MENU
Üye Ol | Giriş Yap

Kediler Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kediler en az insanlar kadar sosyal varlıklar. Fakat kedilerin ne dediğini anlamak zaman zaman oldukça güç olabiliyor. Özellikle bazı durumlarda hiçbir anlama gelmeyen hareketleri olması nedeniyle, kedi sahipleri zor anlar yaşayarak endişelenebiliyor.

Kediler hakkında, kedi sahiplerinin sıklıkla sordukları bazı sorular bulunuyor. Bunların anlamını bildiğiniz sürece kedinizin davranışlarını daha net anlayabilirsiniz.

Kediler neden miyavlar?

Kedilerin miyavlamasının pek çok sebebi olabilir. Kediler, neredeyse her duygularını miyavlayarak ifade eder. Bu duygular kimi zaman olumlu olabilirken, kimi zaman bazı tehlikeleri işaret edebilir.

  • Hastalık: Kedilerin miyavlamasının en sık sebeplerinden biri hastalıklardır. Kediler, kendilerini iyi hissetmediklerinde veya vücutlarında herhangi bir ağrı olduğunda miyavlama eğilimine girerler. Bu nedenle, kediniz sürekli ve yüksek sesle miyavlıyorsa bir veteriner ile görüşmeniz tavsiye edilir.
  • İlgi İsteği: Bazı kediler oyun oynamak istediğinde veya sahibinin ilgisini çekmek için miyavlayabilir. Eğer bu durumdan rahatsız oluyorsanız, kediniz miyavladığı zaman onunla ilgilenmemeniz halinde tekrar yapmasının önüne geçebilirsiniz.
  • Açlık: Her kedide olmasa da, bazı kedilerde acıktıklarında miyavlama görülebilir. Özellikle mama kabının önünde miyavlıyorsa kedinizin karnı acıkmış olabilir.
  • Selamlama: Kediler bazen sadece sahiplerini selamlamak amacıyla miyavlayabilir. Eve geldiğinizde veya odalarda karşılaştığınızda kedinizin sizi miyavlayarak selamladığına sıkça rastlayabilirsiniz.
  • Yalnızlık: Eğer kediniz evde tek başına uzun süre vakit geçirirse canı sıkılabilir ve yalnız kaldığı için miyavlayabilir.
  • Stres: Kediler stresli olduklarında bunu sesle ifade ederler. Ev içerisinde yaptığınız bir değişiklik veya eve yeni gelen bir insan kedinizin stresli olmasına yol açabilir. Bu gibi durumlarda kediniz ile ilgilenerek bunun önüne geçebilirsiniz.
  • Üreme dönemi: Kediler üreme dönemlerinde miyavlarlar. Henüz üreme yaşına gelmemiş olsa bile miyavlama eğilimine girebilirler.

Kediler neden sahiplerini yalar ve ısırır?

Kedilerin sahiplerini yaladıkları çok sık görülmekte. Kedilerin bu davranışının sebebi oldukça basit şekilde anlatılabilir.

Kediler, küçüklüklerinde içgüdüsel olarak anneleri tarafından yalanarak temizlenir. Aynı zamanda, iki kedinin birbirini yaladığını da sık sık görebilirsiniz. Bu davranış tamamen içgüdüseldir.

Eğer kediniz sizi yalıyorsa, bu durum sizi kendisine yakın gördüğü anlamına gelir. Kediler, kendilerine yakın gördükleri insanları yalarlar ve temizlemeye çalışırlar. Bu durum tamamen doğaldır ve sevgiden kaynaklıdır.

Kediniz sizi bir süre yalıyor ve daha sonra ısırıyorsa, bu da tamamen içgüdülerinin gereği sonucu ortaya çıkar. Anne kedilerin yavrularını temizleme süreci yalama kadar ısırmayı da içerir. Kediler, sahiplerini yalarken aynı süreci uyguladıkları için bir süre sonra ısırabilirler.

Kedinizin sizi yalaması endişe verici değil, aksine güzel bir durumdur, tamamen sevgi ve bağlılıktan kaynaklanır.

Kedinin sürekli kendini yalaması ne anlama gelir?

