ceza sistemi, yalnızca ve yalnızca yazının başında ele aldığımız oyun rejimi sistemi ile paralel yürütüldüğünde işe yarar. Enerjisini pozitif ve keyifli bir biçimde gün içerisinde boşaltamayan bir kedi, gece oynamak istediği dönemde de bu tür negatif bir tavırla karşılaşırsa agresifleşerek adeta öfke dolu bir tüy yumağına döner. Bu da evin tamamına işemek de dahil olmak üzere hiç istemeyeceğiniz sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden dikkatli olun ve gece hareketliliğini kontrol altına alma rutininden kaytarmayın. Sabrınızı koruyarak hem kendiniz hem kediniz için ideal ve uyumlu bir rutin oluşturma yollarını araştırın. Eninde sonunda çabalarınızın karşılığını göreceğinizden emin olun; sevgi, ilgi ve mantık çerçevesinde eğitim alan bir kedinin yapamayacağı bir şey yoktur; geceleri koynunuzda mışıl mışıl uyumak da dahil!

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Kediler Neden Geceleri Hareketlidir? için 1 Yorum Var!

  1. Leman dedi ki:

    Gerçekten kedilere su puskurtmeyi, odanın kapısını hızla kapatarak onu korkutmayi mi tavsiye ediyorsunuz? Evim kedilerimin güvenli yuvasi, hiçbir bölgesi onlar için güvensiz değil, olmamalı. Gece uykusuna alistirmanin yolu bu olamaz. Tavsiyeleriniz çok yanlış, kediler buna tepki verir, sahibiyle bağı ve ilişkisi zarar görür. Yeni hayvan sahiplenen kişileri cok yanlis yonlendiriyorsunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir