Tarihi
Kazara üretilen Sphynx kedileri, genetik mutasyon sonucunda dünyaya geldi. Kanada’da ortaya çıkan bu ırk, kürke sahip olmaması nedeniyle çok ilgi çekince, kontrollü olarak çoğaltılması için gerekli çalışmalar başlatıldı. Özgün bir ırk olduğu doğduktan kısa süre sonra anlaşılan Sphynx kedileri, 1970 yılından itibaren sayıca çoğalmaya başladı.
Uluslararası kuruluşlar tarafından Sphynx olarak adlandırılan bu ırk, “Kanada Tüysüz Kedileri” olarak da bilinmekte. Mısır’da, piramitlerin önündeki Sfenkslere benzetilen Sphynx kedileri ismini buradan almakta. Günümüzde tüm kedi kuruluşları tarafından tanınan Sphynx kedileri, aynı zamanda korunan ve kayıt altına alınan bir gen haritasına da sahip.
Ağırlığı – Boyutları
Sphynx kedileri 2.5 ile 5.5 kilogram arasında değişen ağırlıklara sahip olabiliyor. Orta boyutlu kedi sınıfında kabul edilen bu ırk çok fazla büyümüyor.
Yaşam Süresi
Sphynx kedilerinin yaşam süresi diğer ırklara kıyasla biraz daha kısa. Ortalama 8-14 yıl arasında yaşadıkları bilinmekte.
Karakteri
Sphynx kedileri ilgi çekmeyi çok seviyor. Tüysüz olmaları nedeniyle yeteri kadar ilgi görseler de sahiplerinden gelecek olan ilgiye asla hayır demeyeceklerdir. Eğer okşanmak ve ilgi görmek isterlerse, bu ilgiyi çekmek için her şeyi yapacak olan Sphynx kedileri ilgi çekmek için miyavlayabiliyor.
Sphynx ırkı etrafı keşfetmekten özel bir keyif almakta. Evinizdeki tüm odalara girip çıkmak isteyecek bu kediler, çok küçük deliklerden bile geçebiliyor. Tüylerinin olmaması çok rahat hareket etmelerini sağladığı için, kedinizin görmemesini istediğiniz yerleri iyi korumanızda fayda var.
Koşmaktan çok hoşlanan bu ırkın favori oyuncağı lazerler. Oyun oynarken hep hareket halinde kalmayı istediği için, Sphynx kedilerini basit bir lazerle saatlerce eğlendirebilmeniz mümkün.
Sosyal bir yapıya sahip olan bu ırk yalnız kalmaktan hoşlanmıyor. Bu nedenle çoğu zaman bir başka Sphynx kedisi veya bir köpek ile birlikte beslemeniz tavsiye ediliyor.
Bakımı
Sphynx kedisinin tüyü olmasa da hala bakıma ihtiyacı var. Derisinde biriken yağları haftalık bir banyo ile temizlemeniz önerilmekte. Yağlar kediniz için herhangi bir olumsuzluk oluşturmasa da, koltuklarınızda leke bırakabilir.
Aynı zamanda soğuğa karşı hassas olduklarını unutmayın. Mümkünse kedinizi her zaman sıcak bir ortamda tutun.
Çocuklarla ve Diğer Hayvanlarla İlişkisi
Sosyal yapıları sayesinde her türlü hayvanla çok iyi anlaşabilirler. Aynı şekilde, hiçbir sorun yaşamadan çocuklarla da vakit geçirmeleri mümkün.