Kedilerin uyanık olduğu zamanın yarısından fazlasını yalanarak geçirdiğini unutmayın. Kediler, kendilerini temizlemek amacıyla yalanırlar. Özellikle tüy dökme dönemlerinde bu yalanma eğilimleri çok daha yoğun olur ve sahiplerinde endişe yaratabilir.

Kediler pek çok durumda kendilerini yalayabilir. Temizlik için yaptığı yalanmalar sık olsa da, tek bir noktaya odaklı olmaz. Ancak, eğer kediniz tek bir noktaya odaklanarak sürekli yalanıyorsa, o bölgede bir ağrı veya acı hissediyor olabilir. Bu gibi durumlarda veteriner ile görüşmenizde fayda var.

Kedinizin davranışları normalse, sık yalanıyor fakat tek bir noktaya odaklanmıyorsa bu durum dönemsel olabilir. Bu durumda endişelenmenize gerek yok ancak kedinizi takip etmenizde fayda var.

Kedilerde kusma ne anlama gelir?

Kedilerde kusma sıkça yaşanan bir durum. Genelde yalanmadan kaynaklı yuttukları tüyleri kusan kedilerde bu durum doğaldır ve herhangi bir sorunu işaret etmez. Ancak bunun aksine, kedilerde kusmanın ciddi sorunların belirtisi olabileceğini unutmayın.

Eğer kediniz sürekli bir kez kustuysa ve daha sonra yemek yemeye devam ediyorsa, davranışlarında herhangi bir sorun görünmüyorsa bu durum normaldir. Böyle bir şey ile karşılaşmanız halinde paniğe kapılmanıza gerek yok. Bu durum kedilerin mide hareketlerinden kaynaklı ortaya çıkan doğal bir durumdur.

Kusma aşağıdaki durumlar ile birleşiyorsa kesinlikle kedinizi acil bir şekilde veteriner kontrolünden geçirmeniz gerekebilir:

  • Sık kusma
  • İshal
  • Dehidrasyon
  • Kilo kaybı
  • Açlık
  • Ateş
  • İştah kaybı

Kedinin plastik eşyaları yalaması ne anlama gelir?

Kediler anlamlandırılamayan bir şekilde plastik eşyaları yalama eğiliminde olabilirler. Bu durum pek çok kedide görülür ve oldukça normal kabul edilir. Sebebi ne olduğu bilinmese de, bazı plastiklerin kokusu kedilerin ilgisini çekmekte.

Eğer kediniz bunları yutmuyorsa veya kendine zarar vermiyorsa, plastik eşyaları yalaması herhangi bir sorun yaratmayacaktır.

Kediler neden suyu sevmez?

Kediler oldukça gizemli hayvanlar. Suyu sevmemelerinin nedeni tam olarak bilinmiyor. Bazı araştırmalara göre, ıslanmış tüylerin kedinin ağırlığını artırması nedeniyle kedi için iyi bir deneyim olmadığından bahsedilse de, bu durumu destekler nitelikte net bir kanıt bulunmuyor.

Bazı kediler su ile oynamaktan çok hoşlanıyor. Özellikle sıcak iklimlerde büyüyen kediler oldukça iyi yüzücüler olabiliyor.

Kediler neden kutuları çok seviyor?

Boş bir kutu sizin için çöp gibi görünebilir fakat kediler için adeta bir saray tadındadır. Kedilerin kutuları neden sevdiği ile ilgili kesin bir bilgi olmasa da, yapılan araştırmalara göre bazı nedenleri olabileceği belirtiliyor.

Kediler, stresli olduklarında veya bir yaramazlık yaptıklarını anladığında güvenli, kapalı ortamlara saklanma eğilimindedir. Dört tarafı kapalı bir kutu ise kedi için adeta bulunmaz bir nimet. Pek çok kedi, içgüdüsel olarak kendilerini güvende hissedebilecekleri yerleri hafızalarına kaydeder. Herhangi bir stres altında olmasa bile, stresli olduğu zaman saklanabileceği bir yer olarak gördüğü kutuyu mutlaka test etmek isteyecektir.

Kedilerin aynı zamanda sıcak ortamları sevdiğini unutmayın. Kedilere göre ideal hava sıcaklığı 30-36 derece civarındadır. Oda sıcaklığından bir hayli fazla olan bu rakam, kedilerin kutu gibi sıcak ortamlara daha fazla ilgi göstermesine neden olmakta.

Bu yazıyı diğer hayvanseverler ile paylaşmayı lütfen unutmayın

Kediler Hakkında Sık Sorulan Sorular için 19 Yorum Var!

  1. Nesli dedi ki:

    Kedim tuvaletini kullandığı halde kedim günde 2 kere yatakların üstüne çişini yapıyor 14 gün oldu hala devam ediyor kisirlastiracagiz ama çişinin kesilmesi gerekirmiş o zamana nadar buna nasıl bir çözüm bulabilirim lütfen acil yardim

    • Emir dedi ki:

      Yorganı kaldır ve yatağı çevriliyorsa ters çevir kokusu kalmasın eğer mümkünse 2 tane kum kabı koy ya da yatağın olduğu odaya kabı koy kuma yapmaya başlayacaktır bende de olmuştu öyle yaptım düzeldi sonra yeniden eski yerine sokabilirsin

    • Nameless dedi ki:

      her gün kumunu temizle benimki kumunu temizlemediğimde benim yatagıma geliyordu o zmaanlar 2-3 günde bir temizliyordum her gün temizledim sorun ortadan kalktı kasıtlı yapıyormuş 😀

    • azra dedi ki:

      bu durum kedilermiz eve ilk geldiğinde bizdede çok sık oluyordu sahiplendiğimizde yavrulardı ve evde çok dolaşmamaları tavsiye ediliyordu işten eve geldiğimizde kapılarını biraz açıyorduk daha sonra kapıdan çıktığı an koşar biyere işerdi bizde veterinere sorduk odaya kapattığımız için çok sıkılıyorlarmış ve bizi cezalandırıyorlarmış kapılarını açık bıraktığımızda birdaha asla işemedi

  2. Fatma Yılmaz İsen dedi ki:

    Blue point dişi bir kedim var sağlıklı ve güzel bebeklere sahip olmak için hangi cins bir kedi ile çiftleşmesini önerirsiniz teşekkürler

    • ebubekir sıddık dedi ki:

      eğer kırık kulaksa mutlaka dik kulakla çifleitirmelisin kırıkkulak iki kedi çiftleşirse yavrularında eklem problemleri oluyor kendi ırıkının dik kulaklı bir kedisiyle çiftleştir . eğer dikkulaksa istediğin bir kediyle çiftleştirebilirsin ama yine blue point olmalı

  3. Sinem dedi ki:

    Daha 5 günlük annesi tarafından terk edilmiş yavrumuz var. Henüz gözleri kapalı fakat bir gözünün alt kısmında daha kemiksi bir şişlik var. Acaba bir sorundan mı kaynaklanıyor yoksa gözleri oluşmaya başladığı için mi böyledir ?

  4. Alali dedi ki:

    Bizim 2 VEYA üç aylık sokakta bakılan bir kedimiz vardı 4 kardeştirler biz bunları bekledik fakat bir kedi son 2 gün gozukmedi komşumuz yerde yatarken gormus ve diğer kedi ile ilgililenleri çağırmış ve kedinin karni yavaşça şişmiş kedi ile ilgilenenler karnına bastırmış ve agzindan bir sürü şu çıkmış ardan 2 dk sonra ölmüş bunun sebebi nedir acil cevap lütfennnnnn

  5. Ayşemine dedi ki:

    İki buçuk yaşında bir dişi.Aile bireylerimin hepsiyle çok iyi anlaşıyordu.Bir travma geçirdi.Sahibini korumaya çalıştığı dönemdeydi.Ve misafir geldiğinde bir anda sahibi koruma içgüdüsüyle kabardı ve misafir çığlık attı.Misafir çığlık attığı için misafire ve sahibine saldırdı.Bir süre sonra da yeniden sahibine saldırdı.Ve yüksek ses travması oluştu.Her bağırdığımızda saldırır oldu.Bunun üzerinden uzun bir zaman geçti.Kızgınlık dönemine girdi.Kızgınlık döneminden çıktığı gibi iki abimede saldırmaya başladı.Evde sürekli kontrollü yaşıyor.Abilerimi gördüğü an kabarıp tıslıyor.Çok öfkeli.Aile bireylerimin hepsine saldırdı.Ve abimler sürekli evde gizlenerek yaşıyor.Sürekli kontrolümde olduğu için 1 aydan beri evden çıkamıyorum.Belki bu hırçınlığı geçer ve rahatlar diye kısırlaştırma işlemini yaptırdık.Fakat hala abimlere saldırıyor.Ve böyle giderse ya sahiplendireceğim yada sokağa salacağım.Lütfen bana bir çare önerin.Kızımı çok seviyorum.Bir yere gitmesini asla istemiyorum.Ama düzelmezse yolun sonu bu.

    • Melo dedi ki:

      Yüksek ihtimalle abilerinizden korkmuş şiddet eğilimi yükses ses tonu yanlışlıkla ezme vs vs veya oyun isteğini karşılamadıkları için küsmüş te olabilir bu durumda tırnaklarının kesildiği zamanda ve en mayışık zamanında abileriniz aile bireylerini kedi oyuncakları ile oynasın ip vs çok dikkatini çeker onlarla oynasınlar zaman zaman zarar gelmiyceğini düşünerek sakinleşebilir

  6. Çisem dedi ki:

    Lütfen yardımlarınızı bekliyorum. Kedim 6 yaşında bu zamana kadar hep kuma yapti tuvaletini. Ama bir süredir sık sık gelip gelip yatak bazasını hedef alıp oraya çişini yapıyor ne yaptıysam engelleyemedim. Çamaşır suyuyla sildim, sirkeli suyla sildim, kumunu hergun temizledim ama hala devam ediyor. Sebebi ne olabilir ve bir öneriniz var mı?

  7. Ayşegül Nehir dedi ki:

    Merhaba. Yeni doğum yapmış bir kedim var yaklaşık 3 hafta oldu. Fakat anne kedinin burnu akıyor. Yeni doğum yaptıgı için ilaç verebilir miyim?

  8. FETHİ dedi ki:

    kedim muntazaman her gün bir defa ayaklarıma dalıyor ve tırnaklıyor tırnakları uzun olduğunda sıkıntı 7-8 delik açıyor sonra da birşey yokmuş gibi gelip kucağıma yatıyor sebebi ne olabilir bilen varmıdır acaba

    • Lucas dedi ki:

      Benimde kedim önce gelip kendini sevdiriyor ardından ısırıp saldırmaya başlıyor. Fakat normal bir olaymış galiba

  9. Latif dedi ki:

    Evime ikinci bir kedi aldım diğerine eş arkadaş olsun diye önceki kedim dişi sarman cinsi yeni gelen ise biritish erkek ama erkek ledi önceki evinde dışarıda geziyormuş eve pek alışık değil ve geldiğinde iki gün normal olarak kuma kakasını yaptı ama iki günden sonra sürekli kabının dışına yapıyor. Kumunu değiştirdim kumun yerini değiştirdim kabını dahi değiştirdim ama çözüm bulamıyorum. İki farklı kum 4 ayrı yerde mama ve su kabı var ama hep gözü dışarda oyun hiç oynamıyor. Veterinere götürdüm şaka gibi cezalandırın dediler ne yapmalıyım nasıl kedimi alıştırabilirim?

  10. ebubekir sıddık dedi ki:

    biz petshoptan iki kedi aldık ve kardeştiler yaklaşık 6 aydır bizim evimizde yaşıyorlar ve bu zamana kadar hiç ayrılmadılar acaba kardeş olduklarını biliyorlar mıdır?
    ( ikiside dişi)

  11. Lucas dedi ki:

    Iyi günler kedim kornea yırtılması sonucu göz ameliyatı oldu. Gözünün iltihap kapmaması gerekiyormuş. Kedilerde gözde iltihap kapma oranı nedir? Gözünü hergün silip ilaçlarını veriyoruz bir kaç siteye daha sordum fotoğrafını atıp her hangi bir şeyinin olmadığını söylediler ama ben size de sormak istedim. Çok çabuk iltihap kapmazlar değil mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir